BACK TO
TOP
Fresher

Τιμές μέχρι τα 3,5 ευρώ για τα λιγότερα έως και 50% κάστανα φέτος

Ανάρπαστα έγιναν τα κάστανα φέτος, ωθώντας τις τιµές σε επίπεδα έως και 3,5 ευρώ το κιλό, για τα µεγέθη της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας, µε την ικανοποίηση των παραγωγών, ωστόσο, να µετριάζεται, λόγω της µειωµένης παραγωγικότητας, κατά 40% - 50%, σε σχέση µε πέρυσι.

45b_8

Λεωνίδας Λιάμης

14
1

Οι περισσότερες ποσότητες από τη φετινή παραγωγή που βρίσκεται στα τελειώµατα της συγκοµιδής της, έχουν φύγει για την  Ιταλία, αλλά εµπορικές πράξεις έγιναν και σε άλλες αγορές, όπως οι γειτονικές της Βουλγαρίας και της Ρουµανίας.

«Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από το εµπόριο. Βοήθησε ότι η Τουρκία µπήκε αργά στην αγορά, ενώ και η Ιταλία, στην οποία έχει πωληθεί ήδη 90% της παραγωγής µας, έχει µικρή παραγωγή», τόνισε στην Agrenda ο Γιώργος Μπαγκής, πρόεδρος του Α. Σ. Όρµας στην Πέλλα. Ο ίδιος είπε ακόµη πως ο µέσος όρος τιµής για τα κάστανα της κατηγορίας extra (σ. σ. έως 40 τεµάχια ανά κιλό) είναι στα 3,30 ευρώ, στην κατηγορία «Α» (έως 55 τεµάχια) παίζει στα 3 ευρώ το κιλό και στη «Β» (έως 75 τεµάχια) µεταξύ 2,20-2,30 ευρώ το κιλό.

Καλύτερες τιµές, αλλά µεγάλη απώλεια παραγωγής

«Σε σχέση µε την καταστροφική περσινή χρονιά, είµαστε καλύτερα ως προς τις τιµές, αλλά η απώλεια παραγωγής είναι µεγάλη, φτάνει στο 40% έως 50%, ενώ και το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 1,5 ευρώ στο κιλό. Ευτυχώς φέτος είναι λίγο καλύτερη η εικόνα µε τη φαιά σήψη, η οποία επηρεάζει περί το 25% της παραγωγής», λέει ο κ. Μπαγκής.

Γενικότερα στην επαρχία Αλµωπίας το στήσιµο στις αποδόσεις, φέτος, όπως εκτιµά ο Βαγγέλης Πασόης, µέλος της ΓΕΚΟΣΑ, παίζουν γύρω στα 400 κιλά το στρέµµα και εµφανίζουν πτώση πάνω από 40%. «Στα βουνά η εικόνα είναι καλύτερη από άποψη αποδόσεων, αλλά και ποιότητας», αναφέρει και σηµειώνει πως «οι τιµές στα extra είναι στα 3,10 ευρώ το κιλό, στα 3Α κινούνται στα 2,70 ευρώ, στα Α στα 2,20 ευρώ και στα ψιλά στα 1,20 ευρώ».

Το θετικό φέτος, σύµφωνα µε τον παραγωγό Γιάννη Τσάπα, από το χωριό Λουτράκι, είναι ότι στις µεγάλες κατηγορίες µεγεθών, τα extra και τα Α, κατατάσσεται περί το 30% και 60% της φετινής παραγωγής, ενώ τα «ψιλά» της κατηγορίας Β περιορίζονται στο 10%. «Στα extra έγιναν πράξεις και µε 3,5 ευρώ, ενώ τα κάστανα κατηγορίας Α πληρώθηκαν µε 2,90 – 3 ευρώ µε άµεση εξόφληση», λέει ο παραγωγός. Μειωµένη παραγωγή κατά 50% καταγράφηκε και στην Πιερία, µε τον παραγωγό Κώστα Σαµαρά, από το χωριό Κάτω Μηλιά να επισηµαίνει πως το εµπορικό ενδιαφέρον είναι ζωηρό


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία