BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Η πανδημία «χτύπησε» και τα logistics, αιτία οι λίγες επενδύσεις

Σημαντικά χαμηλότερη αναμένεται ότι θα είναι η απορρόφηση αποθηκευτικών χώρων κατά τη φετινή χρονιά, έναντι του 2019.

077ab55046ce80eaf9a3ddea999597ca_XL

29
0

Αιτία αποτελεί ο περιορισμός των επενδύσεων λόγω της πανδημικής κρίσης, παρότι η υγειονομική κρίση ενίσχυσε τη ζήτηση για χώρους logistics. Όπως ανέφερε, χθες, σε εκδήλωση του ULI Greece & Cyprus για τις τάσεις της αγοράς ακινήτων το 2021, ο Χρήστος Κάκκαβας, Head of Corporate Solutions & Capital Markets της Αθηναϊκής Οικονομικής, φέτος η απορρόφηση χώρων logistics θα κυμανθεί από 160 χιλ. έως 170 χιλ. τ.μ., όταν είχε ανέλθει σε 250 χιλ. τ.μ. το 2019.  Πάντως, όπως εκτίμησε, αρχές του 2021, θα ολοκληρωθούν τρεις έως τέσσερις σημαντικές συναλλαγές, που ξεκίνησαν φέτος, στον κλάδο των logistics.

Ανέφερε ότι η τιμή μίσθωσης ενός αποθηκευτικού χώρου είναι κατά μέσο όρο 4 ευρώ, αριθμός που όπως είπε δεν έχει οριζόντια ισχύ, καθώς η ελληνική αγορά logistics πάσχει από γηρασμένο απόθεμα. Οι τιμές δηλαδή, είναι σημαντικά χαμηλότερες για ακίνητα παλαιότητας. Μία ακόμη παθογένεια της εγχώριας αγοράς σχετίζεται με την ύπαρξη ελάχιστου αριθμού χώρων logistics που να πληρούν κριτήρια βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Τα deals

Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ στους χώρους logistics. Και παρά τη χαμηλότερη, σε σχέση με το 2019 απορρόφηση σε όρους τετραγωνικών μέτρων, φέτος τα deals στα logistics είναι σημαντικά. Η Pasal έχει πραγματοποιήσει στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές που έχει ως αντικείμενο το σχεδιασμό, κατασκευή και ανέγερση κάθε είδους μεταλλικής κατασκευής. Ο όμιλος Jumbo υλοποιεί στο 85ο χιλιόμετρο παράπλευρης οδού της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας νέο logistics center, που θα περιλαμβάνει κτίριο άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η εγκατάσταση θα έχει συνολική δόμηση περίπου 16.000 τετραγωνικών μέτρων.

Επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την κατασκευή κέντρου αποθήκευσης και διανομής δρομολογεί και η εταιρεία εμπορίας ηλεκτρολογικών υλικών-φωτιστικών "Καυκάς" στον Ασπρόπυργο. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τέλη της ίδιας χρονιάς-αρχές 2022. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν 13 χιλ. τ.μ. και μεταγενέστερα θα προστεθούν ακόμη 7 χιλ. τ.μ.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία