BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Αυστραλία για προστασία ονομασίας της φέτας

Οι τυροκόμοι της Αυστραλίας σύντομα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ονόματα όπως φέτα, χαλούμι, γκρουγιέρ και γκορκοντζόλα για προϊόντα τους, αφού ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Σάιμον Μπέρμινγχαμ εξέδωσε την Δευτέρα μία λίστα με τα ονόματα των προϊόντων για τα οποία η ΕΕ απαιτεί προστασία.

Ελληνική φέτα εναντίον τυριού Ουισκόνσιν των ΗΠΑ

Πέτρος Γκόγκος

12
1

Ειδικότερα, η Αυστραλία είναι τώρα αντιμέτωπη με την απαγόρευση της ΕΕ να χρησιμοποιεί την ονομασία Feta καθώς και άλλα προϊόντα με ονομασία προέλευσης στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες.

Αν και ο υπουργός προεξόφλησε την ήττα της Αυστραλίας στο κομμάτι που αφορά τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, δήλωσε στη συνέχεια αποφασισμένος να προχωρήσει σε ένα δύσκολο παζάρι που θα αφορά την προστασία των αυστραλιανών προϊόντων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Δεν μας αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων αλλά αυτό είναι ένας μη διαπραγματεύσιμος όρος από πλευράς ΕΕ», ξεκαθάρισε ο υπουργός, συνεχίζοντας: «Θα δώσουμε σκληρή μάχη για τα αυστραλιανά συμφέροντα και αυτό που τελικά θα προσπαθούμε είναι να καταφέρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τις αυστραλιανές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία αγορά με δυνητικά 500 εκατομμύρια καταναλωτών».

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αυστραλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν  η Αυστραλία δεν συμμορφωθεί, τότε κινδυνεύει να χάσει εξαγωγές ύψους 100 δισ. δολαρίων ετησίως προς την ΕΕ.

Ας σημειωθεί πάντως πως σήμερα στην αυστραλιανή αγορά διακινείται τυρί «Feta» και «Haloumi», χωρίς ωστόσο στις συσκευασίες να σημαίνονται, τουλάχιστον σε εμφανή σημεία, ενδείξεις όπως «greek style» ή «feta like», ενώ αντιθέτως αναγράφεται ότι πρόκειται για τοπικά αυστραλιανά προϊόντα.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-08-2019 17:19unsigned

Goats were never part of the South Pacific. Maori and aborigenees never had anything to do with shepherds. Feta is a Christian food, and that in real Maori is an enemy. My view of the British Empire's rape of Christianity through the rape of the South Seas is : Cook Cook. Natural endowment by Adam Smith should have told Captain Cook to stay away from bringing destruction on navigation.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία