BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Ένα cluster βάζει τάξη στο συμπύρηνο ξεκινώντας από την Κ. Μακεδονία

Φρένο στον επικίνδυνο κατήφορο που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια οι αποδόσεις και η ποιότητα των καλλιεργειών που προορίζονται για τις ανάγκες της εγχώριας µεταποιητικής βιοµηχανίας, υπονοµεύοντας το εισόδηµα των αγροτών και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των τελικών προϊόντων, επιδιώκουν να βάλουν εκπρόσωποι του κλάδου από όλους τους κρίκους της αλυσίδας αξίας, συνενώνοντας τις δυνάµεις τους.

triti3

Λεωνίδας Λιάμης

149
5

Την πρωτοβουλία των κινήσεων, προς την κατεύθυνση αυτή, ανέλαβε το «∆ίκτυο Πυρηνοκάρπων ΙΚΕ», ένα cluster που στήθηκε την άνοιξη του 2019, µε επίκεντρο την Ηµαθία, στο πλαίσιο σχετικού προγράµµατος που προκήρυξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη στήριξη δράσεων που ευνοούν την εισαγωγή καινοτοµίας σε µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά της όρια.

Κάτω από την «οµπρέλα» του «∆ικτύου Πυρηνοκάρπων ΙΚΕ», υπό την ιδιότητα των ιδρυτικών µετόχων, είναι η συνεταιριστική βιοµηχανία «Venus», εκπροσωπώντας τους παραγωγούς, η ∆ΕΛΚΟΦ ΑΕ, από τον τοµέα της κονσερβοποιίας, οι εταιρείες συµβούλων – γεωπόνων AgroQ, Genecom, Novacert και Αγρολύσις, ενώ την επιστηµονική κοινότητα θα εκπροσωπεί η έδρα δενδροκοµίας του ΑΠΘ.

Στόχος είναι να δηµιουργηθούν οι όροι, οι προϋποθέσεις, αλλά και οι καλλιεργητικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν να αυξηθούν σταδιακά οι στρεµµατικές αποδόσεις και να προσεγγίσουν τους µέσους όρους των ανταγωνιστών µας διεθνώς και ταυτόχρονα να βελτιωθεί και η ποιότητα της πρώτης ύλης.

Πρώτος στόχος οι αποδόσεις

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση σε σχέση µε τις στρεµµατικές αποδόσεις είναι προβληµατική και αυτό οδηγεί από τη µια σε πενιχρά εισοδήµατα για τους παραγωγούς κι από την άλλη σε µεγάλες αναλώσεις για τη βιοµηχανία, αφού λόγω της υποβαθµισµένης ποιότητας χρειάζεται να χρησιµοποιεί περισσότερα κιλά πρώτης ύλης, µε συνέπεια να µειώνεται η ανταγωνιστικότητά της. Αυτό δεν µπορεί να συνεχιστεί, διότι δεν θα έχουµε µέλλον ούτε οι παραγωγοί, ούτε και οι βιοµηχανίες», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος της ∆ΕΛΚΟΦ, Κώστας Αποστόλου, υπενθυµίζοντας πως οι µέσες αποδόσεις στην περιοχή του κάµπου της Ηµαθίας και της Πέλλας για τα συµπύρηνα ροδάκινα είναι πολύ χαµηλά, στους 2,1-2,2 τόνους το στρέµµα, όταν στις ΗΠΑ κινείται σταθερά πάνω από 4 τόνους το στρέµµα και µε καλύτερη ποιότητα.

Με τον γεωπόνο στο χωράφι

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, τα ιδρυτικά µέλη του cluster έθεσαν ως προτεραιότητα να θέσουν σε άλλη βάση όλο το σύστηµα παραγωγής όχι µόνο στα συµπύρηνα ροδάκινα, αλλά και στα βιοµηχανικά αχλάδια και τα βερίκοκα που πάνε για µεταποίηση, για να ανατάξουν τον κλάδο.

«Είπαµε να κάνουµε πράξη το να φέρουµε το γεωπόνο καθηµερινά στο στο χωράφι, για να παρέχει στον παραγωγό εξατοµικευµένη συµβουλή και να τον βοηθήσει να αυξήσει την στρεµµατική απόδοση, αλλά και την ποιότητα της φυτείας του, χρησιµοποιώντας λιγότερες εισροές, που θα του επιτρέψουν να αυξήσει το εισόδηµά του από δύο πλευρές» τόνισε ο  κ. Αποστόλου, διευκρινίζοντας πως το κόστος της συµβουλευτικής θα καλυφθεί αρχικά από πόρους του προγράµµατος και τις βιοµηχανίες, ενώ µετά τη λήξη του προγράµµατος, που θα έχει διάρκεια τρία έτη, θα το επωµιστεί αποκλειστικά η µεταποιητικά βιοµηχανία.

Πρωτόκολλο καλλιέργειας από το Τμήμα Δενδροκομίας

Το ΑΠΘ θα επιβλέπει τις φροντίδες το φθινόπωρο του 2020

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δικτύου πυρηνόκαρπων ΙΚΕ, το Τμήμα Δενδροκομίας του ΑΠΘ θα ετοιμάσιε τα πρωτόκολλα καλλιέργειας, με συγκεκριμένες πρακτικές και φροντίδες που θα πρέπει να εφαρμόζονται στις φυτείες, με προοπτική να εφαρμοστούν από την καλλιεργητική σεζόν του φθινοπώρου του 2020.

