BACK TO
TOP
Farming

Άμεση επέμβαση στο αμπέλι με τις πρώτες κηλίδες λαδιού ή επάνθιση για περονόσπορο και ωίδιο

Tην αυξημένη προσοχή των απανταχού ανά τη χώρα αμπελοκαλλιεργητών για περονόσπορο και ωίδιο εφιστά με το τελευταίο της τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, καθώς όπως τονίζει οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων.

oidio-ampeli-696x383

87
3
Αυτή την περίοδο οι περισσότερες ποικιλίες αμπέλου βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση σκευασμάτων με ταυτόχρονη δράση σε περονόσπορο-ωίδιο εάν διαπιστωθεί η πρώτη ένδειξη συμπτωμάτων ή κηλίδες λαδιού ή επάνθιση.
 
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΑΜΠΕΛΙΟΥ (Plasmopara viticola Berk. & Curt., Berl. & De Toni)
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων και σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένεται άστατος καιρός τις επόμενες ημέρες, ενώ οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο.
Αρχικά συμπτώματα μολύνσεων («λαδιές») εμφανίστηκαν σποραδικά σε εστίες. Περισσότερα και εντονότερα συμπτώματα προβλέπεται να εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες.
Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν διαπιστωθεί η πρώτη ένδειξη συμπτωμάτων, δηλαδή κηλίδες λαδιού ή επάνθιση.
Ελέγξτε μία εβδομάδα μετά την επέμβαση για να δείτε εάν σταμάτησε η ανάπτυξη του μύκητα. Καιρός δροσερός, υγρός και ομιχλώδης διατηρεί την ασθένεια. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας


 
ΩΙΔΙΟ ΑΜΠΕΛΙΟΥ (Uncinula necator Schwein Burrill)
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δημιούργησαν ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης του ωιδίου σε όλες τις περιοχές. Επίσης, οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο. Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας της καλλιέργειας με προστατευτικά – θεραπευτικά μυκητοκτόνα.
Συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να ελέγχουν φύλλα και βότρεις. Καταμετρείστε και καταγράψετε τον συνολικό αριθμό θέσεων προσβολής, το ποσοστό των προσβεβλημένων πρέμνων και μια περισσότερο υποκειμενική παρατήρηση της έντασης της προσβολής.
Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη όταν διαπιστωθεί αύξηση του ποσοστού των προσβεβλημένων πρέμνων πάνω από 10%, με ταυτόχρονη ύπαρξη τουλάχιστον 20 θέσεων προσβολής

Συνιστάται η επιλογή σκευασμάτων με ταυτόχρονη δράση σε Περονόσπορο – Ωίδιο.
  • Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΟΝΟ → Καλλιέργεια (ΑΜΠΕΛΙ/ΑΜΠΕΛΙ) → Παθογόνο (Plasmopara viticola – Περονόσπορος, Uncinula necator - Ωίδιο): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul
  • Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής
  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.
  • Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.
Δείτε εδώ ολόκληρο το τεχνικό δελτίο 


Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

31-05-2023 09:57Μιχάλης

Ενημέρωστε τον κόσμο και με τι φάρμακα πρέπει να ψεκασουν ανά περίπτωση ασθένειας.

Απάντηση

30-05-2023 19:56ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

Η μεσαία φωτό είναι ερινωση δεν έχει καμία σχέση με περονόσπορο η ωίδιο συνήθως εμφανίζεται στην ποικιλία Sauvignon Blanc και αντιμετωπίζεται με αυξημένες δόσεις βρεξιμου θειαφιου αναλόγως την προσβολή.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές