BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Ποντάρουν σε τιμή ως τα 75 σεντς τα funds στο χρηματιστήριο βάμβακος

Με χαρακτηριστική επιφυλακτικότητα κινήθηκαν οι συντελεστές της παγκόσµιας αγοράς βάµβακος στις πρώτες συνεδριάσεις του χρηµατιστηρίου της Νέας Υόρκης για το 2023, µε τη διεθνή τιµή για τα συµβόλαια Μαρτίου 2023 να πιέζεται στα 82 σεντς ανά λίµπρα που µεταφράζεται σε 68 περίπου λεπτά το κιλό για το σύσπορο.

16-41pin

Πέτρος Γκόγκος

7832
4

Ποντάρουν σε πτώση τιμής  ως τα 75 σεντς τα funds στο  χρηματιστήριο βάμβακος

Η προσδοκία για βελτίωση της εικόνας µέσα στον Ιανουάριο, την οποία συντηρούσαν κάποιοι παραγωγοί στην Ελλάδα που δεν έχουν ακόµα φιξάρει τιµή στο βαµβάκι τους, φαίνεται από το υφιστάµενο κλίµα στην παγκόσµια αγορά πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα.

Αν και η χρηµατιστηριακή τιµή επιχείρησε ένα χριστουγεννιάτικο ράλι, το οποίο ανέβασε την τιµή στην περιοχή των 88 σεντς ανά λίµπρα, η προσγείωση ήρθε απότοµα τις πρώτες ηµέρες του 2023, µαζί µε την διαπίστωση πως αν και υπερπουληµένη η τιµή, οποιαδήποτε αξιόλογη ανοδική κίνηση δεν θα έρθει πριν από την άνοιξη.

Έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση στην αγορά βάµβακος, ένας πιθανός καταλύτης ανόδου των τιµών, θα ήταν η επερχόµενη µείωση των στρεµµάτων, κάτι το οποίο φαίνεται να προωθεί επίµονα η αλυσίδα αξίας στις Ηνωµένες Πολιτείες. Μάλιστα, οι πρώτες ανεπίσηµες εκτιµήσεις αναφορικά την πρόθεση σποράς, δίνουν µια µείωση των εκτάσεων της τάξης του 7% στις ΗΠΑ, συγκριτικά µε τα 31,42 εκατ. εκτάρια που κατέγραψε τον Ιούνιο του 2022 το USDA ως εκτάσεις σπαρµένες µε βαµβάκι.

Βέβαια και στην Ελλάδα πηγές από κύκλους παραγωγών και εκκοκκιστών αναφέρουν στην Agrenda ότι και εδώ θα πρέπει να θεωρείται δεδοµένη µια µείωση των εκτάσεων την προσεχή άνοιξη. Αυτό που φάνηκε και στις αρχές ∆εκεµβρίου, όταν σύµφωνα µε τότε ρεπορτάζ της Agrenda, οι σπαρτικές µηχανές ξαναβγήκαν στους κάµπους για να σπαρθούν µε σιτάρι χωράφια που αρχικά είχαν κρατήσει οι αγρότες για τις εαρινές σπορές.

Οι παράγοντες της πίεσης των τιµών

Αναλυτές του χρηµατιστηρίου βάµβακος, υποστηρίζουν πως ο στόχος των «πωλητών» στην εν λόγω αγορά, είναι να γονατίσουν την τιµή στην περιοχή των 75 σεντς ανά λίµπρα. Πρόκειται δηλαδή για µια περιοχή 9 µε 10 σεντς κάτω από τα σηµερινά επίπεδα και 5 περίπου σεντς κάτω από τα χαµηλά του τελευταίου µήνα. Τα θεµελιώδη στην αγορά και το γενικό κλίµα στην οικονοµία, κάθε άλλο παρά θα απέκλειαν ένα τέτοιο σενάριο.

Οι πτωτικοί παράγοντες συνοψίζονται σε δύο λέξεις: έλλειψη ζήτησης. Ως εκ τούτου, αναµένεται πως τα αποθέµατα βάµβακος και ίνας θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά το πρώτο µισό του 2023, και ως το τέλος της τρέχουσας εµπορικής περιόδου τα τελικά αποθέµατα βάµβακος να ανέρχονται σε 95 εκατ. µπάλες, δηλαδή 6 εκατ. περισσότερες από όσες εκτίµησε στην τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης το USDA.

Άλλωστε, τη δεδοµένη στιγµή, αρκετά κλωστήρια έχουν παγώσει τη γραµµή παραγωγής ή λειτουργούν µε µειωµένο ωράριο, όσο αρκετά καταστήµατα λιανικής προωθούν σηµαντικές εκπτώσεις στα τελικά προϊόντα βάµβακος, προσδοκώντας σε περιορισµό των δικών τους αποθεµάτων. Σ’ αυτό το περιβάλλον, οι παραγγελίες για την περίοδο 2023-24, είναι ασυνήθιστα λίγες, ενώ τέλος η αγορά διαπραγµατεύεται βάσει των ειδήσεων περί ύφεσης της παγκόσµιας οικονοµίας, αναµένοντας παράλληλα συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων τουλάχιστον µέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Επιµένουν και το 2023 στα εµπορεύµατα οι οίκοι ελκυστικά δείχνουν πάντως και τα συµβόλαια βάµβακος

Στους παράγοντες ανόδου στην αγορά βάµβακος για τη νέα χρονιά, οι περισσότεροι αναλυτές συµφωνούν στην ύπαρξη έντονου ενδιαφέροντος από τα funds για άνοιγµα long θέσεων (εκτίµηση ανόδου) στα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων. Η επέκταση των επενδύσεων στα commodities, φέρνει την αγορά βάµβακος, η οποία κατά γενική οµολογία είναι υπερ-πουληµένη, σε πλεονεκτική θέση.

Αν τελικά τα funds εισέλθουν εκ νέου στο χρηµατιστήριο βάµβακος, ακόµα και κερδοσκοπικά, δεν θα αιφνιδίαζε ένα ράλι στα συµβόλαια τόσο της παλιάς όσο και της επόµενης σοδειάς. Πάντως, φαίνεται πως µε τις τιµές στα 80 µε 85 σεντς, αρκετοί παραγωγοί στις ΗΠΑ δεν εντοπίζουν περιθώρια κερδοφορίας.

Υπό αυτήν την έννοια, η µείωση των εκτάσεων θα µπορούσε επίσης να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς τις τιµές. Τέλος, εφόσον συνεχιστούν οι εκπτώσεις στα τελικά προϊόντα βάµβακος, τις οποίες προωθούν µεγάλες αλυσίδες στις ΗΠΑ, για τουλάχιστον εννέα µήνες ακόµα, τότε θα µπορούσε να επέλθει και µια αποσυµφόρηση στο πεδίο των αποθεµάτων.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

10-01-2023 15:11Ο Παππούς

Η εκτίμηση μου είναι ότι μετά τις 15 Ιανουαρίου θα παρατηρηθεί αύξηση των τιμών στα μελλοντικά συμβόλαια βαμβακιού. Πλέον μετά την χαμηλότερη ζήτηση των προηγούμενων μηνών περνάμε στην ομαλοποίηση της ζήτησης, και από εκεί, σε μια χαμηλότερη συνεχώς αναβαλλόμενη προσφορά. Η έκθεση του USDA την Τετάρτη δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αλλαγές παρά μόνο μια μικρή αύξηση της παραγωγής στη Κίνα και ίσως μια μικρή πτώση στην παγκόσμια κατανάλωση. be proud of you cotton Χρημαοοικονομική ανάλυση ΣΜΕ Ο Παππούς....

Απάντηση

10-01-2023 01:27Michael

Αρε αληταραδες βρίσκεται και τα κάνετε,και εσείς οι εκκοκιστές και τα παπαγαλάκια σας.Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας σε αυτή την ρημαδα την χώρα να τους βάλει όλους μέσα που έχουν ρημάξει τον αγροτικό κόσμο.Αλλά είπαμε όλοι για τον κωλο τους, παίρνουν το μισθό και άντε γεια

Απάντηση

09-01-2023 10:59giannis

Μεχρι τοΝ Ιανουαριο η τιμη δεν θα ανεβει, αλλα για τη νεα χρονια βλέπεις λιγο ανοδο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία