BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πράξη με 27 λεπτά το κιλό στα Φάρσαλα για σκληρό σιτάρι

Πράξη που αφορά σε ποσότητα 170 τόνων πωλήθηκε προς 27 λεπτά το κιλό από τον Συνεταιρισμό Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τιμή αυτή φτάνουν στους παραγωγούς 26 λεπτά με το 1 λεπτό υπέρ του συνεταιρισμού.

silo-2__1_

74
0

∆εν φαίνεται να χάνει τη δυναµική του το σκληρό σιτάρι, στην εγχώρια τουλάχιστον αγορά, µε τις τιµές να µην πέφτουν κάτω από τα 25 λεπτά, δηλαδή σε επίπεδα 30% υψηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά. Ωστόσο, για την ώρα οι συνεχείς απώλειες συνολικά 33 ευρώ ο τόνος µέσα σε τρεις εβδοµάδες στο χρηµατιστήριο της Φότζια στην Ιταλία, αλλά και οι κινήσεις του Καναδά που προσφέρει και πουλάει τα στοκ σε ανταγωνιστικές τιµές, έχουν επιφέρει µια «απραξία» στην αγορά, η οποία και παραδοσιακά επιτείνεται τον Αύγουστο.

Σε διεθνές επίπεδο, η µεγάλη πτώση στους δείκτες της Ιταλίας οδήγησε τους µύλους να καλύψουν βιαστικά τις άµεσες ανάγκες τους, γεγονός που τώρα τους καθιστά «αδιάφορους» για νέες πράξεις και περιορίζει τις εξαγωγές. Από την άλλη πλευρά, ο Καναδάς φέτος εµφανίζεται να µπαίνει δυναµικά στις πωλήσεις νέας σοδειάς. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, αν υπάρξουν προβλήµατα στη σοδειά του µπορεί και να σηµειωθεί νέα ανάκαµψη, διαφορετικά δεν αποκλείονται και µικρές επιπλέον απώλειες. Για την ώρα, πάντως, η πολύ καλή πορεία των εξαγωγών καναδικού σίτου και η µέχρι στιγµής υποσχόµενη ποσοτικά και ποιοτικά νέα σοδειά πιέζει τις ευρωπαϊκές τιµές.

Η τάση αποσυµπίεσης στην ιταλική αγορά που φαίνεται εδώ και δύο εβδοµάδες επιβεβαιώνεται, µε τις τιµές στη λίστα της Φότζια για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% στα 297 µε 302 ευρώ ο τόνος. Σε αντίστοιχη τροχιά και τα γαλλικά χρηµατιστήρια µε τις τιµές να κυµαίνονται στα 275 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 25 ευρώ χαµηλότερα από τα υψηλά επίπεδα. Εν τω µεταξύ στη χώρα µας οι τιµές δεν πέφτουν.

 

 

Μπερδεµένοι οι Ιταλοί παραγωγοί

Στη Σικελία οι παραγωγοί δείχνουν µπερδεµένοι από τη νέα κατάσταση που ξεδιπλώνεται στην αγορά σκληρού, αφού το εµπόριο υποδέχτηκε τα αλώνια µε τιµές που είχαν να ακουστούν χρόνια και µετά από τρεις εβδοµάδες αυτές µειώθηκαν πάνω από 13%. H οµοσπονδία αγροτών Coldiretti αδυνατεί να απαντήσει στο κατά πόσο είναι πιθανό η ανοδική τάση να επιστρέψει στις αγορές σκληρού ή αν τελικά οι τιµές διορθώθηκαν και πλέον θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στον αρχικό ενθουσιασµό. Μάλιστα οι οργανωµένοι αγρότες καταγγέλλουν «φούσκα» στο εµπόριο, που δεν θα τους επιτρέψει να ρευστοποιήσουν σε τιµές που θα τους αποζηµίωναν για παλιές κακές χρονιές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία