Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Branding

Στο δρόμο για ΠΟΠ-ΠΓΕ το Κασκαβάλι Πίνδου, το Τσαλαφούτι και η Σαρδέλα Καλλονής

Σε διαφορετικά στάδια προετοιμασίας οι φάκελοι αναγνώρισης δύο νέων τυριών και για πρώτη φορά ενός προϊόντος αλιείας

kaskavali

Λεωνίδας Λιάμης

413
0

Με εµπλουτισµένη τη γκάµα των πιστοποιηµένων προϊόντων της, κατά τη σήµανση ΠΟΠ και ΠΓΕ, µέσω της προσθήκης ακόµη δύο νέων τυριών και για πρώτη φορά και µε ένα προϊόν από την κατηγορία των ψαριών, αναµένεται να βρεθεί στους επόµενους µήνες η Ελλάδα.

Οι διαδικασίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια προετοιµασίας και αφορούν το κίτρινο τυρί «Κασκαβάλι» της Ηπείρου και παρακείµενων νοµών της ∆υτικής Μακεδονίας, το αλειφώµενο τυρί «Τσαλαφούτι» το οποίο παράγεται στην Κεντρική Ελλάδα και τη φηµισµένη «Σαρδέλα Καλλονής» από τη Λέσβο.

 «Το “Κασκαβάλι” είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό κίτρινο τυρί το οποίο φτιαχνόταν στην Ήπειρο από το 17ο αιώνα από βλάχους νοµάδες και παρασκευάζεται και σήµερα στην περιοχή της Ηπείρου. Είναι µείγµα από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και αποτελεί τον προπάππου του σηµερινού κασεριού», εξήγησε στην Agrenda ο Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου της Αθήνας, Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας πιστοποίησης.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριµάνη, ο οποίος ανέθεσε στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο να ετοιµάσει το φάκελο για την κατοχύρωσή του ως «Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης - ΠΓΕ» µε το όνοµα «Κασκαβάλι Πίνδου», ο οποίος εδώ και 3-4 µήνες έχει κατατεθεί στις αρµόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και έχει πάρει το δρόµο του για τη διεθνή αναγνώριση.

«Ανάλογο φάκελο έχει καταθέσει και η Ρουµανία για Κασκαβάλι, καθώς οι Βλάχοι όταν έφυγαν από την Ελλάδα ένα από τα µέρη όπου πήγαν ήταν και η Ρουµανία και µαζί τους µετέφεραν και την τεχνογνωσία για αυτό το τυρί», µας αναφέρει ο κ. Χαρουτουνιάν, προσθέτοντας πάντως ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Ρουµάνων.

Σε προχωρηµένο στάδιο όµως είναι η διαδικασία πιστοποίησης και για το αλειφώµενο τυρί «Τσαλαφούτι». Όπως µας πληροφορεί ο έµπειρος πανεπιστηµιακός δάσκαλος για το τυρί που παράγεται στην Κεντρική Ελλάδα (σ. σ. Ευρυτανία και παρακείµενους νοµούς ∆υτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Θεσσαλίας) το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών έχει ήδη ετοιµάσει το φάκελο για την αναγνώρισή του ως ΠΟΠ και προχωρά και εδώ η διαδικασία πιστοποίησης εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία