BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Σημάδια ανάκαμψης στο ελαιόλαδο, επιστροφή στα 2,5 ευρώ το κιλό

Σε συμφωνίες με τιμές γύρω από τα 2,60-2,65 ευρώ το κιλό εστιάζει η εγχώρια αγορά ελαιολάδου για το προσεχές διάστημα, με το ταβάνι των ημερών αυτών να μην ξεπερνά τα 2,45 ευρώ. Ήδη έχει συντελεστεί μια αύξηση των κατώτερων τιμών, με τα ελαιόλαδα που πληρώνονταν μέχρι 2,10 ευρώ το κιλό να έχουν κερδίσει 10 σεντς.

unnamed__24_

169
5

Ώθηση στην αγορά αναμένεται ότι θα δώσει η επανεκκίνηση της ιταλικής βιομηχανίας ελαιολάδου στον Βορά, η οποία είχε βάλει λουκέτο σε αρκετές μονάδες το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας του κορωνοϊού. Μάλιστα ήδη ορισμένα βυτία έχουν πάρει τον δρόμο τους για την γειτονική χώρα. Την ίδια στιγμή έντονη κινητικότητα εμφανίζουν οι μικρές ελληνικές τυποποιητικές εταιρείες, το ενδιαφέρον των οποίων όμως δεν αρκεί για να ανεβάσει την αγορά, παρά μόνο να συγκρατήσει τις τιμές από περαιτέρω κατάρρευση. «Συνεργαζόμαστε με ελληνικές εταιρείες που είχαμε χρόνια να δούμε» αναφέρει στο Agronews ο διαχειριστής του ΑΣ Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, εξηγώντας πως πέραν της παρουσίας τους και οι ποσότητες που ζήτησαν οι πιο σταθεροί πελάτες του συνεταιρισμού, ήταν μεγαλύτερες από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γερμανία η οποία αναζητούσε συνεργασία με εγχώριες εταιρείες, τελικά προχώρησε νωρίτερα από το αναμενόμενο στη σύναψη συμβολαίων, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί την δραστηριότητα των μικρών τυποποιητηρίων. Ωστόσο να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια αυτά αφορούν σε μικρές σχετικά ποσότητες.

Πλέον η εγχώρια αγορά εστιάζει στην διατήρηση των συμβολαίων με την Γερμανία, με το στοίχημα να είναι δύσκολο, αφού με την ανάκαμψη της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ιταλία και την Ισπανία, οι ανταγωνίστριες χώρες θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στην αγορά της κεντρικής Ευρώπης. Μετά τις 15 Μαϊου θα υπάρξουν νεότερα από το μέτωπο αυτό, αφού θα έχει μεσολαβήσει ένα ικανό χρονικό διάστημα για την αντίδραση ισπανικών και ιταλικών εταιρειών.

Παράλληλα η ευρωπαϊκή βιομηχανία ελαιολάδου των χωρών του Νότου προχωρά και σε μια διαδικασία αναθεώρησης των αναγκών τους, αφού υπάρχει μια σημαντική μετατόπιση της κατανάλωσης από την εστίαση και τον τουρισμό προς την λιανική. Το μόνο θετικό σε αυτό το πλαίσιο είναι η αύξηση της κατανάλωσης κατά 13% που έχει ήδη σημειωθεί, με τις αλυσίδες λιανικής να ετοιμάζονται για ανανέωση των αποθεμάτων τους, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου. Επιπλέον, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, τα αποθέματα ελαιολάδου της ΕΕ, αναμένεται να μειωθούν κατά 100.000 τόνους μέχρι την έναρξη της επόμενης εμπορικής περιόδου.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

08-07-2020 19:09'Αρης

Κα Ελένη τι πράματα είναι αυτά που λέτε. Που να ξυπνήσουμε τώρα και να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε; Για τέτοια είμαστε. Αφού άλλωστε ξέρετε την παροιμία: Ο ύπνος τρέφει τα μωρά και ο ήλιος τα μοσχάρια. Υ.Γ. 1ον Για όποιον ξυπνήσει εδώ είμαστε για να βάλουμε το νερό στο αυλάκι. Υ.Γ.2ον. Βεβαίωση διαγραφής από το κόμμα να "ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα" είναι προϋπόθεση. Καλά ξυπνητούρια.

Απάντηση

02-05-2020 15:03Ελένη ΓΚΕΛΝΤΗ

Το ξαναστελνω λοιπόν, αγαπητοί ελαιοπαραγωγοι της Ελλάδας κάντε το σ........ σας παξιμάδι ή φτιάξτε συνεταιρισμούς και τυποποιηστε το χρυσάφι σας και μην το δίνεται χύμα και πάμφθηνα στα λαμόγια τους Ιταλούς, ξυπνηστεεεεεεεεεεεεεε

Απάντηση

02-05-2020 14:49Ελένη ΓΚΕΛΝΤΗ

Τι έγινε το 3ο σχόλιο μου, σας πόνεσε

Απάντηση

02-05-2020 10:09Γκελντη Ελενη

Είστε σοβαροί τι 2,5 ευρώ το χρυσάφι της Ελλάδας 10 ευρώ και λίγα λέω. Προδότες

Απάντηση

01-05-2020 11:51Giorgos

Τον Δεκέμβριο να δούμε αν έχουμε ελιές πόσο θα το έχουν...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία