BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

H Θεσσαλία πρέπει να «πλημμυρίσει» με τρακτέρ λένε οι αγρότες για τις κομμένες πληρωμές ΕΛΓΑ

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται αγρότες του νομού Λάρισας εξαιτίας των περικοπών που υπήρξαν στις προκαταβολές του ΕΛΓΑ για κάποια προϊόντα, η οποία απέχει κατά πολύ  όπως λένε με βάση την καλλιέργεια και την ζημιά που σημειώθηκε από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, λένε η «Θεσσαλία και ο Νομός μας πρέπει να «πλημμυρίσει» με τρακτέρ στους δρόμους.».

thessalia-1-scaled

864
4

Σε ανακοίνωση της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας αναφέρει ότι «στο ΦΕΚ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος. Παράδειγμα για το Βαμβάκι που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια που πλήγηκε, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 380 κιλά/στρέμμα για τον Νομό Λάρισας. Αυτή θα είναι η τελική παραγωγή που θα αποζημιωθεί ανεξάρτητα από την παραγωγή που κάποιος αγρότης είχε. Ο μέσος όρος της τιμής του Βαμβακιού στην τριετία και με αφαίρεση της περυσινής χρονιάς όπως ισχύει στον κανονισμό είναι 53 λεπτά το κιλό.  Αυτό δίνει ως τελικό ποσό αποζημίωσης για το 100% της ζημιάς που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ, 201,40€/στρέμμα. Αντίστοιχες θα είναι οι αποζημιώσεις σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί.».

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι προκαταβολές του ΕΛΓΑ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας και του Νομού μας, για κάποια προϊόντα, για μια ακόμη φορά αφήνουν την πικρή γεύση της αδικίας σε πολλούς συναδέλφους μας.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός και δείχνει την προχειρότητα του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ  αφού οι προκαταβολές δόθηκαν 2,5 μήνες μετά τις πλημμύρες και υπήρχε επαρκής χρόνος για διασταύρωση των στοιχείων και των δικαιούχων. Άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες και ο καθένας να πάρει αυτό που δικαιούται από τις προκαταβολές με βάση την καλλιέργεια του και την ζημιά που είχε.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, είναι πολύ μικρή και απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα.

Τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες αγρότες του Νομού μας και η Θεσσαλία πρέπει να στηριχτεί αν θέλουμε να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά μας που συνεχώς ερημώνουν και οι πληγέντες αγρότες να παραμείνουν στο επάγγελμα και όχι να βγουν στην ανεργία.

Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, την οργή και την δικαιολογημένη αγανάκτηση μας αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους «κόφτες» που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. Ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων μας και της πίεσης που ασκήσαμε!

Όμως στο ΦΕΚ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Παράδειγμα για το Βαμβάκι που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια που πλήγηκε, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 380 κιλά/στρέμμα για τον Νομό Λάρισας. Αυτή θα είναι η τελική παραγωγή που θα αποζημιωθεί ανεξάρτητα από την παραγωγή που κάποιος αγρότης είχε. Ο μέσος όρος της τιμής του Βαμβακιού στην τριετία και με αφαίρεση της περυσινής χρονιάς όπως ισχύει στον κανονισμό είναι 53 λεπτά το κιλό.  Αυτό δίνει ως τελικό ποσό αποζημίωσης για το 100% της ζημιάς που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ, 201,40€/στρέμμα. Αντίστοιχες θα είναι οι αποζημιώσεις σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί.

Ότι άλλο ακούγεται είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει απλά να καθησυχάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των πλημμυροπαθών αγροτών.

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες με δικαιολογημένη ανησυχία και οργή να ξεχειλίζει, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όπως έδειξε η εμπειρία δεκάδων χρόνων πως οι κατακτήσεις μας ήρθαν όταν δώσαμε ανυποχώρητο αγώνα,  ενωμένοι, αποφασισμένοι, και με μαζική συμμετοχή.

Ποτέ τέτοιου μεγέθους προβλήματα δεν λύθηκαν με συνεχόμενες συσκέψεις, με δημόσιες σχέσεις, με χτύπημα στην πλάτη και καθησυχαστικές δηλώσεις, με συνεχόμενες συναντήσεις στις οποίες ακούμε λόγια παρηγοριάς.

Η Θεσσαλία και ο Νομός μας πρέπει να «πλημμυρίσει» με τρακτέρ στους δρόμους και με την συμπαράσταση όλων των φορέων καθώς η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα οργανώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα.

Είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας!

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

22-11-2023 11:57Δραμινος

Μόλις λάβαμε λογαριασμούς ρεύματος για αγροτικά αρδευτικά. Τιμή κοιλοβατορας μέσω όρο 17 λεπτά. Ακριβότερο και από το οικιακό. Έτσι και εγώ κάνω την ΔΕΗ απο ζημιογόνα σούπερ κερδοφόρα . Μάλιστα θέλουν εξόφληση έως 5 Δεκεμβρίου. Αυτά κυρίες και κύριοι από την αγαπημένη μας κυβέρνηση . Ζήτω η φτώχια που κοροϊδεύαμε τους Τούρκους.

Απάντηση

22-11-2023 08:26Γιωργος

Εκει στην Θεσσαλια 41% δεν θελατε;;;;;;;τωρα γιατι κλαιτε;;;;;;;;και που'σαι ακομα.να δειτε παρακατω τι αλλο μας περιμενει με αυτον τον βοθρο που εχετε ψηφισει για πρωθυπουργο.οι 10 πληγες του φαραω θα μας βρουν απο αφορισμενο ανθρωπο.και δεν κανω καθολου πλακα.φυσικα ολα αυτα ειναι μονο για οσους γνωριζουν,ξερουν και καταλαβαινουν.οι υπολοιποι κοιμισμενοι που θα χλευασετε,ξερετε ετσι που σας γραφω!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-11-2023 11:34ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ 2022, ΕΝΩ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 29-12-2023, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΕΛΓΑ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ. ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Εδώ Θεσσαλία Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Απόψεις