BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Με 2,20 ευρώ οι πρώτοι τιμοκατάλογοι για ελιές Καλαμών στα 140 τεμάχια

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια ιδιαίτερη ελαιοκομική περίοδος για την αγορά της επιτραπέζιας ελιάς, αφού από τη μια η μικρή παραγωγή στις βασικές ποικιλίες που δίνουν «την προσωπικότητα» της ελληνικής παραγωγής στις διεθνείς αγορές και από την άλλη ο έμμεσος ανταγωνισμός από τις υψηλές πτήσεις της αγοράς ελαιολάδου, υπαγορεύουν τους τιμοκαταλόγους των μεταποιητικών μονάδων.

elies-2_2

5653
1

Τις επόμενες εβδομάδες θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή της ελιάς Καλαμών, με τις πρώτες τιμές που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία Ελιές Αγγελή, να τοποθετούν τον βασικό τεμαχισμό των 200 τεμαχίων στα 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ για τις χοντρές, που φέτος θα είναι περισσότερες, λόγω της μειωμένης παραγωγής, οι τιμές φτάνουν έως τα 2,20 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα 140 τεμάχια βρίσκονται στα 2,20 ευρώ, στα 2 ευρώ είναι τα 160 τεμάχια ενώ οι ψιλές των 340 τεμαχίων βρίσκονται στο 1 ευρώ.

Φέτος η παραγωγή είναι και στην περίπτωση της ελιάς Καλαμών ιδιαίτερα μειωμένη. Ειδικότερα, η ηρτημένη παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της εν λόγω ποικιλίας.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, την μειωμένη κατά 40 με 50% σε σύνολο χώρας, που συνεπάγεται περίπου 50.000 τόνους ελιάς. Σε αυτό το κλίμα, αναμένεται αρκετοί παραγωγοί να αποθηκεύσουν τη παραγωγή τους για να τη διαθέσουν στην αγορά σε δεύτερο χρόνο, προσδοκώντας σε βελτίωση του εμπορικού κλίματος. Πέρυσι, χρονιά κατά την οποία η παραγωγή ήταν μεγάλη αλλά έδωσε μικρό καρπό, το μέσο στήσιμο στην ελιά καλαμών ήταν κοντά στα 70 με 80 λεπτά το κιλό. Βέβαια, τα χοντρά (140 τεμάχια) άγγιξαν και ξεπέρασαν σε αρκετές περιπτώσεις τα 2 ευρώ.


Το προηγούμενο διάστημα, έφυγαν όσες Κονσερβολιές προορίζονται για «πράσινες» με μια συγκομιδή που δεν ξεπέρασε τους 5.000 τόνους, με τιμές έως 2,10 ευρώ το κιλό για τα χοντρά τεμάχια.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-12-2023 11:10Θαλεια παραμυθιωτη

Ιδιωτης ειμαι και ενδιαφερομαι να αγορασω δίνεται λιανικη

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία