BACK TO
TOP
Αγρόσχολος

Τα βάσανα των τσελιγκάδων…. και τα βασανιστήρια των τυροκόμων

«Φωτιά» πήραν αυτές τις μέρες τα κινητά τηλέφωνα στον κάμπο, με τους τυροκόμους να πιέζουν ασφυκτικά και με κάθε μέσο τους τσελιγκάδες που θέλησαν να συζητήσουν σοβαρά αυτή τη φορά για τη δημιουργία πρωτοβάθμιων κλαδικών συνεταιρισμών, μήπως και καταφέρουν μια καλύτερη τύχη για τα προϊόντα τους.

Τα βάσανα των τσελιγκάδων…. και τα βασανιστήρια των τυροκόμων

0
0

Τι ότι δεν θα τους πάρουν ξανά το γάλα, τι ότι δεν πρόκειται να ξαναδούν προκαταβολή, οι «τρικλοποδιές» στις πρωτοβουλίες για συλλογική δράση των αιγοπροβατοτρόφων θύμιζαν το παιχνίδι του… Καλιτζάκη με τον Παναθηναϊκό στις δόξες του! Βελεστίνο και Βερδικούσια είχαν πάντως την απάντηση!  

*****
ΜΕΡΑ
Ενδεχομένως να ήταν οι διαβεβαιώσεις που έλαβε από τους… εταίρους ότι εφ’ όσον αυτό θα αποτελεί τη βούληση του ελληνικού λαού θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός ή απλά να έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς! Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να αναγνωρίσω τη θαρραλέα στάση που τηρεί το τελευταίο διάστημα ο Αδόξαστος! Σε αντίθεση με τον Λάργκο Καμπαλέρο!

*******
ΝΥΧΤΑ
Με βαριά καρδιά, αποφάσισε, όπως μαθαίνω, ο Σκορποθόδωρος, για την πώληση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας στους Ινδούς! Δεν ξέρω αν ο προβληματισμός του ξεκινούσε από τα χαμηλό τίμημα που έδινε ο Ινδός ή από τις μεγάλες «προμήθειες», που, απ’ ότι λένε, χρειάσθηκε να πέσουν για να κλείσει η δουλειά, αυτά θα τα δούμε στην πορεία! 

*******
Μάντολες
Με δεδομένο ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων περί της εφαρμογής του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στα ζαχαρότευτλα, μέχρι σήμερα επί της ουσίας δεν έχει γίνει προχωρήσει τίποτα, πως μπορεί να ελπίζει κανείς στις πολιτικές δεσμεύσεις του Αδιάβαστου και στις τεχνοκρατικές προσεγγίσεις του Κεφαλονίτη; Μετά μου λες, γιατί δεν σου γράφω!

******
Αλεξανδρινοί
Δεν ξέρω τι τύχη μπορεί να έχει το εγχείρημα Bommidala στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ με δεδομένο ότι τα συμφέροντα που παίζονται στον καπνό είναι παγκόσμιας σημασίας και έχουν να κάνουν με τις σφαίρες επιρροής, όμως μπορώ να πω με σιγουριά ότι περιμένω πολλά από την αναπτυξιακή δυναμική που θα δώσει στις μονάδες της ΕΛΒΙΖ το group της Αλεξάνδρειας που αναλαμβάνει πλέον τα ηνία της εταιρείας! 

*******
Όρλιγκας
Μπορεί η ομίχλη των ημερών και ο εθισμός μας στη γκρίνια να καλύπτει πολλές από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται αυτό τον καιρό και που έχουν να κάνουν είτε με τους νέους συνεταιρισμούς αγοπροβατοτρόφων στη Θεσσαλία, είτε με τις πρωτοβουλίες για δημιουργία Ομάδων Παραγωγών στο κρεμμύδι (Βοιωτία) και στην πατάτα (Νευροκόπι), όμως, βλέπω για μια ακόμη φορά την αγροτική οικονομία να βρίσκει το δρόμο της και τους «κρατικοδίαιτους» που μας κυβερνούσαν για χρόνια να χάνουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους!

*******
ΥΒΡΙΔΙΑ
Χωρίς να λείπουν οι αβεβαιότητες σε σχέση με την τελική έκβαση που θα έχει η συνάντηση του Eurogroup στη αρχή της εβδομάδας, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που τα πράγματα στην ελληνική οικονομία δείχνουν να ξεκαθαρίζουν.

Όπως έχω ξαναγράψει, ο «κούρεμα» του χρέους σε συνδυασμό με τη νέα δανειακή σύμβαση, δίνουν στην ελληνική πλευρά τον απαραίτητο χρόνο να αντιμετωπίσει τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα και να βάλει την οικονομία σε νέες βάσεις, με παραγωγικό προσανατολισμό.

Μπορεί να υπάρχουν ακόμα διαφορές, ακόμα και εντός της τρόικας, καθώς το ΔΝΤ και οι αμερικάνοι να πιέζουν για τη συμμετοχή και του κρατικού τομέα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή οι γαλλογερμανοί, θα πρέπει να αναλάβουν πρόσθετα βάρη για την Ελλάδα, όμως αυτό που έχει απομείνει σαν διαφορά δεν είναι τίποτα μπροστά στα όσα έχουν πλέον συμφωνηθεί.

Το θέμα είναι τι κάνει η Ελλάδα και αν στην μετά Παπαδήμο εποχή το εγχώριο πολιτικό δυναμικό θα είναι σε θέση, όχι απλά να τηρήσει τις δεσμεύσεις αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την απελευθέρωση των συντελεστών της από τα δεσμά του κράτους.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πάντως, οι Έλληνες αγρότες που εδώ και χρόνια αποτελούν την σημαντικότερη ίσως δύναμη κρούσης της εγχώριας παραγωγής, όχι μόνο δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αντίθετα, είναι η πρώτη φορά που μπορούν να περιμένουν την αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο οικονομικό γίγνεσθαι!



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία