BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Κατά 2 λεπτά υποχωρεί η τιμή στο σύσπορο λόγω υγρασίας, Νέας Υόρκης

Στο χαμηλό όριο των 70 λεπτών το κιλό διαμορφώνεται η αγορά σύσπορου βάμβακος τα τελευταία 24ωρα, αντανακλώντας ανησυχίες έπειτα από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών αλλά και της διόρθωσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2021 διαπραγματεύονται σήμερα γύρω από τα 105 σεντς η λίμπρα.

202110130512057596

Πέτρος Γκόγκος

403
1

Με το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες, επιστρέφουν οι συλλεκτικές μηχανές στα χωράφια της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπου φαίνεται πως τα βαμβάκια έχουν πάρει να στεγνώνουν, με τις τιμές που πληρώνουν τα περισσότερα εκκοκκιστήρια στις περιοχές αυτές να κυμαίνονται μεταξύ των 70 και 71 λεπτών το κιλό χωρίς πριμ ποιότητας και μεσιτικά, που μπορούν να συμπληρώσουν από 2 έως 4 λεπτά την τιμή παραγωγού. 

Γράφημα open to close τιμών τριμήνου στα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2021

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στον απόηχο της τεχνητής διόρθωσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα εκκοκκιστήρια «παζαρεύουν» πλέον και το ζήτημα της υγρασίας και ιδίως του χρώματος στην πρώτη ύλη, χρεώνοντας «φάουλ» της τάξης του 1 λεπτού στην τιμή βάσης που διαμορφώνει η ελληνική αγορά σήμερα. Να σημειωθεί όμως ότι ήδη η διεθνής τιμή έχει υπαγορεύσει μια διόρθωση της τάξης των 2 λεπτών στην τιμή παραγωγού που έγραφε τα 72 λεπτά στο χωράφι την περασμένη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, το δολάριο ενισχύθηκε ανεπαίσθητα συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, με την ισοτιμία να παραμένει στο εύρος των 1,15 ευρώ.   

Σε ό,τι αφορά στη συγκομιδή, στους κάμπους της Λαμίας και της Βοιωτίας, αυτή βρίσκεται κοντά στο 70%, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλία να διαμορφώνεται γύρω στο 50% μεσοσταθμικά, ενώ στη Θράκη η συγκομιδή βρίσκεται πιο πίσω, κοντά στο 25 με 30%. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα εκκοκκιστήρια Αγγελούση στην Στερεά πλήρωναν τιμή βάσης 71 λεπτά το κιλό το πρωί της Τετάρτης, ενώ Καραγιώργου και Μάρκου βρίσκονται στα 70 λεπτά το κιλό.


Αποδόσεις μήνα, τριμήνου και 52 εβδομάδων στα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2021
 


Το κόστος ενέργειας περιορίζει την κατανάλωση

Στις 12 Οκτωβρίου το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) δημοσίευσε και τη μηνιαία έκθεση προσφοράς και ζήτησης, όπου καταγράφει μια μικρή ποσοστιαία μείωση της κατανάλωσης συγκριτικά με τις εκτιμήσεις Σεπτεμβρίου (της τάξης των 0,9 ποσοστιαίων μονάδων). Η υποχώρηση αποδίδεται κυρίως στην αφαίρεση 1 εκατ. δεμάτων από τις ανάγκες της Κίνας, εξαιτίας των περιορισμών στη βιομηχανική ικανότητα της χώρας λόγω του υψηλού κόστους ττης ενέργειας. Συνεπώς η ετήσια αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ανέρχεται πλέον στο 2,9% από 3,8% που υπολόγιζε τον Σεπτέμβριο το USDA. Η κατανάλωση είναι επίσης χαμηλότερη αυτόν τον μήνα στο Βιετνάμ, αλλά υψηλότερη στο Πακιστάν και την Τουρκία. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η παγκόσμια παραγωγή είναι υψηλότερη κατά 700.000 εκατομμύρια δέματα, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής στο Πακιστάν. Η παραγωγή είναι επίσης υψηλότερη στην Τουρκία, αλλά χαμηλότερη στην Ινδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα παγκόσμια αποθέματα της περιόδου 2021/22 είναι 3,2 εκατ. δέματα κάτω από το τονάζ του 2020/21. 

Οι εκτιμήσεις για την προσφορά και τη ζήτηση βαμβακιού στις ΗΠΑ 2021/22 δείχνουν χαμηλότερη παραγωγή, χαμηλότερα αποθέματα και υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. Η παραγωγή μειώνεται κατά 3% στα 18 εκατ. δέματα, καθώς οι προβλεπόμενες αποδόσεις στο Τέξας μειώνονται. Με τη χρήση εγχώριων κλωστηρίων και τις εξαγωγές αμετάβλητες, τα τελικά αποθέματα είναι κατά 500.000 δέματα χαμηλότερα φτάνοντας τα 3,2 εκατ. δέματα, ήτοι στο 18% των ετήσιων αναγκών της χώρας.

 

Ταύρος σε υαλοπωλείο τα funds στη Νέα Υόρκη

Τα απανωτά limit ups που ενεργοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αποδεικνύουν μια μεγάλη εμπλοκή των funds στην εν λόγω αγορά, η οποία κινείται στο όριο της κερδοσκοπίας, μουδιάζοντας τη φυσική αγορά, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως σε ένα εύρος τιμών μεταξύ των 95 και 100 σεντς η λίμπρα, το προϊόν μπορεί να διατηρήσει τα μερίδιά του στη βιομηχανία ίνας, ενώ οτιδήποτε πάνω από το όριο αυτό, αρχίζει να συρρικνώνει τη ζήτηση για βαμβάκι. Ωστόσο όλα δείχνουν πως η αγορά τους μήνες αυτούς έχει αναδειχθεί σε ένα πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ κερδοσκοπικών funds που φορτώνουν τις φουσκωμένες τιμές στη βιομηχανία και τις μεσιτικές εταιρείες, βάζοντας πλώρη πλέον για τις αντιστάσεις των 1,15 και 1,25 σεντς η λίμπρα. 

Τιμή και όγκοι ανά συμβόλαιο την Τρίτη 12 Οκτωβρίου

Με τις τιμές στο υψηλό 1% του ιστορικού εύρους τιμών, τα κλωστήρια πλέον παραδέχονται ότι μεταποιούν με σχεδόν μηδενικά περιθώρια κέρδους, κάτι που εγείρει ερωτηματικά για τις μελλοντικές αντοχές της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως προς το παρόν οποιοδήποτε sell off μπορεί να διατηρήσει τον δείκτη πάνω από τα 100 σεντς η λίμπρα, αφού ενεργοποιείται σε αυτό το εύρος η ζήτηση από τη φυσική αγορά που διατηρεί τη δεδομένη στιγμή ανεκτέλεστες παραγγελίες. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η αγορά έχει στραφεί στα συμβόλαια Μαρτίου 2022 όπως αποκαλύπτει η σταδιακή αύξηση των όγκων που διαπραγματεύονται εδώ, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι εμφανίζουν μια απόκλιση της τάξης των -2 με -3 σεντς η λίμπρα συγκριτικά με τα ενεργά συμβόλαια Δεκεμβρίου.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2021 09:41Σάκης

.0.75 τιμή ΟΠΕΚΕΠΕ 0.67 τιμή εκκοκιστηριου . Τρώγονται χοντρά λεφτά ,αγρότη σου πίνουν το αίμα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία