BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

Βουνό τα προβλήματα είπαν οι πλημμυροπαθείς αγρότες σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Tην επίλυση άμεσων και ζωτικών προβλημάτων που εντάθηκαν μετά την θεομηνία Daniel διατράνωσαν με τις μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα την Τρίτη 7 Νοεμβρίου οι πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.

kinitopoiisi_larisa-08

993
3

Βουνό τα προβλήματα είπαν οι πλημμυροπαθείς αγρότες Θεσσαλίας έξω από ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Αρχικά με την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ απαίτησαν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώσει στο 100% της πραγματικής αξίας τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και τις ασθένειες που παρουσιάστηκαν και μείωσαν δραστικά την παραγωγή. Ταυτόχρονα, αφού διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων, δύο μήνες μετά τις πλημμύρες, απαίτησαν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων, αλλά και ξεκαθάρισμα των ποσών που θα δοθούν τελικά για την αναπλήρωση του εισοδήματός τους.

Μιλώντας στην κινητοποίηση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Η προκαταβολή δεν καλύπτει τίποτα. Διεκδικούμε το δίκαιό μας και τη στήριξη από την κυβέρνηση. Διεκδικούμε αιτήματα για την επιβίωσή μας, για να συνεχίσει να υπάρχει αγροτική παραγωγή και ζωή στην ύπαιθρο. Υπάρχουν σε όλους τους νομούς χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν φέτος αν δεν γίνουν κινήσεις, τα νερά στα χωράφια κοντά στην Κάρλα θα φύγουν σε δύο χρόνια».

Αντίστοιχα, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ανέφερε: «Είμαστε εδώ σήμερα και διατρανώνουμε τον αγώνα πανθεσσαλικά και από την πλευρά της Μαγνησίας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά το καλοκαίρι, από δύο πλημμύρες κατά σειρά και έχουμε χάσει ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση και κανένα πραγματικό μέτρο στήριξης. Διεκδικούμε όλοι οι αγρότες να αποζημιωθούμε στο 100% της ζημιάς, να παρθούν άμεσα μέτρα. Μπαίνουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δεν είναι η ώρα να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, να σηκωθούμε από τους καναπέδες διότι σε λίγο θα μας πάρουνε και τον καναπέ».

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημείωσε ότι «έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τις καταστροφές του Daniel και δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση από τον ΕΛΓΑ για το ύψος της αποζημίωσης που θα πάρουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ούτε καν την προκαταβολή. Θέλουμε έναν ΕΛΓΑ με δημόσιο χαρακτήρα αρωγό στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους». Μετά την συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, η ανησυχία των αγροτών μεγάλωσε αφού, όπως ενημέρωσε ο Ρίζος Μαρούδας, «δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω ενημέρωση και το πιο ανησυχητικό είναι πως από ότι μας είπε δεν θα υπάρξει εξατομίκευση των ζημιών, αλλά θα υπάρξει κατά περιοχή, κατά ζώνη, ενώ δεν έχει ακόμα καθοριστεί το ύψος της τιμής».

Ακολούθως, οι αγρότες μετέβησαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου διαμαρτυρήθηκαν για τις περικοπές της βασικής ενίσχυσης και των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ αλλά και τις πολλές αδικίες που έχουν γίνει σε παραγωγούς που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ χωρίς δική τους ευθύνη. Εκεί απαίτησαν άμεση πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους στην βασική ενίσχυση. Να δοθούν σε όλους οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και να εξαιρεθεί η Θεσσαλία από την εφαρμογή της ΚΑΠ για μια χρονιά ώστε όλοι να πάρουν στο ακέραιο τα χρήματα από τα διάφορα προγράμματα. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Διαμαρτυρία την Τρίτη στον ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας από πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους 

Σε νέες κινητοποιήσεις, με πρώτες τις διαμαρτυρίες στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας, ζητώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες προχωρούν  από την Τρίτη 7 Νοεμβρίου η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στον Πλατύκαμπο Λάρισας οι πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας διαπίστωσαν στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποιήσιμη των κυβερνητικών δεσμεύσεων έναντι των έργων αποκατάστασης και αποζημίωσης.

«Παρότι συμπληρώνονται 2 μήνες από τις πλημμύρες, υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων. Μόνο συνεχείς συσκέψεις γίνονται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.Δεν υπάρχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα ώστε να υπάρχει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλουν, ακόμα ότι «οι προκαταβολές που ανακοινώθηκαν μετατίθενται από 10ήμερο σε 10ήμερο ενώ την ίδια στιγμή αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα να καλύψουν βιοποριστικές και άλλες ανάγκες τους. Πολύ περισσότερο που η προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης στα πλαίσια της ΚΑΠ ήταν δραστικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, το μεγαλύτερο μέρος των ποσών παρακρατήθηκε από τον ΕΛΓΑ και πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.

Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει το 100% της πραγματικής ζημιάς στην παραγωγή και είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και να ανακοινωθούν άμεσα από την πλευρά της Κυβέρνησης τα τελικά ποσά αποζημίωσης για κάθε προϊόν. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών.

Για αυτό τον λόγο, μαζί με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα της Θεσσαλίας στα πλαίσια του Πανθεσσαλικού συντονισμού της δράσης μας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 10 πμ στον ΕΛΓΑ και στις 11 πμ στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα».

Καλούν τους αγρότες «σε αγωνιστική εγρήγορση και ανυποχώρητο αγώνα! Ξέρουμε ότι τα χρήματα υπάρχουν, η Κυβέρνηση να τα δώσει για την επιβίωση μας και όχι στους επιχειρηματίες! Έχουμε την εμπειρία, την δύναμη και την θέληση να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελος μας και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας η Θεσσαλία θα «πλημμυρίσει» από τρακτέρ! Δίνουμε κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης από τον οποίο δεν μπορεί να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς! Με την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας τα παρακάτω αιτήματα επιβίωσης θα γίνουν πράξη:

Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα, όπως η διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας προς το Αιγαίο. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Άμεσα να καταβληθεί σε όλους όσους δικαιούνται το βοήθημα των 6.600€ και τα 2000€ από την αρωγή. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Άμεσα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές χωρίς να προσμετρείται η παλαιότητα των μηχανημάτων.

Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ότι άλλο προβάλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.

  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.
  • Να υπάρχει τουλάχιστον για μια χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ.
  • Αναπλήρωση εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια στα πλημμυρισμένα χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν ώστε οι αγρότες να παραμείνουν στα χωριά και το επάγγελμα.

Για τα προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος από την φετινή παραγωγή διεκδικούμε από την Κυβέρνηση:

  • Βαμβάκι – Καλαμπόκι 300€/στρέμμα
  • Βιομηχανική Τομάτα 1000€/στρέμμα
  • Μηδική 200€/στρέμμα
  • Αμπέλια 600€/στρέμμα
  • Αμύγδαλα 800€/στρέμμα
  • Φιστίκια 2000€/στρέμμα
  • Καρύδια – Ροδιά 1000€/στρέμμα
  • Αιγοπρόβατα 300€ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500€ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.
  • Να υπάρχει αποζημίωση στο 100% για το φυτικό κεφάλαιο που έχει πληγεί από τις πλημμύρες φέτος και για τα επόμενα χρόνια».
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

08-11-2023 18:10Αλέκος

Ρε παιδιά εμένα με πήραν επιλαχών νέο αγρότη. Εντωμεταξύ υπέθεσα ότι δεν θα με πάρουν και δούλευα κανονικά. Τώρα για να γίνω κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πρέπει να δείξω αγροτικό εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που έβγαζα απ τη δουλειά μου αλλιώς με πεταν έξω απ το πρόγραμμα. Γιατί κανείς δεν δίνει σημασία σε αυτά τα θέματα;;; Τώρα τι θα κανω;;;

Απάντηση

06-11-2023 21:08ΑΕΛ

0 ΜΙΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑ ΜΈΤΡΑ ΓΙΑ Τ0ΥΣ Κ /ΑΘΕΙΣ, ΈΦΥΓΕ ΣΦΑΊΡΑ, ΉΞΕΡΕ 0ΤΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ ΠΌΛΑ. ΑΥΤ0Ι ΕΊΝΑΙ Ύ Η ΚΥΒΕΡΝΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝ ΙΚΑΝΏΝ #####

Απάντηση

06-11-2023 19:38Γιωργος

Αν θελετε να διαμαρτυρηθειτε,να κανετε υπομονη ως τις επομενες εκλογες και να του δωσετε οχι 41% αλλα 1041 του αφορισμενου.οπως του "διαμαρτυρηθηκατε" και για τα τεμπη και τον ψηφισατε τον Ιουνιο.ξαναψηφιστε τον να σας παει αιμα.μηπως τον ψηφισω κι εγω επιτηδες για να βγει με 100% και να μη μεινει ρουθουνι σε ολη την Ελληνικη επικρατεια μεχρι να βαλετε μυαλο.σας κλειδωσε μεσα με το ετσι θελω,δηθεν για την πλανδημια,σας εμβολιασε,σας αρρωστησε,αποκτησατε ενα σωρο ανιατες αρρωστιες εως και "ξαφνικους" θανατους,σας σκοτωσε τα παιδια σας στα τεμπη κι εσεις του διαμαρτυρηθηκατε τον Ιουνιο με 41%.ΜΑ ΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ;;;;;;;;;;;;ΤΟΣΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ;;;;;;ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΛΑΚΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.ΑΠΟΒΛΑΚΩΜΕΝΟΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ.ΕΧΟΥΝ ΣΑΛΤΑΡΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΑΛΤΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΘΕΙΤΕ ΠΟΥ ΣΑΣ Π@ΔΑΕΙ......ΑΞΙΖΕΤΕ ΟΣΑ ΠΑΘΑΙΝΕΤΕ!!!!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Εδώ Θεσσαλία Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Απόψεις