Ταυτόχρονα θα γίνουν διερευνητικές επαφές µε παραγωγούς, που θα ήθελαν να συνεργαστούν µε το Cluster και όσοι τελικά συµφωνήσουν, θα κληθούν να υπογράψουν σχετική σύµβαση, που θα τους υποχρεώνει να ακολουθούν πιστά το πρωτόκολλο και να παραδίδουν στο τέλος της σεζόν την παραγωγή τους στην αντισυµβαλλόµενη βιοµηχανία, η οποία µε τη σειρά της θα είναι υποχρεωµένη να παραλάβει τη σοδειά τους.

«Έτσι ο αγρότης θα έχει εξασφαλισµένη απορρόφηση της παραγωγής κι η βιοµηχανία θα µπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της µε τους όγκους και την ποιότητα προϊόντος που χρειάζεται, γεγονός που θα οδηγήσει και σε περιορισµό της δράσης των στεκιών», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Πιστοποίηση για το πρωτόκολλο

Το ∆ίκτυο Πυρηνοκάρπων ΙΚΕ, παράλληλα, θα παρακολουθεί την όλη διαδικασία και θα πιστοποιεί το κοµµάτι της καλλιεργητικής πρακτικής, επιβεβαιώνοντας ότι ο αγρότης ακολούθησε το πρωτόκολλο, ενώ το ίδιο και ως προς την πιστοποίηση της ποιότητας, όταν θα έρχεται η ώρα της παράδοσης της παραγωγής στη βιοµηχανία. «Όλα αυτά θα γίνονται µε ασφαλιστικές δικλείδες ώστε  να µην υπάρχει καµία σκια στον τρόπο µε τον οποίο θα γίνεται η πιστοποίηση», είπε ο πρόεδρος της ∆ΕΛΚΟΦ ΑΕ και συµπλήρωσε πως «θέλουµε να εφοδιάσουµε τους παραγωγούς µε όπλα που θα τους επιτρέψουν να παράξουν καλύτερα και περισσότερα προϊόντα, ώστε να βελτιώσουν την οικονοµική αποδοτικότητά τους και ταυτόχρονα να κάνουµε τις βιοµηχανίες πιο ανταγωνιστικές και µε πιο ποιοτικό προϊόν. Έχουµε τεράστιες εκτάσεις µε συµπύρηνα ροδάκινα οι οποίες παράγουν σχεδόν µηδενικό αποτέλεσµα. Θέλουµε να πάµε στις σωστές εκτάσεις και να παράγουµε το σωστό αποτέλεσµα».

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 4 Ιανουαρίου.
Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

08-01-2020 11:55ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΚΥΡΙΕ ΠΑΣΙΦΑΝΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΝΤΕΝΙΣΗ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΔΩΣΑ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΗ ΣΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ ΜΕ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΥΤΕ Η ΜΙΜΗ ΟΥΤΕ Η ΝΤΕΝΙΣΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ

Απάντηση

08-01-2020 10:13ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΙΦΑΝΙΔΗΣ

Κύριε Αράπογλου, αν σας πονάει το πόδι πηγαίνετε στο γείτονα για να σας το θεραπεύσει ή τρέχετε με ταχύτητα και χρυσοπληρώνετε με 50 και 100 ευρώ μαύρα κάθε γιατρό χωρίς να του πείτε και τίποτα για την απόδειξη; Προφανώς, υπάρχουν θεωρίες απο γεωπόνους οι οποίες δεν πατάνε στα πόδια τους.Αυτοί όμως μάλλον δεν λερώθηκαν καθόλου.Και ασε την κυρία Μιμή γιατί καλά στα λέει (Μίμης μέταξύ μας) απο πάνω γιατί μπορεί να είναι η Ντενίση και να σε εκθέσει.

Απάντηση

07-01-2020 09:44αραπογλου αναστασιοσ

εξαιρετικα νεα αυτοι που δεν πληρωνουν στην ωρα τουσ ποτε τον αγροτη και οταν τον πληρωσουν σε τρεισ τεσσερισ δοσεισ του δινουν ψιχουλα ανακαλυψαν την αιτια κακη ποιοτητα διοτι φταιει παντα ο παραγωγοσ και ο ανικανοσ γεωπονοσ του δυστυχωσ κανενασ τουσ δεν εμαθε απο τα συνεχωμενα λαθη ,αστοχιεσ , κακοδιαχειριση , ο αγροτησ θελει προστασια στο φυτωριακο υλικο οχι παντεταρισμενεσ, κλειστεσ , και πανακριβεσ ποικοιλιεσ που δεν μπορει να αγορασει , πληρωμη το αργοτερο σε δυο μηνεσ , κατωτατη τιμη 30 λεπτα με αυστηρα κριτηρια ποιοτητασ και δεν εχει αναγκη τουσ πανεπιστημονεσ τησ θεωριασ διχωσ ουσιαστικη συμβολη στην βελτιωση τησ ποιοτητασ διοτι ειναι πασιφανεσ οτι παλι εξυπηρετουνται συμφεροντα σε βαροσ των αγροτων

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία