BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Κηλίδες στα φύλλα της ελιάς

Στην εξασθένιση των δέντρων οδηγεί το κυκλοκόνιο, μια μυκητολογική ασθένεια που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ελιά. Για τον κίνδυνο που διατρέχουν αυτή την περίοδο τα ελαιόδεντρα προειδοποιεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

Σήμα προστασίας των ελαιώνων του Αιγαίου από τον ρυγχίτη

0
0

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τη μετάδοση της ασθένειας του κυκλοκόνιου ευνοούν ο άστατος καιρός και η επικράτηση αρκετά υψηλών θερμοκρασιών.

Ο μύκητας όταν προσβάλλει το δέντρο της ελιάς εντοπίζεται στις κηλίδες που έχουν δημιουργηθεί στο παλαιό φύλλωμα και για να επεκταθούν οι προσβολές πρέπει να επικρατήσουν ευνοϊκές θερμοκρασίες.

Πέρα όμως από τις καλές θερμοκρασίες, άλλος ένας παράγοντας που ευνοεί την επέκταση των προβολών είναι οι βροχοπτώσεις. Έτσι, όταν τα φύλλα παραμένουν βρεγμένα, τουλάχιστον 24 ώρες, αυτό αποτελεί μία καλή συγκυρία για το κυκλοκόνιο. Γενικότερα, άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του μύκητα είναι οι 15-20 °C και σχετική υγρασία >80%.

Αρχικά η ασθένεια προκαλεί κυκλικές κηλίδες καφεκίτρινου χρώματος πάνω στην επιφάνεια των φύλλων, τα οποία στη συνέχεια κιτρινίζουν και πέφτουν.

Η ασθένεια βέβαια εξαιτίας της μεγάλης φυλλόπτωσης που προκαλεί μπορεί να οδηγήσει στη μείωση παραγωγής ή ακόμη και στην ακαρπία.

Γι’ αυτό και συνιστάται ψεκασμός στις ευαίσθητες ποικιλίες που βρίσκονται σε ελαιοκομεία όπου ενδημεί η ασθένεια, ενώ εφόσον πραγματοποιηθεί δυνατή βροχόπτωση απαιτείται επανάληψη του ψεκασμού. Σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι τα εξής: Bouillie Bordelaise Cerexagri 20 WP, Cuprofix Disperss 20 WG, Cuprofix Ultra 40 WG, Hidrostar 40 WG της Άλφα Γεωργικά Εφόδια, Kocide Opti 30WG της Dupont, Champ 36,3SC και Champ 37,5WG της Elanco.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία