BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μείωση 10-12% στις τιμές των αγροτικών προϊόντων μετρούν οι ΗΠΑ το 2020

Η απώλεια εισοδήµατος των Αµερικανών αγροτών στο βαθµό που επηρεάζεται από τον κορωνοϊό, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 20 δισ. δολάρια, ποσό που σε µεγάλο βαθµό αντισταθµίζεται από το πακέτο 19 δισ. που ενεργοποίησε το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Ωστόσο κανένα µέτρο µέχρι στιγµής δεν µπορεί να ισορροπήσει την κατάρρευση των αγορών αγροτικών εµπορευµάτων της χώρας.

50-51_7

14
0

Οι τελευταίες εκθέσεις των αρµόδιων υπηρεσιών της χώρας, υπολογίζουν ότι µέχρι το τέλος του έτους, η αξία των προϊόντων που καλλιεργούνται σε εκτατικές καλλιέργειες, όπως το βαµβάκι, το καλαµπόκι, η σόγια και τα σιτηρά, θα υποχωρήσει κατά 10%, ενώ στην περίπτωση των γαλακτοκοµικών και του κρέατος, οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 12%.

Εφόσον το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, η κρίση στην αµερικανική γεωργία, δεν µπορεί παρά να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, δεδοµένου ότι σε πολλά προϊόντα, τα αµερικανικά χρηµατιστήρια λειτουργούν ως σηµείο αναφοράς, επηρεάζοντας έµµεσα τις τιµές στην Ευρώπη και αλλού.

Παρά το γεγονός ότι από καταβολής πολιτισµού η αγροτική οικονοµία ήταν ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες όπως η ξηρασία, ασθένειες ζώων και φυτών και άλλες φυσικές και µη καταστροφές, η κυκλικότητα της παραγωγής, η περιοδικότητα της ζηµιάς ή του κέρδους, εξισσοροπούσε τα λογιστικά βιβλία των αγροτών αργά ή γρήγορα.

Στην περίπτωση των Αµερικανών παραγωγών του σήµερα όµως, ο κανόνας αυτός δεν επικυρώνεται, αφού για µερικούς, όπως είναι οι αγελαδοτρόφοι, πρόκειται για την πέµπτη κατά σειρά χρονιά κατά την οποία οι τιµές των προϊόντων τους βρίσκονται στον πάτο. Πέρα από την προβληµατική εικόνα στην αγορά γάλακτος των ΗΠΑ, στις υπόλοιπες καλλιέργειες, όπως το βαµβάκι ή η σόγια, η κατάσταση επιδεινώθηκε την τελευταία τριετία, µε την έναρξη του εµπορικού πολέµου ανάµεσα στην Ουάσιγκτον και την Κίνα, µε τις διαφορές των δύο πλευρών να αρχίζουν να επιλύονται, στην κυριολεξία µέρες πριν από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις Αµερικανών αγροοικονοµολόγων, ο τρόπος µε τον οποίο η τελευταία δεκαετία εξελίχθηκε για τις οικονοµίες της υπαίθρου στη χώρα τους και πάντα σε συνάρτηση µε τη διάρκεια και το βάθος της κρίσης, ενδέχεται να αλλάξουν για πάντα την εικόνα της αµερικανικής αγροτικής παραγωγής. Με το αγροτικό χρέος στα ύψη, η τάση εγκατάλειψης της υπαίθρου και των εκµεταλλεύσεων από πολλές οικογένειες µε ιστορία αιώνα, αναµένεται να ενταθεί περαιτέρω τους προσεχείς µήνες, µε όσους τελικά άντεξαν την εµπορική διαµάχη µε την Κίνα, να βγαίνουν νοκ άουτ από τον κορωνοϊό.

Μειώνουν ζωικό κεφάλαιο οι χοιροτρόφοι σε ΗΠΑ και Καναδά

Το κλείσιµο µονάδων επεξεργασίας χοιρινού κρέατος που συντελέστηκε τις προηγούµενες ηµέρες σε περιοχές της Βόρειας Αµερικής, υποχρεώνει Αµερικανούς και Καναδούς χοιροτρόφους στη µείωση των κοπαδιών τους. Στην Μινεσότα, οι αριθµοί υποδεικνύουν ότι 200.000 χοίροι θα οδηγηθούν στο σφαγείο και στη συνέχεια θα θαφτούν ή θα καούν, αφού οι εναποµείνασες ανοιχτές µονάδες είτε βρίσκονται χιολόµετρα µακριά είτε δεν µπορούν να εξυπηρετήσουν επιπλέον περιοχές.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2 Μαΐου  μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία