Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Άνοδο στην τιμή σκληρού σίτου όπως στα μαλακά προεξοφλούν οι αγορές

Ανοδική αντίδραση στην αγορά σκληρού σίτου αναµένουν παράγοντες της αγοράς, στον απόηχο των εξελίξεων που σηµειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά µαλακού σιταριού και καλαµποκιού µε καταλύτη την ουκρανική κρίση.

20-37_33

Πέτρος Γκόγκος

11926
1

Οι κινήσεις του εµπορίου στην εν λόγω αγορά είναι πιο συγκρατηµένες συγκριτικά µε τον πανικό που έχει κυριεύσει τα χρηµατιστήρια αγροτικών εµπορευµάτων. Αυτό αποδίδεται στη µικρή έως µηδενική συµµετοχή των παραγωγών της Μαύρης Θάλασσας στο παγκόσµιο εµπόριο, καθώς και στο µικρό βάθος και τους µικρούς όγκους της αγοράς σκληρού σίτου, που δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης κερδοσκοπικών χρηµατιστηριακών πρακτικών.

Μπορεί η τελευταία πράξη από διαγωνισµό της Τυνησίας για 100.000 τόνους σκληρού σίτου να µην αντηχεί τις κινήσεις που γίνονται στις διεθνείς αγορές σιτηρών, ωστόσο συνυπολογίζοντας κανείς τις απότοµες διακυµάνσεις στις ισοτιµίες τις προηγούµενες ηµέρες, η υποχώρηση κατά 10 δολάρια ο τόνος, πρακτικά σηµαίνει ότι η τιµή των 635 δολαρίων ο τόνος είναι «αµετάβλητη» συγκριτικά µε τον προηγούµενο διαγωνισµό ένα µήνα πριν. Οι πληροφορίες λένε ότι ο έµπορος που κέρδισε τον διαγωνισµό είναι ο γνωστός στους ελληνικούς κάµπους Cassilo, µε την προέλευση των ποσοτήτων να είναι άγνωστη.

Σε πρώτη φάση, η πτωτική πορεία που ακολούθησε η Φότζια τις προηγούµενες δύο εβδοµάδες, ανακόπηκε στα 525 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου, µε τη δεύτερη ποιότητα να διαπραγµατεύεται στα 520 ευρώ. Σηµειώνεται ότι πλέον η αγορά προεξοφλεί την ανάκαµψη της παραγωγής του Καναδά, κάτι που έπαιξε σηµαντικό ρόλο στην υποχώρηση της τιµής κατά 35 ευρώ ο τόνος µέσα στον Φεβρουάριο. Φυσικά ακόµα και µετά από αυτό, η αγορά διατηρείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αποκλείουν το ενδεχόµενο να επέλθει κάποια απότοµη διόρθωση στους δείκτες της Ιταλίας και της Γαλλίας για τα σιτάρια της νέας σοδειάς, συγκριτικά µε τα επίπεδα που θα έχουν διαµορφωθεί στο κλείσιµο της τρέχουσας εµπορικής περιόδου.

Σηµειώνεται ότι οι µυλωνάδες προετοιµάζονται από σήµερα για άνοιγµα της νέας εµπορικής περιόδου µε τιµές πολύ κοντά στα σηµερινά επίπεδα. Εφόσον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί σταθεροποίησης της αγοράς στα σηµερινά επίπεδα, 46 έως 48 λεπτά στον παραγωγό, τότε η µπίλια στα αλώνια, αναµένεται ότι θα κάτσει κάπου κοντά στα 40 λεπτά.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-03-2022 13:05Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

Σιγά ρε παιδιά..... Βγάλαμε Κ τιμές .....!!!!!! Τα 0.40 τα πιπιλίζαιτε πολύ καιρό τώρα.... άιντε να πούμε.....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία