BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Σχεδόν 3,5 δισ. πληρωμές φορολογούμενων έως τέλος του έτους

Ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των φορολογικών υποχρεώσεων που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του 2020.

newego_LARGE_t_420_54481325

9
0
Πρόκειται για ένα βαρύ φορολογικό φορτίο, το οποίο η πανδημία, το νέο lockdown, και φυσικά η οικονομική στενότητα το κάνουν να είναι ασήκωτο, εγείροντας φόβους στο οικονομικό επιτελείο για την δημιουργία μίας νέας γενιάς «κόκκινων χρεών» στο δημόσιο.          Αυτά σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανταπόκριση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία καθιστώντας μετέωρο το στόχο της κυβέρνησης για την πορεία των φορολογικών εισπράξεων στο τελευταίο δίμηνο του έτους.Επιπρόσθετα διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στα κρατικά ταμεία αναμένεται να προκαλέσει η περαιτέρω πτώση του τζίρου στην αγορά και της κατανάλωσης λόγω της νέας οικονομικής καραντίνας.     Στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις τρέχουσες ρυθμίσεις για τις οφειλές στις οποίες έχουν ενταχθεί καθώς και τα τέλη κυκλοφορία του 2021.
Ο συνολικός λογαριασμός για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται σε πάνω από 3,5 δις. ευρώ, ο οποίος αναλυτικά έχιε ως εξής:     
1. Σε 800 εκατ. ευρώ ανέρχεται το επιπλέον ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.2. Σε 850 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.3. Σε 800 εκατ. ευρώ ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα4. Σε 1,1 δισ. ευρώ τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.Τα κυβερνητικά μέτρα δεν προβλέπουν αναστολή πληρωμών για το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας ακόμα και για τα νοικοκυριά που  πλήττονται δραστικά από την επιδημιολογική κρίση και έτσι είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν για το τελευταίο δίμηνο του έτους ή να εντάξουν τις οφειλές τους στη πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.   Παράλληλα και οι επιχειρήσεις δεν δικαιούνται αναστολή για τους συγκεκριμένους φόρους ακόμα και να έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Μόνο η καταβολή του ΦΠΑ Νοεμβρίου «παγώνει» και ο φόρος μπορεί να αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% με τη νέα ρύθμιση που θα ενεργοποιηθεί από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.  Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι η πορεία των εσόδων θα είναι πτωτική τους δύο τελευταίους μήνες του έτους εξέλιξη που θα επιφέρει νέο πλήγμα στα ταμεία του δημοσίου. Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που θα κατατεθεί Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στη Βουλή αναμένεται να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι προβλέψεις για τις απώλειες στα φετινά φορολογικά έσοδα, ανεβάζοντας το ποσό στα 9 με 10 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο υπολογίστηκε «τρύπα» 7,4 δισ. ευρώ

Πηγή: bankingnews.gr
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία