BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αν και λιγότερο το αιθέριο έλαιο ρόδων,  πιάνει τις 14.000 ευρώ/κιλό

Αυλαία έριξε αυτές τις ηµέρες η φετινή καµπάνια για τη συγκοµιδή και την απόσταση ροδοπέταλων στη ∆υτική Μακεδονία, όπου συγκεντρώνεται ο πυρήνας της καλλιέργειας τριαντάφυλλου στη χώρα, µε τη σεζόν σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις να µην αφήνει ιδιαίτερα ευχαριστηµένους τους παραγωγούς.

deuterothematriantafilo

8
4

Οι καιρικές συνθήκες δεν στάθηκαν σύµµαχος των αγροτών φέτος, µε συνέπεια οι αποδόσεις σε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, όσο και σε ροδόνερο, να εκτιµάται ότι θα είναι έως και 30% - 35% χαµηλότερες από πέρυσι.

«Θα έχουµε καθαρή εικόνα αφού ολοκληρώσουµε και την απόσταξη της ρίγανης. Ωστόσο φαίνεται ότι σε σύγκριση µε πέρυσι, που επεξεργαστήκαµε περί τους 40 τόνους ροδοπέταλα και είχαµε µια παραγωγή 5,5 κιλών αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου διπλής απόσταξης και άλλων 3 τόνων ροδόνερου, θα είµαστε αρκετά πιο κάτω, καθώς η πρώτη ύλη που αποστάξαµε φέτος ήταν 25 µε 26 τόνους», είπε στην Agrenda ο υπεύθυνος στο αποστακτήριο του Συνεταιρισµού Αρωµατικών Φυτών Βοΐου της Κοζάνης, Χάρης Σάββας.

Όσον αφορά την τιµή κι εδώ το τοπίο δεν έχει καθαρίσει ακόµη, αλλά πρόθεση του συνεταιρισµού, όπως τονίζει ο κ. Σάββας, είναι να δώσει στους παραγωγούς ό,τι πλήρωσε και πέρυσι. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι για το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου οι παραγωγοί θα πληρωθούν περίπου στα 14.000 ευρώ το κιλό, ενώ για το ροδόνερο η τιµή χονδρικής είναι στα 9 ευρώ το κιλό.

Από το παραγόµενο αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου ένα σηµαντικό µέρος ο συνεταιρισµός το διαθέτει σε πελάτες στο εξωτερικό µέσω εξαγωγών. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, ωστόσο, είναι πως από τις εξαγωγές, µια καλή ποσότητα την απορροφά µια οµάδα περίπου 20 Ταϊβανέζων, οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο στην Κοζάνη και, όπως µας πληροφορεί ο κ. Σάββας, συµµετέχουν σε όλο τον κύκλο της συγκοµιδής και απόσταξης των ροδοπέταλων και πριν φύγουν για τη χώρα τους, αγοράζουν αιθέριο έλαιο. «Εξάγουµε επίσης σε Σαουδική Αραβία, Κύπρο, Ελβετία και Γερµανία. Προφανώς πρόκειται για κάποιες µικρές ποσότητες 200 - 300 γραµµαρίων, καθώς µιλάµε για ένα συµπυκνωµένο προϊόν», ανέφερε ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας ότι «δεν µπορούµε να πάµε και να χτυπήσουµε την πόρτα µεγάλων πελατών, γιατί δεν θα είµαστε σε θέση να εξυπηρετήσουµε τις παραγγελίες τους». Τούτη την περίοδο, τέλος, ο συνεταιρισµός συγκοµίζει και αποστάζει και τη ρίγανη που καλλιεργούν σε περίπου 50 στρέµµατα 4-5 µέλη του. Η τιµή για το αιθέριο έλαιο ρίγανης θα κυµανθεί φέτος στα 60-70 ευρώ το κιλό.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

01-01-2021 05:44Quynh Lai

I bought 50ml of your bio rose essential oil 2 years ago but it's not solid in the winter and in fridge. I do not know why.

Απάντηση

21-08-2019 09:59Μανώλης

1)Ο παραγωγός πουλάει ροδοπέταλα, άρα πληρώνεται μ αυτή την τιμή (1.60/ κιλό) .Το 14.000€/ λίτρο ακούγεται ωραίο, όμως δεν υφίσταται. 2) Για να πληρωθεί ο παραγωγός την ίδια τιμή με το 2018 θα πρέπει πρώτα να έχει εξοφληθεί για την προηγούμενη χρονιά . Οπότε αφήστε τα ωραία λόγια,που νομίζουν όλοι ότι οι παραγωγοί τρώνε με χρυσά κουτάλια.

Απάντηση

20-08-2019 14:22ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Μήπως γνωρίζεται ποια θα είναι η τιμή για το αιθέριο έλαιο λεβάντας .

Απάντηση

20-08-2019 12:20Γαβριέλλα Αλεξανδρατου

Σας ευχαριστούμε για την καλή προσπάθεια ακόμη και μέσα σε αντιξοότητες.Ευχομαι δίκαιη ανταμοιβή για όλους.Καλή συνέχεια με θεϊκές ευλογίες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία