BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Παράταση ως τέλη μήνα για κλείσιμο σύσπορου, ανάκαμψη στα 68 λεπτά

Σίγουρη παράταση μέχρι το τέλος του έτους ανακοινώνουν τα εγχώρια εκκοκκιστήρια στην προθεσμία κλεισίματος της τιμής του σύσπορου βάμβακος το οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί.

vamvaki_site_F

Πέτρος Γκόγκος

8697
8

Ο αρχικός προγραμματισμός, ήθελε τα φιξαρίσματα να γίνονται το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι χαμηλές πτήσεις στη διεθνή αγορά βάμβακος που ξεκίνησαν από τις αρχές του φθινοπώρου, σε συνδυασμό με τη διαρκή ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου τις προηγούμενες εβδομάδες, έριξαν την τιμή του σύσπορου ακόμα και κάτω από τα 70 λεπτά το κιλό.

Η παράταση αυτή, δίνεται ώστε σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο βάμβακος, να μπορούν οι παραγωγοί να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, εξασφαλίζοντας μερικά λεπτά πάνω από τις σημερινές τιμές.

Αρκετοί παραγωγοί θα έκλειναν με ικανοποίηση τα ανοιχτά βαμβάκια τους πέριξ των 75 λεπτών το κιλό, ωστόσο η απόσταση από τα σημερινά 68 λεπτά (παραδοτέα στο εκκοκκιστήριο) είναι μεγάλη προκειμένου να καλυφθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πάντως υπάρχουν πιέσεις για μια πιθανή παράταση των φιξαρισμάτων και για τις πρώτες εβδομάδες του 2023, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ήδη ένα μεγάλο εκκοκκιστήριο της Στερεάς Ελλάδας, να έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα αυτή σε συνεργαζόμενους βαμβακοπαραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση, για να έχει μια τέτοια κίνηση αξία, θα χρειαστεί να σημειωθεί ένα ράλι ανόδου στη διεθνή αγορά, με τα περιθώρια να είναι περιορισμένα προς το παρόν, εξαιτίας των εκτιμήσεων για την κατανάλωση. Βέβαια, δεν αποκλείεται το προ εορταστικό ράλι που παρατηρείται παραδοσιακά στα χρηματιστήρια τίτλων, να παρασύρει σε μια άνοδο και τους δείκτες στα συμβόλαια βάμβακος. Θα χρειαστούν γρήγορα αντανακλαστικά και μια ορθολογική προσέγγιση από πλευράς παραγωγών, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις επόμενες ημέρες κάθε ευκαιρία που μπορεί να δώσει η χρηματιστηριακή αγορά.

Αν και κατά γενική ομολογία αναλυτών, η τιμή βάμβακος είναι «υπερπουλημένη», δηλαδή πολύ χαμηλή τη δεδομένη στιγμή, η πληθωριστική φωτιά έκαψε το 10 με 15% της ζήτησης για ίνα, κάτι το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να παραβλέψει σήμερα η αγορά

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

15-12-2022 18:24Κ

Να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο, μπορεί φέτος η χρονιά να έκλεισε σε ωφελως των εμπόρων εκοκκιστων, αλλά η επόμενη θα κλείσει χάλια σε όλους, όταν δεν θα υπάρχει εθνικό παραγόμενο προϊόν για εξαγωγή, και πόσα χρήματα θα χαθούν από τη νέα καπ αφού δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον να παραχθεί το προϊόν, ας βρουν άλλο προϊόν να φέρει συνάλλαγμα στη χώρα

Απάντηση

14-12-2022 22:41Kostas

Θα πρέπει να μάθετε με συμβόλαια πλέον. Ακούγατε τους διάφορους για 1.2 και τώρα πάλι ότι θα πάει 85 λεπτά. Το βαμβάκι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάει στο 0.57. Οπότε τον Απρίλιο που θα ξαναπάει στο 0.85 να δω θα κάνετε συμβόλαιο η θα περιμένετε να πάει 1 ευρώ και μετά 1.2.παιχνιδι πλέον για γερά νεύρα. άλλοι κερδίζουν και άλλοι κλείνουν το δρομο.

Απάντηση

14-12-2022 16:53Γιαννης

Βαμβακι ουτε σε γλαστρα παιδια!!!

Απάντηση

14-12-2022 15:09Αααααα

Φίλοι εκκοκιστες προσέξτε να μη πάθετε, όπως έπαθαν οι κονσερβοποιία. Οι κονσερβοποιία εδιναν επί συνεχόμενα χρόνια χαμηλές τιμές στα ροδάκινα και δεν έβλεπαν , ότι το συμφέρον τους ήταν να είναι και αγρότες παραγωγοί ικανοποιημένοι από τις τιμές πωλήσεων των ροδάκινων για να μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Έτσι όμως μειωνόταν τα καλλιεργούμενα στρέμματα και έφτασαν οι κονσερβοποιία να γίνουν κοτέτσια τα εργοστάσια τους. Προσοχή λοιπόν και οι εκκοκιστες να μη φτάσουν να κάνουν κοτέτσια τα εκκοκιστηρια τους . Δεν θα αργήσει να γίνει αυτό, διότι πλέον μειώνονται συνεχώς τα στρέμματα βάμβακος.

Απάντηση

14-12-2022 14:51Γιωργος

Μας την έφεραν μπαμπεσικα οι εκκοκιστες με τους μεγάλους εμπόρους.ηδη έχουν κλείσει για διακοπές χλιδατες αυτοί κι εμείς θα κάτσουμε να κλαίμε πως θα βγάλουμε τη χρονιά μας.σα δεν ντρέπονται λιγάκι τα λαμόγια.θα έρθει κι η σειρά τους ας μην στενοχωριουνται!!!!χωριά που τους μεγάλους παραγωγούς τους το έκλεισαν όλο το βαμβάκι με 1€ αυτό να το ξέρετε όλοι αυτό.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-12-2022 11:34agrotis87

H ξηρασία του καλοκαιριού στο Τεξας και οι πλημμύρες στο Πακισταν τι έγιναν? Τοτε που όλοι αφήσανε τα 99 λεπτα απο της συμβάσεις και περίμεναν άνοδο?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία