BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Tροχιοδείκτης για τιμές στο σκληρό διαγωνισμός από ΕΑΣ Ορεστιάδας

Στις προσφορές που θα λάβει η ΕΑΣ Ορεστιάδας την Τετάρτη 19 Ιουλίου, μετατοπίζεται το ενδιαφέρον της εγχώριας αγοράς για τις τιμές παραγωγού στο σκληρό σιτάρι. Οι πληροφορίες θέλουν την εν λόγω οργάνωση να έχει απευθύνει πρόσκληση προς το εμπόριο, αναμένοντας προσφορές για την πώληση 25.000 τόνων σκληρό σιτάρι και άλλων περίπου 4.000 τόνων μαλακό, φετινής σοδειάς.

aloni

Γιάννης Πανάγος

18
13

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι προσκλήσεις που απευθύνει η εν λόγω συνεταιριστική οργάνωση παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και συνήθως αποβαίνουν προς όφελος των τιμών παραγωγού.

Αυτή τη φορά η όλη διαδικασία παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν ληφθεί υπόψη ότι ο χρόνος κατά τον οποίο διεξάγεται μοιάζει να είναι ευνοϊκός για τις τιμές παραγωγού, καθώς μέσα σε μια εβδομάδα η αύξηση τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στα μεγάλα ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα ξεπέρασε τα 50 ευρώ ο τόνος.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή έγινε με τον διαγωνισμό της Τυνησίας (387 ευρώ ο τόνος), ακολούθησε η Φότζια (385 ευρώ ο τόνος) για να ανακοινωθεί στη συνέχεια η βελτίωση της συμφωνίας του ΑΣΟ Πλατυκάμπου (320 ευρώ ο τόνος – 300 ευρώ καθαρά για τους παραγωγούς μέλη).

Ανοδική τροχιά ακολουθούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και οι τιμές τις οποίες βλέπουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα σκληρά σιτάρια του Καναδά.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα, δόθηκε τέλος στη συμφωνία της Ρωσίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που φαίνεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις συνθήκες στη διεθνή αγορά και ήδη οδήγηση σε νέα άνοδο τιμών τα διεθνή χρηματιστήρια σιτηρών.

Είναι πάντως σαφές ότι οι εξελίξεις αυτές διεθνώς, έχουν βγάλει στην ουσία εκτός παιχνιδιού τις εγχώριες, μάλλον μικρής εμβέλειας, εμπορικής επιχειρήσεις οι οποίες αρχές του καλοκαιριού και λίγο πριν ξεκινήσουν τ’ αλώνια, είχαν επιχειρήσει να χαμηλώσουν τον πήχη για τις τιμές παραγωγού και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στην εσωτερική αγορά.

Μ’ αυτή την έννοια, στη διαγωνιστική διαδικασία της Ορεστιάδας έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο το επίπεδο των προσφορών που θα υποβληθούν αλλά και το φάσμα των ενδιαφερομένων που θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

Οι πληροφορίες θέλουν τα φετινά σιτάρια του Έβρου να παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλή ποιότητα, καθώς η βροχές του Μαίου και των πρώτων ημερών του Ιουνίου ήταν πολύ λιγότερες απ’ ότι στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία, κάτι που δεν αφήνει αδιάφορους ούτε τους μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού.

 

 

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

18-07-2023 18:26Χρήστος

35 Λεπτά πληρώνουν μόνο τά συμβόλαια Μελίσα καί όχι σέ όλους Το Σιτάρι σήμερα πληρώνετε 25 λεπτά καί είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-07-2023 17:44THEODOR

Γιατί η Ορεστιάδα βιάζεται και δεν περιμένει λίγες μέρες ; τα δεδομένα είναι θετικά για περαιτέρω αύξηση της τιμής. μήπως κάποιοι εκεί σκοπεύουν να κάνουν το λαγό με το αζημίωτο ;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-07-2023 15:16Toti

Ποια Ορεστιάδα να περιμένουμε, την είδαμε και πέρυσι . Χρηματιστήριο δε μας έλεγαν τόσα χρόνια, Καναδα φοτζια, δολάριο, γεν κτλ...ε αυτό θα κοιτάμε. Μη παραμυθιάζεστε και απ του χρόνου μην πέφτετε στην παγίδα των συμβολαιακων συμβάσεων (και καλα έξυπνοι)...... έτσι η τιμή δε θα ανέβει ποτέ αν οι αγοραστές καβατζωσουν αυτά που θέλουν..

Απάντηση

18-07-2023 14:26Ευάγγελος

Με αφορμή την δημοπρασία των σιτηρών της Ένωσης Ορεστιάδος της Τετάρτης θέλω να υπογραμμίσω προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης να καταβάλουν την κάθε δυνατή προσπάθεια για μια καλύτερη τιμή του προϊόντος,να μην προβούν σε ενέργειες που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών αγροτών, δεδομένου της παγκόσμιας έλλειψη σιτηρών και αποθεμάτων,να μην προβούν στην πώληση του σε εξευτελιστική τιμή.Μιλαμε για την μεγαλύτερη ένωση πανελλαδικά όπου θα είναι κομβικής σημασίας το αποτέλεσμα αυτό της (δημοπρασίας).Να εξασφαλιστεί μια τιμή πάνω από τα 35 λεπτά μιας και η τιμή διεθνώς είναι αυτή, γι'αυτό χωρίς μικρότητες πολιτικές σκοπιμότητες οι φωνές των αγροτών του νόμου Έβρου ας γίνουν οι φωνές όλης της Ελλάδας.

Απάντηση

18-07-2023 11:22Κωστας

Σε ποια περιοχή πληρώνονται οι αγρότες 34 και35 λεπτά;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-07-2023 10:51Βασίλειος

Σε ποιά περιοχή είναι η τιμές που αναφέρεις ; Που βλέπεις να φτάνουν οι φετινές τιμές στο σκληρό?

Απάντηση

18-07-2023 09:36Γιάννης

Η κουτοπονηρια των δικών μας εμπόρων δεν έχει προηγούμενο φέτος. Όσο και να θέλουν όμως να πιεσουν τις τιμές προς τα κάτω τόσο θα έρχεται η διόρθωση των δικών τους τιμών θέλοντας και μη. Είτε με την ανακοίνωση από Τυνησία είτε από φοτζια μεριά είτε από την Ρωσία μεριά. Τις τιμές δεν τις βγάζει ούτε η Μέλισσα ούτε τα συντονισμένα εμπορακια που ανακοινώνουν ότι γουστάρουν. Τις τιμές τις βγάζει το ταμπλό και αυτή τη στιγμή το σκληρό σιτάρι πληρώνεται στον παραγωγό 34 με 35 λεπτά όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία