BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μείωση 12,88% στον δείκτη τιμών αγροτικών προϊόντων σε ένα μήνα

Οι επιπτώσεις, από την επέκταση και εξάπλωση του κορωνοϊού πέρα από την Κίνα, αποτυπώνονται στις τιμές όλων των αξιών συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών προϊόντων, όπως καταγράφεται στο τεύχος Μαρτίου 2020, του Μηνιαίου Ενημερωτικού Δελτίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

emporeumata

24
0

Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων μειώθηκε κατά 12,88%. Σε επιμέρους επίπεδο προϊόντων, σημαντικές απώλειες εμφάνισαν η ζάχαρη (-29,06%), τα βοοειδή (-20,26%), το βαμβάκι (-15,31%), το σιτάρι (-12,13%) και το καλαμπόκι (-11,49%). Πιο ανθεκτική υπήρξε η σόγια (-6,81%), ενώ ο χυμός πορτοκαλιού και το ακατέργαστο ρύζι είχαν θετικές αποδόσεις (1,87% και 0,66% αντίστοιχα).

Σιτάρι

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι προβλέψεις Φεβρουαρίου σχετικά με τα στοιχεία του σιταριού (στρέμματα που έχουν φυτευτεί, η συγκομιδή και η στρεμματική απόδοση) δεν έχουν αξιοσημείωτη μεταβολή. Ο δείκτης αποθέματα προς κατανάλωση διαμορφώθηκε στο 43,4% (από 45,1%). Σε επιμέρους επίπεδο χωρών, ενισχύθηκαν οι εξαγωγές σίτου της Ε.Ε. κατά 1 εκατ. μετρικούς τόνους, φτάνοντας σε 32 εκατ. (17% του παγκόσμιου συνόλου). Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του σιταριού θα υποστεί ενδεχόμενη πτώση μεσοπρόθεσμα, καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού λειτουργεί ανασταλτικά σε άνοδο της τιμής του.

Καλαμπόκι

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι εκτιμήσεις για την τιμή του καλαμποκιού παραμένουν, γενικότερα, στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Στις ΗΠΑ, ενισχύθηκαν η εγχώρια κατανάλωση, καθώς και η παραγωγή αιθανόλης (12,345 εκατ. μπούσελ και 5,425 αντίστοιχα). Σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύθηκε η κατανάλωση και η χρήση καλαμποκιού για ζωοτροφές (1,135 εκατ. μετρικούς τόνους και 704,89 αντίστοιχα). Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για περαιτέρω ενίσχυση της χρήσης καλαμποκιού σε ζωοτροφές, οδηγούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας (αύξηση κοπαδιών χοίρων).

Βαμβάκι

Σύμφωνα με προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ο δείκτης αποθέματα προς κατανάλωση έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω (από 69,00% σε 70,58%). Αναλυτές εκτιμούν ότι η αστάθεια στην παγκόσμια αγορά βαμβακιού αυξάνει, κυρίως, λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Κίνα, με τα αποθέματα βαμβακιού να αναμένονται να υποχωρήσουν σημαντικά (-5,5% κοντά σε 8,4 εκατ. τόνους), σε αντίθεση με άλλες χώρες που αναμένουν βελτίωση (+3% κοντά σε 4,4 εκατ. τόνους). Παράλληλα, έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για μείωση της ζήτησης βαμβακιού κατά 1 εκατ. μπάλες (36,5 εκατ.).

Όπως αναφέρεται στο σχόλιο αγοράς του Δελτίου της Τράπεζας, η επέκταση και εξάπλωση του κορωνοϊού πέρα από την Κίνα, από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2020, δημιούργησε έντονη

ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα για τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, οι διεθνείς μετοχικές αγορές κατέγραψαν σημαντική πτώση (ενδεικτικά ο S&P500 –24,96%, ο δείκτης αναδυομένων αγορών MSCI EM –24,55%). Η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας διαμορφώθηκε στο 1,08% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στο 0,49%. Αποδυναμωμένο εμφανίστηκε τελικά το δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ δολαρίου να σημειώνει άνοδο 1,95%, σε μηνιαίο επίπεδο, έχοντας, όμως, υποχωρήσει από το 1,1450 της 9ης Μαρτίου στο 1,0997. Η Fed, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ, προέβη στις αρχές Μαρτίου σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων κατά 50μβ, ενισχύοντας, παράλληλα, τη ρευστότητα του συστήματος (repos), ενώ ακολούθησε άλλη μία κατά 100μβ (0,0%-0,25%).

Ωστόσο, το κλίμα επιβαρύνθηκε σημαντικά, καθώς η αποτυχία σύναψης συμφωνίας για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, δημιουργώντας τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές, που εξακολουθούν να υφίστανται.

Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία