BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Με κατεύθυνση προς τα 6 ευρώ το κιλό τα καπνά, ήδη 50 λεπτά πάνω η Κατερίνη

Άνοδο τιµής και «φλερτ» ακόµη και µε τα 6 ευρώ το κιλό, δείχνουν τα πρώτα σηµάδια για τη φετινή εµπορική σεζόν στον ελληνικό καπνό, µε την καλλιέργεια, παρόλα αυτά, να συνεχίζει την πορεία συρρίκνωσης και να δείχνει πως, χρόνο µε το χρόνο, το… «τσιγάρο της αργοσβήνει».

22-35_pin_62

Λεωνίδας Λιάμης

564
1

Η πορεία φέτος για τις δύο βασικές ποικιλίες είναι διαφορετική, µε την «Κατερίνη» να παρουσιάζει µειωµένη παραγωγή, ενώ στον αντίποδα αυξηµένες αποδόσεις και εξαιρετική ποιότητα εµφανίζει ο «Μπασµάς».

Πιο καθαρή, προς ώρας, είναι η εικόνα στην Πιερία, όπου, ήδη, έχουν προχωρήσει τα ζυγίσµατα της «Κατερίνης». «Η µέση τιµή από τα πρώτα και τα δεύτερα χέρια κάθεται στα περίπου 4,5 ευρώ το κιλό και είναι αυξηµένη γύρω στα 50 λεπτά, σε σύγκριση µε πέρυσι. Περιµένουµε τις επόµενες ηµέρες να πληρωθούν τα ούτσια για να δούµε ποιο θα είναι το στήσιµο της χρονιάς», ανέφερε στην Agrenda ο Βαγγέλης Γιαννώτας, πρόεδρος του ΑΣΚ Λόφων Πιερίας.

Ο έµπειρος συνοµιλητής µας θυµίζει πως πέρυσι η τιµή για την «Κατερίνη» διαµορφώθηκε στα περίπου 5,30 ευρώ το κιλό και σπεύδει να σηµειώσει πως «αν φέτος δεν πλησιάσει τα 6 ευρώ, τότε την επόµενη χρονιά δεν θα υπάρχει φύλλο καπνού. Οι εκτάσεις µειώνονται, ο κόσµος φεύγει από το επάγγελµα καθώς έχει αγανακτήσει από τις διαχρονικά χαµηλές τιµές και από την έλλειψη εργατικών χεριών».

Όσον αφορά τη φετινή παραγωγή της ποικιλίας «Κατερίνη», ο Νίκος Θεοδωρής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών «Σαµσούς» µας ανέφερε πως ο καιρός δεν βοήθησε την καλλιέργεια και οι αποδόσεις, σε πολλά χωριά, ήταν στα 100-120 κιλά ανά στρέµµα. «Το φύτεµα το Μάιο έγινε µέσα στη λάσπη, λόγω των βροχοπτώσεων και δεν έπιασαν καλά τα φυτά, ενώ ήρθε και ο καύσωνας το καλοκαίρι και τα καθάρισε», µας είπε.

Όψιµη η σοδειά στη Ροδόπη

Στη Ροδόπη η καπνοκαλλιέργεια εξελίχθηκε φέτος καλύτερα, αλλά οι διαδικασίες είναι αρκετά πιο πίσω. «Το 90% του καπνού έχει µαζευτεί και οδεύουµε πλέον προς το τέλος της συλλογής. Όλα δείχνουν πως οι αποδόσεις θα ξεπεράσουν τα 150 κιλά το στρέµµα, ενώ και η ποιότητα του προϊόντος φέτος είναι πάρα πολύ καλή», µας ανέφερε ο Αµέτ Σινάν, πρόεδρος του Συλλόγου Καπνοπαραγωγών νοµού Ροδόπης.

Συνολικά η περιοχή αναµένεται να συγκεντρώσει φέτος γύρω στους 4.000 – 4.500 τόνους καπνού ποικιλίας «Μπασµά», ποσότητα που θα είναι σχεδόν κατά 1.000 τόνους µεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι. «Για την τιµή δεν µπορούµε ακόµη να πούµε κάτι, γιατί δεν έχει ζυγιστεί ούτε φύλλο καπνού. Τα ζυγίσµατα στη Ροδόπη αναµένεται να ξεκινήσουν µετά τις 15 – 20 Νοεµβρίου και θα κρατήσουν και στους πρώτους µήνες του 2024. Ζήτηση πάντως υπάρχει. Οι εταιρείες έρχονται πόρτα – πόρτα και ψάχνουν ποσότητες, όµως θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω από τα 5,40 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι το στήσιµο για τον Μπασµά, γιατί αλλιώς σε λίγο δεν θα βρίσκουν κόσµο να καλλιεργήσει», µας ανέφερε ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας πως «στη Ροδόπη καλλιεργήθηκαν φέτος µόλις περίπου 35.000 στρέµµατα».

Σηµειωτέον, σύµφωνα µε τα στοιχεία, η καλλιέργεια της ποικιλίας Μπασµά στη Ροδόπη µειώνεται σταθερά, σηµειώνοντας µείωση από χρονιά σε χρονιά της τάξης του 10 µε 15%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότεροι παραγωγοί είναι µεγάλης ηλικίας και φτάνουν στη συνταξιοδότηση, ενώ η νέα γενιά δεν συνεχίζει την καλλιέργεια, είτε γιατί έχουν φύγει στο εξωτερικό, είτε γιατί ψάχνουν εναλλακτικές γιατί δεν φτάνει το εισόδηµα.

Ούτε τους 70 τόνους καπνού δεν φτάνει η φετινή παραγωγή στη Βισαλτία Σερρών

Μεγάλη µείωση καταγράφει η καπνοκαλλιέργεια και στο νοµό Σερρών. «Η αυλαία έπεσε. Ρίξαµε λευκή πετσέτα. Στην περιοχή της Βισαλτίας, η παραγωγή φέτος µόλις που θα πιάσει τους 70 τόνους, όταν το 2017 έφτανε τους 1.000 τόνους. Με τις τιµές κολληµένες τα τελευταία 15 χρόνια στα 4,5-5 ευρώ το κιλό και το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει διαρκώς, δεν έρχεται κανένας στην καλλιέργεια», µας ενηµερώνει ο πρόεδρος του τοπικού Καπνικού Συνεταιρισµού, Μιχάλης Τσερβίστας, προσθέτοντας πως ίδια είναι η εικόνα και στο ∆ήµο Εµµανουήλ Παππά.

Το ζητούµενο, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών νοµού Ροδόπης είναι ότι «η καπνοκαλλιέργεια κινδυνεύει να χαθεί εντελώς από την περιοχή. Ήδη παράτησαν το επάγγελµα περίπου 1.000 παραγωγοί, πολλοί από τους οποίους νέοι οι οποίοι µετανάστευσαν για να βρουν αλλού δουλειά. Ο καπνός δεν αφήνει πλέον µεροκάµατο. Από τα αρχικά 6.000 µέλη, ενεργά έχουν αποµείνει γύρω στα 3.900, ενώ ανάλογη µείωση καταγράφεται και στον Μπασµά».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-11-2023 12:01ΕΠΙΛΑΧΩΝ ΝΕΟΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 10 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία