BACK TO
TOP
Farming

Xαλκούχα κατά της ανθράκωσης στα εσπεριδοειδή

Η ανθράκωση είναι γνωστή στους καλλιεργητές µε το όνοµα πικρή σήψη και προκαλείται από τη παθογόνο δράση του αδηλοµύκητα (Glomerella cingulata).

λεμονια

Γιάννης Ρούπας

2839
0

Προσβάλλει κυρίως τα απεριποίητα και εξασθενηµένα από δυσµενείς εδαφοκλιµατικές συνθήκες εσπεριδοειδή ή δευτερογενώς δέντρα προσβεβληµένα από κορυφοξήρα. Τα συµπτώµατα στους βλαστούς και

τα κλαδιά µοιάζουν µε αυτά της κορυφοξήρας και σε σοβαρές περιπτώσεις προσβολών τα δέντρα µπορεί να ξεραθούν ολόκληρα. Τα διάφορα στελέχη του µύκητα έχουν διαφορετική παθογόνο ικανότητα και γι’ αυτό η ένταση της προσβολής εξαρτάται και από τη φυσιολογική κατάσταση των δέντρων των εσπεριδοειδών. Στα προσβεβληµένα φύλλα εµφανίζονται σκούρες νεκρωτικές κηλίδες, µε κόκκινο περιθώριο, ενώ στο κέντρο των κηλίδων σχηµατίζονται σε συγκεντρικές ζώνες, οι καρποφορίες του µύκητα µε την µορφή µαύρων στιγµάτων.

Όπως κάθε µυκητίαση, η τοπική εξάπλωσή της ευνοείται µε υγρό και βροχερό καιρό. Για την αντιµετώπιση της, οι γεωπόνοι συνιστούν να αφαιρούνται και να καίγονται τυχόν ξηρά κλαδιά, να αποφεύγεται η δηµιουργία πληγών και τέλος να εκτελούνται προστατευτικοί ψεκασµοί µε χαλκούχα ή µε βιολογικά σκευάσµατα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές