BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

Ακριβότερα νοίκια στον θεσσαλικό κάμπο, ακόμα και 85 ευρώ το στρέμμα

Ανατροπές στον καλλιεργητικό και οικονοµικό προγραµµατισµό χιλιάδων εκµεταλλεύσεων του θεσσαλικού κάµπου φέρνει η νέα κατάσταση που έχει διαµορφωθεί µετά τις πληµµύρες και ιδίως η απουσία τουλάχιστον 180.000 στρεµµάτων γης υψηλής παραγωγικότητας, την οποία έχει καταπιεί η λίµνη Κάρλα.

10567

Πέτρος Γκόγκος

2044
11

Ακριβότερα νοίκια στον θεσσαλικό κάμπο μετά  τις πλημμύρες με πλειοδοσίες ακόμα και στα 85 ευρώ το στρέμμα

Ο αντίκτυπος µεταφράζεται ήδη στο κόστος ενοικίασης αγροτικής γης στα γειτονικά χωριά, αφού αρκετοί οργανωµένοι παραγωγοί που βρέθηκαν χωρίς χωράφια να καλλιεργήσουν, υποχρεώνονται τώρα να «µετοικήσουν» προς άλλες κατευθύνσεις. 

Αναφορές θέλουν τα ενοίκια για ξερικά χωράφια από τα 45 ευρώ να ανεβαίνουν στα 65 ευρώ σε ορισµένες περιπτώσεις, σε έναν δίχως προηγούµενο ανταγωνισµό µεταξύ των παραγωγών. Τα δε ποτιστικά, αγγίζουν πλέον τιµές που δεν δικαιολογούνται από τα περιθώρια κερδοφορίας που αποτυπώνουν τα δεδοµένα στις αγορές, αφού ενδεικτικά έχουν ακουστεί ακόµα και 80 µε 85 ευρώ το στρέµµα το τελευταίο καιρό, έναντι των 60 ευρώ που ίσχυαν µέχρι πρότινος. Μάλιστα, όπως φαίνεται η κατάσταση αυτή θα συντηρηθεί, αφού τα λιµνάζοντα νερά δεν φαίνεται να υποχωρούν σύντοµα, ενώ από την άλλη, ακόµα και ο ψυχολογικός παράγοντας κινητοποιεί τους παραγωγούς που βλέπουν τα µηχανήµατά τους να κάθονται.Την άνοιξη µέτρο για τα παρακάρλια

Χωρίς να είναι ακόµα γνωστός ο τρόπος µε τον οποίο θα αποτραβηχτούν τα νερά, οι παραγωγοί βρίσκονται στο σκοτάδι και ως προς τον τρόπο µε τον οποίο θα διαχειριστεί την υπόθεσή τους η πολιτεία. Το µόνο που έχει ανακοινωθεί µέχρι στιγµής, είναι η διαµόρφωση ενός µέτρου για την αναπλήρωση χαµένου εισοδήµατος, ωστόσο κανένας δεν είναι σε θέση να απαντήσει για το µέγεθος της στήριξης αλλά και για ένα πιο σαφές χρονοδιάγραµµα. Προ ηµερών από τη Λάρισα, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε ανακοινώσει ότι στο προσεχές διάστηµα αναµένεται µελέτη που θα αφορά την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήµατος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν  να καλλιεργήσουν τη γη τους, λόγω της καταστροφής.Οι πληροφορίες θέλουν ανεξάρτητο µελετητή να έχει αναλάβει τη σύνταξη σχεδίου, το οποίο θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου έως την 31η ∆εκεµβρίου. Με αυτό θα γίνει ο καθορισµός των τιµών και την τεκµηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράµµατος. Αµέσως µετά θα γίνει η κατάθεση της αίτησης τροποποίησης του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενεργοποίηση του µεταβατικού µέτρου. Για να µπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριµένο µέτρο, για την ενίσχυση των Παρακάρλιων και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραµµα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ε.Ε, η οποία αναµένεται στο πρώτο δίµηνο του 2024.

Αµέσως µετά θα ακολουθήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου. Η συµµετοχή στο Πρόγραµµα θα γίνεται αυτόµατα µε την υποβολή της αίτησης ΟΣ∆Ε 2024, χωρίς πρόσθετα δικαιολογητικά και Φακέλους.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

27-12-2023 11:30Γιωργος

Αυτο εδω το site ειναι ιδιωτικο,δεν ειναι δημοσιο,που σημαινει οτι σε καποιον ανηκει.και αυτος ο καποιος ανηκει επισης σε καποιον συγκεκριμενο πολιτικο χωρο.μην περιμενετε λοιπον εδω μεσα να υπαρχει ενημερωση.ενα γραφειο τυπου και ενας διαφημιστικος φορεας ειναι του κομματος που ονομαζεται νεα δημοκρατια.ο αρθρογραφος παιρνει ειτε εμμεσα,ειτε αμεσα εντολη απο το κομμα για το τι θα γραψει.αλλωστε ξερουμε ολοι μας τι εστι δημοσιογραφος,ειτε μπλε,ειτε πρασινος.υπαλληλοι παπαγαλοι ντελαληδες των κομματων ειναι.στην πλειοψηφια τους αναμεταδιδουν ψεμματα εις γνωση τους.αυτο εντελονται και αυτο πραττουν και αυτο εχουν διδαχθει στις σχολες που πηγαινουν.δεν υπαρχει ηθικη εκει,η εντιμοτητα.για να τους δωσουν το πτυχιο,τους ελεγχουν σαν διαγωνισμα αν καταφερουν να πεισουν εναν τυχαιο περαστικο οτι ο ελεφαντας ειναι πτηνο.δεν τους βλεπετε στα δελτια ειδησεων;;;;;οποτε κι εδω μεσα τι περιμενετε;;;;τι αλλο θα εγραφαν;;;;για επιδοτησεις,για δηθεν ισχυρη οικονομια,για δηθεν ευρωστους οικονομικα αγροτες,για υγιης αγροτικες επιχειρησεις και αλλα τετοια παραμυθια.για φτηνα δηθεν λιπασματα,για ευτυχισμενους παραγωγους.ετσι τους διαταζει η νεα δημοκρατια,ετσι πραττουν οι παπαγαλοι της γκεσταπο!!!!και αλλοιμονο απο χαζους και κοιμισμενους ακροατες και κομματοσκυλα!!!!!!!!!ραγιαδισμος στο ζενιθ!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-12-2023 11:17ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΧΩΡΑΦΙΟΥ

ΠΡΩΠΙΚΑ ΝΟΙΚΙΑΖΩ 200 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΛΗΓΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΛΕΩ 95 ΕΥΡΩ ΤΑ ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ 50 ΤΑ ΞΗΡΙΚΑ ΧΩΡΑΦΙΑ.ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ !!!ΑΥΤΟΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΧΙ?? ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΙΧΟΥΛΑ!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)

27-12-2023 10:18ΜΠΟΝΙΑΣ

ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.ΜΟΝΟ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΝΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ.

Απάντηση

27-12-2023 08:41Η λογική

Μην λέτε ότι θέλετε ρε, που τα είδατε αυτά τα όνειρα; Σοβαρευτείτε λίγο που μου το βάζετε και πρώτο θέμα!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Εδώ Θεσσαλία Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Απόψεις