BACK TO
TOP
Special Reports

Τα αρωματικά φυτά μπαίνουν σε κάψουλες καφέ

Η καινοτομία των αφεψημάτων σε μηχανή Nespresso ακολουθεί τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής

IMG_1507

Δανάη Λάζαρη

261
0

∆ιαδεδοµένες στην ελληνική γη αλλά και το ελληνικό τραπέζι είναι καλλιέργειες όπως  ο βασιλικός και το τσάι του βουνού, ως καρυκεύµατα και ενισχυτικά γεύσης στη µαγειρική ή  ως καταπραϋντικά αφεψήµατα. Η οικογενειακή επιχείρηση VEVI από την Κοζάνη κατάφερε ωστόσο να εισάγει στην αγορά ένα νέο τρόπο σερβιρίσµατος, τα βότανα σε κάψουλες µηχανής, πλήρως συγχρονισµένο µε τις τρέχουσες καταναλωτικές τάσεις, αποδεικνύοντας ότι η καινοτοµία ακόµα και στον τοµέα τον τροφίµων δεν έχει όρια.

Μεταξύ Φλώρινας και Κοζάνης βρίσκεται το χωριό Βεύη, στο οποίο η εταιρεία οφείλει την επωνυµία της. Λειτουργεί ήδη από το 2015 από τον κ. Παπαδηµητρίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί η  κόρη του, Κωνσταντίνα Παπαδηµητρίου, µε απασχόληση περισσότερο στο management και την προώθηση. Η VEVI, ως εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας αρωµατικών φυτών και βοτάνων, είναι µια µικρή επιχείρηση από θέµα ισολογισµών, αλλά µε µεγάλη δραστηριότητα και πολλές συνεργασίες. Με δικές της καλλιεργητικές εκτάσεις στην Κοζάνη και έδρα την Αθήνα, συνεργάζεται και προµηθεύεται σταθερά από επίλεκτους καλλιεργητές, µόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να πετύχει οµοιογένεια ως προς την ποιότητα των βοτάνων. Στην Αθήνα στεγάζεται το συσκευαστήριο, µε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ISO 22000.

Βασική ιδεολογία της επιχείρησης είναι η τόνωση της ελληνική γης και των τοπικών αγροτικών προϊόντων της, προσπαθώντας παράλληλα να παρέχει σέρβις και υπηρεσίες. Απευθύνεται τόσο σε delicatessen, σουπερµάρκετ και βιολογικά µαγαζιά στην Αθήνα, όσο και σε ξενοδοχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, δεχόµενη και ειδικές µαζικές παραγγελίες από χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Κόστα Ρίκα. Εξαγωγές πραγµατοποιεί κυρίως σε Καναδά, Αγγλία, Κύπρο, Τσεχία, µε τις συνεργασίες να αυξάνονται συνεχώς.

Λανσάρει 10 διαφορετικούς κωδικούς ελληνικών βοτάνων από τη Μακεδονία

∆ιαφορά της VEVI σε σχέση µε άλλες εταιρείες στο χώρο των αρωµατικών, είναι τα «καθαρά» προϊόντα που προσφέρει, χωρίς µίξεις, ώστε να αναδειχθεί το καθένα από αυτά µε τρόπο κατανοητό και αναγνωρίσιµο για το κοινό. Παρέχει 10 διαφορετικούς κωδικούς βοτάνων από την περιφέρεια Μακεδονίας, τεµαχισµένα ή ολόκληρα, ανάλογα µε τον προορισµό πώλησης, που κινούνται σε βάζα, µεγάλα σακουλάκια ή φακελάκια ή και ως πρόσθετα σε αρωµατισµένο αλάτι Ιµαλαΐων. Η εταιρεία εισάγει και πουλάει επίσης µαύρο και πράσινο τσάι, από την Κίνα, ώστε να προσφέρει µια ολοκληρωµένη γκάµα επιλογών.

Η τελευταία ιδέα είναι η κάψουλα, συµβατή µε τις µηχανές Nespresso και Dolce Gusto, για βότανα όπως  το χαµοµήλι, η οποία θα κυκλοφορήσει σύντοµα, χρησιµοποιώντας ως υλικό το αλουµίνιο, ώστε να είναι ανακυκλώσιµο, µε προσθήκη επιπλέον φίλτρων για καλύτερη εκχύλιση. Αποτελεί µια πρόκληση χωρίς µέχρι τώρα εφαρµογή, παρά µόνο στο εξωτερικό σε µαύρο και πράσινο τσάι, τα οποία δεν έχουν την τεχνική δυσκολία των ινωδών ελληνικών βοτάνων. Η καινοτοµία παρουσιάστηκε µε επιτυχία τον Οκτώβρη στην έκθεση ANUGA, όπου συµµετείχαν ως µικρή επιχείρηση µε start up ιδέα. Με ενδιαφέρον για την αγορά του εξωτερικού, η εταιρεία είχε ξανασυµµετάσχει στο παρελθόν σ την έκθεση FancyFood στη Νέα Υόρκη, ενώ πρόσφατα έλαβε και σηµαντική διάκριση από τα Great Taste Awards, για τη ρίγανη σε βαζάκι, κερδίζοντας 2 αστέρια από τους κριτές.

Μελλοντικά, η Κωνσταντίνα και ο πατέρας της επιθυµούν η εταιρεία να γίνει κυρίως εξαγωγική, θέλοντας εκτός από το να αυξήσει το πελατολόγιο της, να προωθήσει µε ένα χαρακτήρα «σκοπού», τα τοπικά αγαθά της Βορείου Ελλάδος. Επόµενος στόχος, είναι η συµµετοχή στην επόµενη έκθεση SIAL στη Γαλλία, δίνοντας το παρόν στο «ετήσιο ραντεβού» µε τους πελάτες της εταιρείας. Και δίχως εφησυχασµό, προετοιµάζουν ήδη το επόµενο πρότζεκτ, τις βιοδιασπώµενες κάψουλες, για µικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωµα

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία