Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Fresher

Φαινόμενα πρόωρων κοπών Ορτανίκ καταγγέλλουν παραγωγοί μανταρινιών Νόβα

Καθώς τα μανταρίνια Νόβα ακολουθούν την τιμή των κλημεντίνων και έχουν ανοδική τάση λόγω έλλειψης της κλημεντίνης, έμποροι στρέφονται προς το Ορτανίκ από πολύ νωρίς τον Γενάρη για να μην πληρώσουν την υψηλότερη τιμή στα Νόβα, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή παραγωγών στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.

nor_poikilies

221
1

Αθέμιτο ανταγωνισμό καταγγέλλουν πως υφίστανται παραγωγοί μανταρινιών νόβα, αναφέροντας πως παρουσιάστηκαν φέτος φαινόμενα κοπής μανταρινιών Ορτανίκ από τις αρχές Ιανουάριου, πριν επέλθει η ωρίμανσή τους,  η οποία απαιτείται από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, αποφεύγοντας έτσι να δώσουν υψηλότερες τιμές για το Νόβα ,συγκρατώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και αγοράζοντάς τα έπειτα φθηνότερα, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την προσφορά μανταρινιών.

Για φαινόμενα «Αανακατέματος» Ορτανίκ και Νόβα λόγω μιας σχετικής ομοιότητας, όταν τα Νόβα είναι μεγαλόκαρπα, μιλούν επίσης οι καλλιεργητές,οδηγώντας σε καταστάσεις όπου  μανταρίνια (μικρού και μεσαίου μεγέθους) Ορτανίκ πωλούνται ως Νόβα με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση των μανταρινιών Νόβα. Οι παραγωγοί καταγγέλουν πως τέτοιες αναμίξεις παρατηρούνται σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή τόσο κατά την διακίνηση των προϊόντων όσο και στα σημεία πώλησης στη λιανική αγορά (σούπερ μάρκετ και λαίκες αγορές)

Η  ανοιχτή επιστολή των παραγωγών:

«Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε η ευρύτερη περιοχή της Σκάλας Λακωνίας παράγει εσπεριδοειδή, μεταξύ των άλλων κλημεντίνες, Ορτανίκ και μανταρίνια Νόβα (NOVA).

Οι κλημεντίνες ωριμάζουν και συλλέγονται από Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο, τα Νόβα από τέλη Δεκεμβρίου έως τέλη Φεβρουάριου και τα Ορτανίκ από Φεβρουάριο έως Απρίλιο.

Ο νομός Λακωνίας είναι πρώτος παραγωγικός νομός σε ποσότητα σε μανταρίνια Ορτανίκ και ιδιαίτερα η περιοχή του δήμου Ευρώτα. Η συνολική ποσότητα που παράγεται συνολικά εκτιμάται σε δεκαπέντε χιλιάδες τόνους περίπου.

Δυστυχώς, όμως, παρουσιάζονται εκτεταμένα φαινόμενα συγκομιδής μανταρινιών Ορτανίκ από τις αρχές Ιανουάριου, αμέσως μετά την εορτή των Θεοφάνιων , χωρίς να έχει επέλθει ο προβλεπόμενος βαθμός ωρίμανσης με αποτέλεσμα να δυσφημείται το προϊόν και συνακολούθους να επηρεάζονται αρνητικά τόσο η τιμή όσο και η φήμη των μανταρινιών Νόβα.

Ειδικότερα, επειδή τα μανταρίνια Νόβα ακολουθούν την τιμή των μανταρινιών κλημεντίνη και έχουν και μία ανοδική τάση λόγω έλλειψης της κλημεντίνης, ιδιαίτερα το δεύτερο δεκαπανθήμερο του Ιανουάριου, οι έμποροι στρέφονται προς το Ορτανίκ από νωρίς τόσο για να αποφύγουν να δώσουν υψιηλότερες τιμές για το Νόβα όσο και να συγκρατήσουν τις τιμές των Νόβα και να τα αγοράσουν φθηνότερα, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την προσφορά μανταρινιών εν γένει πλην όμως χωρίς να υπάρχει ο προμνημονευμένος απαιτούμενος βαθμός ωρίμανσης, ο οποίος απαιτείται από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Άλλωστε γι’ αυτό η συγκομιδή των μανταρινιών Ορτανίκ, η οποία αποτελεί όψιμη ποικιλία, λαμβάνει χώρα από τον Φεβρουάριο, ώστε να έχει επιτευχθεί η ωρίμανσή τους.

Η πρόωρη συγκομιδή των μανταρινιών Ορτανίκ, εκτός ότι επηρεάζει αρνητικά τις τιμές των μανταρινιών Νόβα, έχει σαν αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αντιδρούν και να μην προβαίνουν στην αγορά των μανταρινιών Ορτανίκ με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσφήμιση του προϊόντος και τελικά να μην υπάρχει ζήτηση και τα Ορτανίκ να παραμένουν στα δένδρα απούλητα.

Τέλος, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μανταρίνια Ορτανίκ να «ανακατεύονται» με μανταρίνια Νόβα λόγω μιας σχετικής ομοιότητας των Νόβα και των Ορτανίκ , όταν τα Νόβα είναι μεγαλόκαρπα, με συνέπεια μανταρίνια (μικρού και μεσαίου μεγέθους) Ορτανίκ να πωλούνται ως Νόβα με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση των μανταρινιών Νόβα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλο το φάσμα της εψοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή τόσο κατά την διακίνηση των προϊόντων όσο και στα σημεία πώλησης στον τελικό καταναλωτή υπεραγορές (super-market), μανάβικα, κεντρική λαχαναγορά λαϊκές κ.λ.π.

Σας καλούμε, να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα και να προβείτε σε όλους τους αναγκαίους και απαραίτητους ελέγχους, ώστε να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία, να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς, να αποφευχθεί η χειραγώγηση των τιμών, ώστε να προφυλαχθούν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί από τέτοιες τακτικές». 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-12-2021 13:26Γιωργος

Μην το αφησετε το θεμα........μπραβο σας!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία