BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Νέος γύρος υποχώρησης στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος

Ποδαρικό µε το αριστερό κάνει η νέα γαλακτική περίοδος για σχεδόν το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων, καθώς οι γαλακτοβιοµηχανίες και τα τυροκοµεία, όπου δεν έχουν ανακοινώσει ήδη χαµηλότερες τιµές, εισκοµίζουν γάλα χωρίς να έχουν ανοίξει ακόµη τα χαρτιά τους.

gala_aigoprovio_2

Λεωνίδας Λιάμης

113
5

 Μάλιστα, η µόνιµη επωδός τους, σε όποιον κτηνοτρόφο τολµήσει να ρωτήσει τί θα γίνει, είναι να τον παραπέµψουν, αν δεν του αρέσει, να αναζητήσει άλλη τυροκοµική «στέγη», γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, αφού οι ίδιοι σπανίως, πλέον, συνάπτουν νέες συνεργασίες µε παραγωγούς, πέραν αυτών που έχουν.

Στην περιοχή της Θεσσαλίας σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας οι τιµές που πληρώνονται οι παραγωγοί κυµαίνονται «στα 75 µε 82 λεπτά το κιλό όταν πέρυσι την ίδια περίοδο η τιµή ήταν στα 94 λεπτά». Μεγάλη µείωση καταγράφεται και στην τιµή του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Πελοπόννησο όπου εκεί κυµαίνεται σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda στα 72 µε 75 λεπτά το κιλό.

Πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, αφού για παράδειγµα στην περιοχή των Γρεβενών, όπως λέει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κτηνοτρόφων Στέργιος Τσιµιόπουλος «όλα είναι στον αέρα. Μαζεύουν γάλα µε ανοικτές τιµές, ενώ πλέον διαλέγουν και τους παραγωγούς µε τους οποίους θα συνεργαστούν. Το σίγουρο είναι πως φέτος οι τιµές θα είναι χαµηλότερα από πέρυσι». Η κατάσταση είναι ακόµη πιο δύσκολη, σύµφωνα µε τον ίδιο, για όσους έχουν γίδια, αφού «µόνο οι παραγωγοί των οποίων το γάλα πάει για εµφιάλωση πληρώνονται µε έως 70 λεπτά το κιλό, οι άλλοι παίζουν λίγο πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό».

Στον ίδιο νοµό, προβατοτρόφος µε κοπάδι βιολογικής εκτροφής, τόνισε στην Agrenda πως δέχθηκε την περασµένη ∆ευτέρα 7 Ιανουαρίου στο κινητό µήνυµα από τη γαλακτοβιοµηχανία µε την οποία συνεργάζεται, πως για τη φετινή γαλακτική σεζόν θα ξεκινήσουν µε 95 λεπτά το κιλό, από 1,08 ευρώ το κιλό πέρυσι.

Ανοιχτές τιµές και στην Καστοριά

Με ανοικτές τιµές και χωρίς προκαταβολές εισκοµίζει γάλα, µέχρι τώρα, η πλειονότητα των µεταποιητών και στη γειτονική Καστοριά, όπως µας είπε η ταµίας του κτηνοτροφικού συλλόγου του νοµού Άννα Μόσχου, ενώ στη Φλώρινα τα πιο πρόσφατα τιµολόγια που κόπηκαν, σύµφωνα µε παραγωγό που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία του, ανέγραφαν 81 λεπτά το κιλό για το πρόβειο και τα 45 λεπτά για το γίδινο.

Στην Ηµαθία για το συµβατικό πρόβειο γάλα κατά τον πρόεδρο της ΠΕΚ Στέργιο Κύρτσιο, οι τιµές των µεγάλων γαλακτοβιοµηχανιών «παίζουν» µεταξύ 70 - 80 λεπτών το κιλό -µε τον πήχη για τις πρωτεΐνες και τα λίπη στο 12,4% από το 12%- και στο γίδινο γύρω στα 50 λεπτά το κιλό. Τα µικρότερα τοπικά τυροκοµεία πληρώνουν για ποιοτικό γάλα έως και 85-86 λεπτά το κιλό στο πρόβειο και για 60 λεπτά το κιλό στο γίδινο, αλλά οι ποσότητες που παραλαµβάνουν δεν είναι αντίστοιχα µεγάλες.

Στο Κιλκίς, σύµφωνα µε τον επικεφαλής του κτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωµά Καρυπίδη, το πρόβειο είναι γύρω στα 75 λεπτά το κιλό και µπορεί να φτάσει στα 80 λεπτά, µε λιποπρωτεΐνες πάνω από 12%, ενώ στο κατσικίσιο η τιµή κυµαίνεται µεταξύ 0,42 έως 0,53 ευρώ το κιλό και πάλι ανάλογα το ποσοστό λιποπρωτεΐνών.

Σταθερά χαµηλά στη Χαλκιδική

Σταθερές τιµές σε σχέση µε πέρυσι -µε εύρος που κυµαίνεται από 0,75 έως 0,85 ευρώ το κιλό- πληρώνουν οι τυροκόµοι στη Χαλκιδική, για το πρόβειο γάλα, ενώ για το κατσικίσιο η µέση τιµή είναι στα 0,54 ευρώ, τονίζει ο παραγωγός ∆ηµήτρης Παπαδάκης.

Μεταξύ 71 και 75 λεπτών το κιλό στο πρόβειο και λίγο πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό στο κατσικίσιο, τιµολογούν οι γαλακτοβιοµηχανίες στις Σέρρες, τονίζει η πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου του νοµού Ελπίδα Σιδηροπούλου, επισηµαίνοντας, ταυτόχρονα, πως πολλές εταιρείες δεν ανανεώνουν καν τις συµβάσεις τους µε παραγωγούς.

Αργούν οι παραδόσεις στην Καβάλα

Χειρότερα από πέρυσι αναµένει να εξελιχθούν τα πράγµατα στο χώρο της αιγοπροβατοτροφίας και ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων της Καβάλας, Νίκος ∆ηµόπουλος, ο οποίος ανέφερε, πάντως, πως για την ώρα ελάχιστοι παραγωγοί αρµέγουν και πως η πλειονότητα τους θα αρχίσει να παραδίδει γάλα από τις αρχές Φεβρουαρίου και µετά. Για τη Ροδόπη, ο ίδιος µας είπε πως η περσινή γαλακτική περίοδο είχε κλείσει µε 70 λεπτά στο πρόβειο και 50 λεπτά στο γίδινο και πως δεν βλέπει να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο φέτος.

Χειρότερα στον Έβρο με το πρόβειο 60 λεπτά και το γίδινο 40 λεπτά

Ακόµη πιο δύσκολη προοιωνίζεται η χρονιά όσο πιο βορειοανατολικά της χώρας κινείται κανείς, καθώς µειώνονται δραστικά οι επιλογές που έχουν οι κτηνοτρόφοι για να πουλήσουν το γάλα τους.

Έτσι, στον Έβρο για παράδειγµα, όπου επί της ουσίας υπάρχουν δύο µόνο βιοµηχανίες για να απορροφήσουν την πρώτη ύλη, το πρόβειο έχει πληρωθεί ακόµη και µε 60 λεπτά το κιλό, ενώ το γίδινο µε µόλις 40 λεπτά το κιλό. Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της εφηµερίδας Agrenda ότι περίπου δύο χρόνια πριν (τέλη του 2016) οι τιµές κινούνταν στα επίπεδα του ενός ευρώ και των 65 λεπτών το κιλό αντίστοιχα.

Η τεράστια αυτή πτώση καθιστά -όπως µας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή- την πλειοψηφία των αιγοπροβατοτροφικών εκµεταλλεύσεων ζηµιογόνες, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε µείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειµένου να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής, το οποίο συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Σε συνδυασµό, µάλιστα, µε τις δυσµενείς για την αιγοπροβατοτροφία καιρικές συνθήκες που επικρατούν συνήθως στην περιοχή (ιδιαίτερα χαµηλές θερµοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις), σηµειώνεται και µια αισθητή µείωση και στην παραγωγή γάλακτος, που οδηγεί περαιτέρω κάµψη του εισοδήµατος των κτηνοτρόφων.

Προβληµατισµένοι όµως εµφανίζονται και οι αιγοπροβατοτρόφοι του νοµού Ξάνθης. Ειδικότερα σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην Agrenda o κτηνοτρόφος Σάκης Λουκµακιάς, ο οποίος αναµένεται να ξεκινήσει να παραδίδει γάλα για τη φετινή γαλακτική περίοδο στο επόµενο 10ήµερο, αλλά ακόµη δεν ξέρει τί θα ισχύσει, το ανησυχητικό, «είναι ότι τα τιµολόγια για το γάλα του Οκτωβρίου του 2018 ήταν µε 72 λεπτά το κιλό, ενώ έχουµε υπολογίσει ότι το κόστος παραγωγής είναι κοντά στα 75 λεπτά το κιλό». Ο ίδιος προσθέτει πως όπως όλα δείχνουν οι τιµές δεν θα σηµειώσουν αύξηση.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

19-02-2019 10:38Εύλογημενος

Μας έριξαν στα τάρταρα της γης

Απάντηση

15-01-2019 13:07Κειση

"...υπολογίζει ότι το κόστος παραγωγής ειναι κοντά στα 75 λεπτά." Πως το υπολόγισε; Εαν κάνει ο φίλος παραγωγός μια πιο σωστή κοστολόγηση, θα διαπιστώσει οτι το κόστος παραγωγης ειναι σίγουρα 85 λεπτα συν. Με αυτες τις τιμες δεν βγαινει παντως σχεδων καμία κτηνοτροφική μονάδα!!!!

Απάντηση

14-01-2019 14:42ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΔΗ

ΣΩΣΤΑ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-01-2019 10:42Θοδωρής

Για την Δυτική Ελλάαδα και συγκεκριμένα για την Αιτωλοακαρνία, τον πρώτο σε ποσότητα Νομό με βάση τα στοιχέια του ΕΛΓΟ, ούτε λόγος..... Και στην τελική εαν έγω θέλω να επιδητοθώ για έξοδο από το επάγγελμα του 0,70€ το κιλό λαμβάνοντας επιδότηση για να ασχοληθώ με κάποια άλλη καλλιέργεια, γιατί να μην έχω την δυνατότηα...?? Γιατί τέτοια αρνητικότητα ως προς την πιθανή πρόταση "Εξόδου" από ΕΕ, με την προυπόθεση πως θα δίνει το δικαίωμα σε όποιον θέλει να συνεχίσει στο επάγγελμα... Γιατί να μην είναι καλό αυτό για έναν κτηνοτρόφο ηλικίας 60+ ..??

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία