BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Αλλαγή προσφοράς για το σκληρό από την ΕΑΣ Τρικάλων

Σε αναπροσαρμογή της «προσφοράς» που ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (05/06/2019) αναφορικά με τους όρους συγκέντρωσης των σιτηρών, υποχρεώθηκε, λίγες ώρες αργότερα η ΕΑΣ Τρικάλων, μετά την οργή που εισέπραξε από τους αγρότες.

xxxxx_4

Γιάννης Πανάγος

63
0

Με επιστολή στο Agronews, η Ένωση δεσμεύεται ότι εκτός της προκαταβολής των 15 λεπτών το κιλό για το σκληρό σιτάρι (για το μαλακό και το κριθάρι η προκαταβολή είναι 12 και 10 λεπτά αντίστοιχα), εφαρμόζεται από σήμερα η εκκαθάριση με 20 λεπτά το κιλό, κάτι το οποίο δεν αναφέρονταν στην πρωινή ανακοίνωση, με βάση την οποία, η πρώτη κλειστή τιμή θα ανακοινώνονταν στο τέλος Ιουνίου. Κατά τα λοιπά, δικαιολογείται και με το παραπάνω η κριτική που ασκήθηκε στην οργάνωση, η τιμολογιακή πολιτική της οποίας δυσκολεύει τη θέση των παραγωγών.

Η νέα ανακοίνωση της ΕΑΣ Τρικάλων, έχει ως εξής:


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
AGRONEWS

 Κύριε Πανάγο, με ειλικρινή έκπληξη και λύπη διαβάσαμε το δημοσίευμά  σας στην ιστοσελίδα agronews υπό τον τίτλο: «Πως μια χρεοκοπημένη οργάνωση, όπως η ΕΑΣ Τρικάλων, «σκοτώνει» τις τιμές παραγωγού πάνω στα αλώνια» όπου   η αδικία και η προκατάληψη περισσεύουν με διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων.

Ας φωτίσουμε λοιπόν τα πραγματικά δεδομένα:

Η ΕΑΣ Τρικάλων δεν είναι μια χρεοκοπημένη οργάνωση. Μετά το  σχέδιο εξυγίανσης εισήλθε σε δυναμική τροχιά παρουσιάζοντας κέρδη την τελευταία χρήση τα οποία κεφαλαιοποιούνται με στήριξη στις τιμές των παραγωγών. Είναι η μοναδική από τις ιστορικές ΕΑΣ η οποία παραμένει ενεργή στο Συνεταιριστικό Κίνημα σε μία τόσο ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων με συνεχή βελτίωση των αποτελεσμάτων. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Ήταν ο πρόεδρος Αχιλλέας Λιούτας και το σημερινό Δ.Σ. που συγκρούστηκαν με θεούς και δαίμονες που δεν ήθελαν μια ενεργή Ένωση στα πόδια τους για να υπηρετεί τα συμφέροντα των πραγματικών παραγωγών.

Και η ΕΑΣ Τρικάλων το κάνει αυτό όχι στα λόγια με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά στην πράξη, όπως έγινε  την περασμένη εκκοκκιστική περίοδο κατά την οποία πλήρωσε το 70% περίπου των ποσοτήτων βαμβακιού που παρέλαβε προς 55 λεπτά το κιλό με τη μέση τιμή στον ελεύθερο ανταγωνισμό να είναι πολύ χαμηλότερη. Η ΕΑΣ Τρικάλων ήταν αυτή που έδωσε κλειστές τιμές στους παραγωγούς βαμβακιού όταν διαπίστωσε την προσπάθεια συμπίεσης των τιμών προς τα κάτω και ήταν αυτή που διαμόρφωσε το κλίμα για πολιτικές κλειστών τιμών στο βαμβάκι για τη νέα σεζόν.

Ως προς τις τιμές των σιτηρών για τις οποίες δεχθήκαμε αυτή την άδικη κριτική. Η ΕΑΣ Τρικάλων δίνει προκαταβολή 15 λεπτά αλλά ανοιχτές τιμές μέχρι το τέλος του 2019 σε χρόνο που θα επιλέξουν οι παραγωγοί να κλείσουν την τιμή και όχι αυτή. Και η ΕΑΣ Τρικάλων πληρώνει σ’ όσους παραγωγούς το επιθυμούν τώρα στα αλώνια, τιμή 20 λεπτά το κιλό στο σκληρό σιτάρι (οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ήδη γι’ αυτό από τα στελέχη μας) αλλά δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να το ανακοινώσουμε για να δώσουμε το περιθώριο διαμόρφωσης μεγαλύτερης τιμής προς όφελος των παραγωγών αφού όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, η ανακοίνωση των τιμών από τους Συνεταιρισμούς «ταβανιάζει» τις τιμές και στο ελεύθερο εμπόριο. Δε θεωρούμε καλή τιμή τα 20 λεπτά για το σκληρό σιτάρι. Δεν φτάνει για να καλύψει τα έξοδα των παραγωγών και γι’ αυτό βάζουμε τον πήχη για ψηλότερα.

Η ΕΑΣ Τρικάλων έχει αποδείξει στην πράξη και με το βαμβάκι πέρυσι, αλλά και με το κριθάρι πέρυσι το οποίο πλήρωσε 18 λεπτά το κιλό, ότι δεν τσιγκουνεύεται στις τιμές και στα ειλικρινή συναισθήματα στους παραγωγούς που την επιλέγουν. Ελπίζουμε να μην… τσιγκουνευτείτε και εσείς στην αναγκαία διόρθωση προκειμένου όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη εναντίον εκείνων που πραγματικά υπονομεύουν τις τιμές παραγωγού.

Με εκτίμηση

Δ.Σ.  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΝΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ)

Νωρίτερα το agronews έγραφε:

Πώς μια χρεοκοπημένη οργάνωση, όπως η ΕΑΣ Τρικάλων, «σκοτώνει» τις τιμές παραγωγού πάνω στα αλώνια 

Την οργή των παραγωγών σκληρού σίτου και σιτηρών απ’ όλη την Ελλάδα, φαίνεται να προκαλεί η καταστροφική επιλογή της ΕΑΣ Τρικάλων, μιας οργάνωσης για την οποία όλοι ξέρουν ότι… δεν πατάει στα πόδια της, να ανακοινώσει την παραλαβή της νέας σοδειάς σε τιμές οι οποίες αντίκεινται στο συμφέρον των παραγωγών και επιδρούν αρνητικά στη διαμόρφωση της αγοράς.

Υιοθετώντας την πολιτική των προκαταβολών και των ανοιχτών τιμών με τις οποίες βολεύεται τα τελευταία χρόνια το ιδιωτικό εμπόριο, η διοίκηση της Ένωσης ανακοίνωσε παραλαβές με προκαταβολή στα 15 λεπτά για το σκληρό σιτάρι, στα 12 λεπτά για το μαλακό σιτάρι και στα 10 λεπτά για το κριθάρι.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο αμφιλεγόμενος εδώ και χρόνια πρόεδρος της Ένωσης και πρωταγωνιστής του μορφώματος που λέγεται ΣΑΣΟΕ, Αχιλλέας Λιούτας, διευκρινίζει ότι η Ένωση θα «κόψει» τιμή μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν τα σιτάρια τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι αποφάσεις αυτές που τη δεδομένη χρονική στιγμή, έρχονται να χαλάσουν το καλό κλίμα στην αγορά, υπονομεύοντας τις τιμές παραγωγού, συναντούν την οργή των αγροτών και των λίγων συνεταιριστών που επιχειρούν αυτές τις μέρες να διαμορφώσουν τη δική τους «ζώνη άμυνας» απέναντι στις σειρήνες της ηττοπάθειας.

Μια τέτοια περίπτωση δείχνει να είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, ο οποίος πριν από δέκα μέρες ανακοίνωσε παραλαβές στο σκληρό με 20 λεπτά το κιλό. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει αποφασισμένος να πείσει τα μέλη της οργάνωσης, ώστε να προχωρήσουν σε παραλαβές με την ίδια τιμή –αφαιρουμένων των μεταφορικών- και από το νομό Τρικάλων.

Σε ανάλογο κλίμα αναμένεται να κινηθούν αυτές τις μέρες και οι μικρότερες οργανώσεις του θεσσαλικού κάμπου, όπως είναι ο Συνεταιρισμός Νίκαιας, όπως και τρεις ακόμα μικρότεροι συνεταιρισμοί (Χάλκης, Πλατυκάμπου και Κιλελέρ) που αποφάσισαν πριν από λίγες μέρες να συνεργασθούν για την παραλαβή των σιτηρών, ενισχύοντας κατά κάποιο τρόπο την διαπραγματευτική θέση των παραγωγών.    

 Η επίμαχη ανακοίνωση της ΕΑΣ Τρικάλων, πάντως, έχει ως εξής:

Παραλαβές σιτηρών και κριθαριού από την Ε.Α.Σ. Τρικάλων

 

ΑΜΕΣΕΣ πληρωμές προκαταβολών - Δυνατότητα ανοιχτής τιμής για το σκληρό σιτάρι μέχρι 31-12-2019

Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων ενημερώνει τους παραγωγούς ότι παραλαμβάνει κριθάρι, σκληρό και

μαλακό σιτάρι στα εξής σημεία συγκέντρωσης:

  1. AGROVIZ (ΔΕΛΤΑ Καλαμπάκας). Τηλ. 24310-72489.
  2. Μεγάρχη (Συγκρότημα Μεγάρχης). Τηλ. 24310-86480.

Για το σκληρό σιτάρι καθορίστηκε προκαταβολή 15 λεπτά το κιλό η οποία θα πληρώνεται ΑΜΕΣΑ στους παραγωγούς.  Δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να κλείσουν την τιμή του σιταριού σε χρόνο που οι ίδιοι θα επιλέξουν μέχρι 31-12-2019 με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το χρόνο που θα κλείσουν τις τιμές στη χρονική συγκυρία που εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα πάρουν τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή.

Για το  μαλακό σιτάρι η προκαταβολή που θα δίνεται ΑΜΕΣΑ είναι 12 λεπτά το κιλό ενώ για το κριθάρι 10 λεπτά το κιλό. Το κλείσιμο της τιμής για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι θα γίνει μέχρι 30 Ιουνίου 2019.

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη πολιτική δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πληρωθούν άμεσα προκαταβολές αλλά και να επιλέξουν οι ίδιοι το χρόνο κλεισίματος της τιμής προκειμένου να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές. «Η Ένωση», προσθέτει ο κ. Λιούτας, «για ακόμη μία φορά, αποδεικνύει έμπρακτα ότι προτεραιότητά της είναι οι παραγωγοί και μόνο αυτοί».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία