BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Εβδομάδα πωλήσεων για το σύσπορο βαμβάκι με βάση τη διεθνή εικόνα

Με υποδειγματική σοβαρότητα αξιολογούν τα τελευταία 24ωρα οι βαμβακοκαλλιεργητές το ενδεχόμενο κλεισίματος της τιμής για το σύσπορο βαμβάκι που έχουν παραδώσει στα εκκοκκιστήρια, με αφορμή το ανοδικό ξέσπασμα στο οποίο επιδόθηκε το χρηματιστήριο βάμβακος της Νέας Υόρκης τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

IMG_9196_3_2

Πέτρος Γκόγκος

12521
6

Εβδομάδα πωλήσεων για το  σύσπορο βαμβάκι με βάση  τη διεθνή εικόνα της αγοράς

Με τον δείκτη να πετυχαίνει αλλεπάλληλα limit up (υποχρεωτική διακοπή συνεδρίας σε άνοδο 4 σεντς), η τιμή για το σύσπορο στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 76 λεπτά το κιλό παραδοτέα και πλέον τα συμβόλαια Δεκεμβρίου βρίσκονται στην περιοχή των 87,50 σεντς η λίμπρα, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του.

Στις 23 Νοεμβρίου, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου λήγουν και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα συμβόλαια Μαρτίου του 2023, τα οποία αυτήν τη στιγμή διαπραγματεύονται στα 85,80 σεντς η λίμπρα. Σε αυτήν τη συνθήκη, αρκετοί πλέον εξαιτάζουν το ενδεχόμενο να φιξάρουν την τιμή, με την απόφαση να είναι πιο εύκολη για όσους κατάφεραν να προπωλήσουν κάποιες ποσότητες όσο ακόμα η αγορά κινούταν αρκετά πάνω από τα 90 λεπτά το κιλό.

Βέβαια, στις 9 Νοεμβρίου, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, αναμένεται να δημοσιεύσει την επόμενη έκθεση προσφοράς και ζήτησης και δεν αποκλείεται τα πορίσματα της έκθεσης, να φέρουν ξανά αναταραχές στον χρηματιστηριακό δείκτη, ειδικά όσο διατηρούνται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και κατ’ επέκταση της δυναμικής της κατανάλωσης βάμβακος.

Σύμφωνα πάντως με διεθνείς αναλυτές, δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις αυτόν το μήνα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια διαπίστωση περί μείωσης της παραγωγής, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα έδινε ανάσες στην αγορά, έπειτα από την αξιόλογη κούρσα που σημείωσε τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες η τιμή στα συμβόλαια Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν κατά 15 περίπου σεντς η λίμπρα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, στην ελληνική αγορά το σύσπορο είχε πέσει ακόμα και κάτω από τα 65 λεπτά το κιλό.

Έπειτα από μια τέτοια ανοδική αντίδραση, σε μια ομολογουμένως υπερπουλημένη αγορά, είναι λογικό να σημειωθεί μια οπισθοχώρηση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι κανένας δεν περίμενε το ράλι να φέρει την αγορά τόσο κοντά στα 90 σεντς η λίμπρα πριν το πέρασμα στα συμβόλαια Μαρτίου.

Εκτεθειμένα σε θέσεις short τα funds

Μέχρι ένα βαθμό, η ισορροπία που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο βάμβακος αποδίδεται στις πολλές ανοιχτές θέσεις υπέρ της πτώσης, οι οποίες με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να βρίσκονται μερικές ημέρες πριν από τη λήξη τους, υποχρέωσαν τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την τοποθέτηση, είτε να δώσουν εντολή κλεισίματος (δηλαδή αγοράς) είτε να μεταφέρουν τη θέση τους στα συμβόλαια Μαρτίου, κάτι που επίσης συνεπάγεται άνοδο, δεδομένης της πολύ μικρής διαφοράς ανάμεσα στις τιμές των δύο συμβολαίων.

Η αγορά έδειξε επανειλημμένα πως τα χαμηλά των 70 με 72 σεντς η λίμπρα, είναι ένα επίπεδο το οποίο δεν μπορεί να διασπάσει πτωτικά. Συνεπώς όσοι πόνταραν στην περαιτέρω πτώση (οι αποκαλούμενοι σορτάκιδες), χρειάστηκε αναπόφευκτα να αγοράσουν συμβόλαια ωθώντας την αγορά σε άνοδο. Με άλλα λόγια, οι πιέσεις και η πτώση που κατέγραψε από τον Αύγουστο μέχρι και πριν από λίγες ημέρες η αγορά βάμβακος, βρέθηκαν στο σημείο του παράλογου και η αποκατάσταση της ισορροπίας είδε τις τιμές να δοκιμάζουν τα 88 σεντς η λίμπρα, με τον στόχο αρκετών αναλυτών να μπαίνει στα 90 σεντς στις αρχές του 2023.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

29-10-2023 01:03Nobbyip

<a href=http://finasteride.one>generic propecia no perscription</a> A biopsy may be obtained by a surgeon or radiologist using ultrasound, mammography, or magnetic resonance imaging MRI

Απάντηση

12-06-2023 15:55ontoneNog

and Hardee s <a href=http://finasterid.buzz>propecia and rogaine</a>

Απάντηση

22-03-2023 13:37Meepeable

Hemolysis occurs in patients with glucose 6 phosphate dehydrogenase G6PD deficiency, and known deficiency of this enzyme is an absolute contraindication to rasburicase use <a href=https://buycialis.boats>cialis tadalafil</a> The 6 foot 10 Clark prides himself on his ability to guard smaller players on the perimeter and he s excited about being a stopper for Cleveland

Απάντηση

11-11-2022 08:25Βαμβακας

Μάλλον το μοσχοπουλησες, μπαγασα!!

Απάντηση

10-11-2022 16:41takis

ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥ ΒΑΜΠΑΚΙ Η ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΑΠΑΝ? ΠΕΙΤΕΜ ΚΑΜΙΑ ΓΝΩΜ!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία