BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Διεθνής τιμή βάμβακος σε άνοδο και 4ετής υπερκύκλος στα αγροτικά εμπορεύματα

Να σπάσει η χρηματιστηριακή αντίσταση των 88 σεντς ανά λίμπρα επιτρέπει ο συσχετισμός προσφοράς και ζήτησης στην διεθνή αγορά βάμβακος, με τον αμέσως επόμενο στόχο για την βάση της χρηματιστηριακής τιμής να γίνονται τα 93 σεντς ανά λίμπρα.

image001_12

201
0

Κλίμα ανόδου κυριεύει στην αγορά βάμβακος, ενόψει και των πρώτων στοιχείων για τις εκτάσεις που φυτεύτηκαν φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναμένεται ότι δεν θα υπερβούν τα 11,6 εκατ. στρέμματα, αριθμός που χαρακτηρίζεται «φιλικός» προς την αγορά, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές. Εν τω μεταξύ, εδραιώνεται και η πεποίθηση ότι οι αγορές αγροτικών εμπορευμάτων εν γένει βρίσκονται σε έναν ανοδικό υπερκύκλο, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει επί τουλάχιστον μια τετραετία, έως ότου η εξίσωση υψηλών τιμών που υπαγορεύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης σταματήσει να βγάζει νόημα, σύμφωνα με στελέχη πολυεθνικών που τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος στους Financial Times.

 

 

Κορυφή πάνω από το 1 δολάριο η λίμπρα για το βαμβάκι

Στην περίπτωση του βαμβακιού, η ζήτηση φαίνεται να έχει ανακάμψει για τα καλά, τη στιγμή που επιμένουν οι προβληματισμοί όσον αφορά το μέγεθος της επερχόμενης παραγωγής στις ΗΠΑ, απ’ όπου προκύπτει και η βάση των τιμών στην Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες το χρηματιστήριο βάμβακος δείχνει να έχει κατακτήσει πλέον τα 86 σεντς η λίμπρα και γίνονται προσπάθειες για υπέρβαση της δύσκολης αντίστασης των 88-89 σεντς. Τα επίπεδα αυτά μεταφράζονται σε τιμή παραγωγού σύσπορου λίγο κάτω από τα 55 λεπτά το κιλό, με τους εκκοκκιστές να διεκδικούν στις δικές τους προπωλήσεις ένα πριμ επί της βάσης μεταξύ των 3 και 4 σεντς η λίμπρα για εκκοκκισμένο.

 

Ο επόμενος στόχος της αγοράς, εφόσον το υφιστάμενο μοτίβο διατηρηθεί, είναι τα 93 σεντς, με τους πιο αισιόδοξους αναλυτές να στοχεύουν στο 1 δολάριο η λίμπρα, προτού η τάση στην αγορά αντιστραφεί. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της αμερικανικής αγοράς, είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί εκεί δεν έχουν ακόμα μπει σε διαδικασία να φιξάρουν τιμές για τη νέα σοδειά, όσο τα εκκοκκιστήρια βλέπουν σταθερά τη ζήτηση για ίνα να αυξάνεται, κάτι που θα μπορούσε να υποχρεώσει σε έκτακτες αγορές την περίοδο που καλύπτουν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, ωθόντας προς τα πάνω τις τιμές. Αυτό τουλάχιστον περιγράφει ο οικονομολόγος και ειδικός επί του κλάδου βάμβακος, dr. Ο.Α Κλήβελαντ.

 

Υπερκύκλος 4ετίας στα εμπορεύματα

Έντονη ζήτηση και υψηλές τιµές σε βασικά αγροτικά εµπορεύµατα για τα επόµενα δύο µε τέσσερα χρόνια προδιαγράφουν διεθνείς αναλυτές, µε το σενάριο του υπερκύκλου να θεωρείται πλέον το επικρατέστερο για τις προοπτικές των αγορών. Σ’ αυτό συνοµολογούν και στελέχη από τις µεγάλες πολυεθνικές στο εµπόριο σιτηρών και άλλων αγροτικών commodities, όπως Cargill, Cofco και Viterra, που εκτιµούν ότι δύσκολα θα µπορέσει να ισορροπήσει η αγορά, όσο η προσφορά παραµένει περιορισµένη. Μάλιστα, η διόρθωση που συντελέστηκε τις προηγούµενες εβδοµάδες δείχνει να µην ανησυχεί ιδιαίτερα τους αισιόδοξους αναλυτές, που εστιάζουν και στο ζήτηµα του πληθωρισµού, το οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών, µάλλον θα εξακολουθήσει να υφίσταται τα επόµενα χρόνια.

«Οπωσδήποτε βλέπουµε έναν µίνι υπερκύκλο» δήλωσε σε συνέδριο των Financial Times για το διεθνές εµπόριο ο Ντέιβιντ Ματίσκε, διευθύνων σύµβουλος της Viterra. «Βρισκόµαστε σε ένα περιβάλλον που καθοδηγείται από τη ζήτηση, και χαρακτηρίζεται από παράγοντες όπως ο αυξανόµενος πληθυσµός, η αυξανόµενη παραγωγή πλούτου και η διαρκώς ενισχυόµενη κατανάλωση. Σε αυτό το θετικό περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί και η ενίσχυση της ζήτησης για βιοκαύσιµα, που ανεβάζει ακόµα περισσότερο καλλιέργειες όπως το καλαµπόκι και η σόγια».

Οι αγορές σιτηρών και σόγιας είδαν µια µεγάλη ώθηση ήδη από το δεύτερο εξάµηνο του 2020 οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες έσπευσαν να στοκάρουν κατά τη διάρκεια της πανδηµίας. Η Κίνα, που κατέγραψε σηµαντικές απώλειες στην παραγωγή καλαµποκιού προχώρησε σε αξιοσηµείωτες αγορές, εισάγοντας την ποσότητα ρεκόρ των 11,3 εκατ. τόνων πέρυσι, µε πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου να προέρχεται από τις ΗΠΑ.

 

Ματσέλο Μάρτινς

Το έλλειμμα προσφοράς ήρθε για να μείνει

Οι µεγάλες εισαγωγές καλαµποκιού που έκανε πέρυσι η Κίνα, που προηγουµένως στόχευσε στην αυτάρκεια, εξέπληξαν τους χρηµατιστές και τους αναλυτές και πυροδότησαν µια συζήτηση για το αν αυτό το κύµα εισαγωγών είναι µια προσπάθεια αναπλήρωσης αποθεµάτων ή εάν οι αγορές θα συνεχιστούν.

Αρκετά στελέχη πιστεύουν πως το χάσµα ανάµεσα στην προσφορά και τη ζήτηση θα παραµείνει. Ο Ματσέλο Μάρτινς, επικεφαλής του τµήµατος σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της Cofco International, του κινεζικού κρατικού οµίλου εισαγωγών τροφίµων, υποστήριξε ότι «το έλλειµµα προσφοράς ήρθε για να µείνει», είπε.

Από την άλλη, ο Γκάρι ΜακΓκουίγκαν, επικεφαλής του τµήµατος παγκόσµιου εµπορίου της Archer Daniels Midland, έδωσε ένα σήµα επιφύλαξης. «Έχουµε δει µια σηµαντική διόρθωση στις τιµές τις τελευταίες εβδοµάδες», είπε, προσθέτοντας πως ενώ η δυναµική της ζήτησης «οπωσδήποτε αλλάζει», είναι πολύ νωρίς ακόµα για να χαρακτηριστεί αυτό ένας µίνι υπερκύκλος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία