BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Παράταση εκκοκκιστικής περιόδου ως τις 17 Φεβρουαρίου ζητά η διεπαγγελματική βάμβακος

Ζήτημα παράτασης της εκκοκκιστικής περιόδου με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου θέτει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπόθεση των φιξαρισμάτων στις τιμές σύσπορου βάμβακος, καθώς αρκετές ποσότητες παραμένουν ανοιχτές.

cotton1

3849
0

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου το 30% της φετινής παραγωγής παραμένει με ανοιχτή τιμή, αφού οι παραγωγοί έχοντας χάσει τα υψηλά του εύρους που μεταφράστηκαν σε τιμές κοντά στο 1 ευρώ το κιλό, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε ένα στενό εύρος τιμών κάτω των 70 λεπτών, που σε συνδυασμό με τα αυξημένα κοστολόγια, αποθάρρυνε αρκετούς από το να φιξάρουν την παραγωγή τους.

Αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση ή έστω νέα άτυπη παράταση από πλευράς των εκκοκκιστηρίων, θα υποχρεωθούν να κλείσουν τιμή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη δώσει δύο παρατάσεις μια για τα τέλη του 2022 και μια για το τέλος Ιανουαρίου, αφού η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν για τις 15 Δεκεμβρίου του 2022.

Στο μεταξύ όμως οι διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής στο Χρηματιστήριο Βάμβακος της Νέας Υόρκης, σε συνδυασμό με δύο πτωτικές εκθέσεις προσφοράς και ζήτησης του USDA που έριξαν την αγορά, αλλά και την παράλληλη ενίσχυση του ευρώ (ισοτιμία 1,08 δολάρια έναντι των 0,95 δολαρίων στις αρχές Σεπτεμβρίου) δεν διευκόλυναν.

Το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο βάμβακος ξεκίνησαν από τα 86,58 σεντς η λίμπρα, που μεταφράζεται σε τιμή σύσπορου οριακά κάτω των 70 λεπτών το κιλό. Ένα επίπεδο τιμών με το οποίο θα μπορούσαν να συμβιβαστούν οι παραγωγοί θα ήταν κοντά στην περιοχή των 75 λεπτών, που με τη σειρά του απαιτεί μια ανοδική διάσπαση των 90 σεντς χρηματιστηριακά. Αν και οι αναλυτές είναι συγκρατημένοι ως προς τις πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο τις επόμενες εβδομάδες, τα εποχικά μοτίβα των τιμών στην αγορά, υπαγορεύουν πως από τον Φεβρουάριο οι επιδόσεις στο χρηματιστήριο βάμβακος βελτιώνονται.

Η επιστολή της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος αναφέρει:

«Παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου ζητά η ΔΟΒ από τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ

Επιστολή προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Γιώργο Γεωργαντά έστειλε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος ζητώντας παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου, ύστερα και από αίτημα των παραγωγών μελών της.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε η παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου έως τις 17 Φεβρουαρίου τ.ε. καθώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και αστάθμητων παραγόντων, το προϊόν δεν έχει παραδοθεί, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, στις εκκοκκιστικές μονάδες και κινδυνεύει να παραμείνει αδιάθετο.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χριστιάνα Καλογήρου».

Σχετική επιστολή της ΕΘΕΑΣ έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι συμφωνούμε για την παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου, για περίπου 15 ημέρες, για τους παραγωγούς που δεν έχουν ολοκληρώσει τις παραδόσεις βάμβακος αυτής της περιόδου.

Όμως, η επιμήκυνση της προθεσμίας παραδόσεων δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, την οποία αναμένουν οι παραγωγοί για την αντιμετώπιση της πληρωμής των εισροών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι όλα τα στοιχεία των παραδόσεων πρέπει να αποσταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει τις παραδόσεις τους, ενώ για όσους προβούν σε παραδόσεις μετά την 31.1.2023 αυτά να αποστέλλονται άμεσα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση της καταβολής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος στους βαμβακοπαραγωγούς.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία