BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Προσφορές για 99 λεπτά στο σύσπορο βαμβάκι, πιέσεις για προαγορά

Σε πρωτοφανή για τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς επίπεδα τιμών έχει ωθήσει την τιμή του σύσπορου βάμβακος ένα εκρηκτικό μίγμα στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που προσεγγίζει τα 1,05 ευρώ.

Vamvaki_04-05-22

Πέτρος Γκόγκος

5183
6

Προσφορές για 99 λεπτά στο  σύσπορο από εκκοκκιστήρια  που πιέζουν για προαγορά 

Τα τελευταία 24ωρα, μεγάλοι παραγωγοί δέχονται προσφορές από εκκοκκιστές που προτίθενται να πληρώσουν με 99 λεπτά το κιλό για το σύσπορο βαμβάκι που καλλιεργείται τώρα. Τα μεγαλύτερα ονόματα στον κλάδο της εγχώριας εκκόκκισης βγαίνουν στην αγορά με πιο «συντηρητικές» τιμές πέριξ των 95 λεπτών το κιλό, χωρίς εδώ να έχει συνυπολογιστεί το πριμ ποιότητας ή τα μεταφορικά. Αν και το χρηματιστήριο βάμβακος έχει διαμορφώσει στο παρελθόν ακόμα και τα 200 σεντς η λίμπρα, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο αλλά και η αδυναμία των παραγωγών να προχωρήσουν σε προπωλήσεις, δεν είχε επιτρέψει κλεισίματα σε τέτοια επίπεδα, που προσεγγίζουν το 1 ευρώ το κιλό.

Εκρηκτικό προδιαγράφεται το μίγμα στις διεθνείς αγορές βάμβακος, με τις ισσοροπίες ανάμεσα στα τεχνική εικόνα του χρηματιστηρίου και των συνθηκών στο πεδίο της νέας παραγωγής, να επιφυλάσσουν έντονη μεταβλητότητα για τις προσεχείς εβδομάδες. Πιο απλά, δεν αποκλείεται τα μελλοντικά συμβόλαια Δεκεμβρίου ‘22 (νέα σοδειά) να βρεθούν πολύ κοντά στη ζώνη των 150 σεντς από τα 130 σεντς που βρίσκονται σήμερα.

Ο λόγος αυτής της κίνησης αποδίδεται κατά το ήμισυ σε τεχνικά αίτια. Τα funds έχουν παγιδέψει τα εκκοκκιστήρια και τα κλωστήρια στο ίδιο τους το παιχνίδι, το οποίο τους εξασφάλιζε μια πλεονεκτική θέση στην αγορά τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, έχοντας τα funds τοποθετηθεί υπέρ της ανόδου, φουσκώνοντας τις τιμές των συμβολαίων πάνω από τα επίπεδα που θα δικαιολογούσε η αγορά, υποχρεώνουν τώρα τη φυσική αγορά που πουλάει σε τιμές spot, να εξασφαλίσει τις θέσεις των funds πληρώνοντας υψηλό αντίτιμο. Με τα funds λοιπόν να έχουν βρει βέβαιους αγοραστές, εξακολουθούν να ανεβάζουν τις τιμές και έτσι, κάθε διόρθωση της αγοράς γίνεται ευκαιρία για τα κλωστήρια και τα εκκοκκιστήρια ώστε να κλείσουν τις ανοιχτές τους θέσεις, στηρίζοντας τις τιμές στα σημερινά τους επίπεδα. Αυτό το ιδιότυπο «short squeeze» συμπίπτει με μια επίμονη ξηρασία στη ζώνη βάμβακος του Τέξας και της ευρύτερης γειτονιάς, όπου γίνεται η παραγωγή του 45% της αμερικανικής σοδειάς. Εφόσον οι ανησυχίες αρκετών συντελεστών του κλάδου επιβεβαιωθούν από τα κοντινά δελτία καιρού, όπου τα ποσοστά υγρασίας παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται η συνθήκη αυτή να γίνει αφορμή για ένα νέο ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο βάμβακος.

Με το τεχνικό παιχνίδι δραστήριο, τις ανησυχίες για την προσφορά πολύ κοντά στο επιβεβαιωθούν και το ισχυρό δολάριο να φτάνει στα 1,05 ευρώ, το βασικό επιχείρημα στον αντίλογο της ανόδου, είναι η κατανάλωση, κάτι που μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν δείχνει να υποχωρεί αξιοσημείωτα.

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

05-05-2022 22:23Dim

Αρχίζω και σκέφτομαι ότι η maserati τελικά δεν είναι όνειρο πλέον και για εμάς. Να δούμε παραγωγές και το χειμώνα πουλάμε τρελα

Απάντηση

05-05-2022 12:51Καρδίτσα

Με πετρέλαιο 1.9 κ τα φάρμακα στο θεό , το βαμβάκι χρειάζεται κρατική ενίσχυση

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία