BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

Προκάτ οι νέοι στάβλοι στη Θεσσαλία με στάνταρ σχεδιασμό βάσει μεγέθους

Αποκλειστικά το µέγεθος του κοπαδιού θα αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης στις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα διαµορφωθούν στην Θεσσαλία, στη θέση των παλιών στάβλων που καταστράφηκαν τον περασµένο Σεπτέµβριο από τις πληµµύρες.

44_pin_23

Πέτρος Γκόγκος

1263
0

Σε µια προσπάθεια ελέγχου των δαπανών και προκειµένου το πλαίσιο να µην ξεχειλώσει αφήνοντας χώρο σε υπερτιµολογήσεις, το µέτρο 5.2 το οποίο θα χρηµατοδοτήσει στο 100% την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων στη Θεσσαλία, εισάγει εν δυνάµει, ένα νέο µοντέλο «Σχεδίου Βελτίωσης». Το πληροφοριακό σύστηµα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

∆ιευκρινήσεις επί του θέµατος, έδωσε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στην ενότητα:  «Ζώνη Γάλακτος και Επενδύσεις στην Κτηνοτροφία» που συντόνισε ο εκδότης της Agrenda, Γιάννης Πανάγος, στο πλαίσιο της ηµερίδας του Αγρότη της Χρονιάς που έγινε το περασµένο Σάββατο 2 ∆εκεµβρίου στην Ξάνθη.

Ουσιαστικά ο υπουργός περιέγραψε ένα πολύ συγκεκριµένο µοντέλο κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το οποίο θα δώσει µάλιστα δυνατότητες παραγωγής µε υψηλές προδιαγραφές, διασφαλίζοντας ποιότητα αλλά και τιµή στο γάλα που θα παράγεται.

Με 45 εκατ. ευρώ η δράση 5.2

«Η ποιότητα και η τιµή έχει να κάνει µε το πού εκτρέφονται τα ζώα. Στη Θεσσαλία αλλά και αλλού, είχαµε εγκαταστάσεις παλαιότερων εποχών, που δεν συνάδουν µε τις σύγχρονες απαιτήσεις. Ενεργοποιούµε λοιπόν τη δράση 5.2 µε 45 εκατ. ευρώ που είχαµε ξεχασµένα, βλέποντας µια ευκαιρία στην περίπτωση της Θεσσαλίας. Το µέτρο θα χρηµατοδοτήσει συγκεκριµένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα είναι «κοστούµι», δηλαδή θα είναι πανοµοιότυπες, θα αλλάζουν ανάλογα το µέγεθος του κοπαδιού. Έτσι θα έχουµε βελτίωση της ποιότητας, αλλά και ενεργειακά, οι στάβλοι θα είναι βελτιωµένοι, κάτι που σηµαίνει εξοικονόµηση.

Υποβολή του σχεδιασµού του µέτρου

Τελευταία εξέλιξη γύρω από το εν λόγω µέτρο, ήταν η υποβολή του σχεδιασµού του µέτρου από τον τεχνικό σύµβουλο που έχει αναλάβει την εκπόνησή του. Τον φάκελο παρέλαβε στο γραφείο του την Πέµπτη 7 ∆εκεµβρίου ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Πρόκειται για ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης, που ενεργοποιεί το µέτρο.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραµµατεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες µέσω των οποίων  -και σε συνεργασία µε την Τράπεζα Πειραιώς- οι παραγωγοί θα µπορούν µε χρηµατοδότηση από το ΠΑΑ να αναπληρώσουν δωρεάν το ζωικό τους κεφάλαιο, ώστε να ενισχυθούν οικονοµικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της κτηνοτροφικής παραγωγής. Η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης και της πρόσκλησης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του µήνα.

«Καλώ τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ώστε να εκκινήσει η ανασύσταση της ζωικής παραγωγής στη Θεσσαλία» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, διαβεβαιώνοντας για ακόµα µια φορά πως «η αναγέννηση αυτού του πανέµορφου και παραγωγικού τόπου, αποτελεί ένα µεγάλο στοίχηµα που είµαστε αποφασισµένοι να το κερδίσουµε».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Εδώ Θεσσαλία Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Απόψεις