Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πέμπτη απόγευμα στα ΑΤΜ η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης

Στις 18 ∆εκεµβρίου κόβονται τα εντάλµατα πληρωµής, µια µέρα µετά αναλήψεις από τα ΑΤΜ της Πειραιώς ενώ άρχισε ανά Περιφέρεια η πρώτη δόση του 14χίλιαρου με στόχο να ολοκληρωθούν οι πιστώσεις µέχρι 24 του µήνα.

6-pin

Ελένη Δούσκα

156
1

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, λίγες ακόµα εργάσιµες ηµέρες έµειναν προκειµένου οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών να ολοκληρώσουν τις τελευταίες διορθώσεις και τους ελέγχους, µε στόχο την Τετάρτη 18 του µήνα να κοπούν τα σχετικά εντάλµατα για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, προκειµένου ο αγροτικός κόσµος να µπορεί από το απόγευµα της επόµενης ηµέρας (Πέµπτης 19 ∆εκεµβρίου) να κάνει αναλήψεις από τα ΑΤΜ της τράπεζας  Πειραιώς. Στόχος είναι την Παρασκευή να έχει τρέξει η διαδικασία για όλους τους δικαιούχους της τράπεζας Πειραιώς ούτως ώστε -κατά τα γνωστά- από ∆ευτέρα να πάρουν σειρά οι υπόλοιπες τράπεζες. Μαζί θα πληρωθούν το πρασίνισµα, οι Νέοι Γεωργοί και το Εθνικό Απόθεµα, που υπολογίζεται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Εν τω µεταξύ, πάνω στην ίδια δισκέτα µε τους δικαιούχους της ενιαίας θα «πατήσει» και η εξόφληση της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2019, που θα γίνει τη ∆ευτέρα 23 ∆εκεµβρίου, συνολικού ποσού 251.712.973,33 ευρώ. Οι πληροφορίες από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι οι παραπάνω πληρωµές θα ολοκληρωθούν µέχρι τις 28 του µήνα. Μάλιστα, από τους αρµόδιους έχει ανακοινωθεί ότι όποιος µείνει εκτός πληρωµής όσον αφορά την εξισωτική, θα ακολουθήσουν τρείς φάσεις εξόφλησης έως τον Ιούνιο.

Ξεκίνησαν οι προκαταβολές για το Μέτρο 6.3  των µικρών εκµεταλλεύσεων

Εν τω µεταξύ, από την περασµένη Πέµπτη 12 ∆εκεµβρίου ξεκίνησε η καταβολή της ενίσχυσης του 70% των αιτούµενων ποσών ενίσχυσης σε 1.997 από τους 3.120 δικαιούχους του Μέτρου 6.3 «Ενίσχυση Μικρών Εκµεταλλεύσεων», µε τους υπόλοιπους να αναµένονται ακόµα οι έλεγχοι ώστε να πληρωθούν έως τις 24 ∆εκεµβρίου.

Σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα,  µετά την ολοκλήρωση των προβλεπόµενων ελέγχων, ξεκίνησε η καταβολή της ενίσχυσης του 70% των αιτούµενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγµένους παραγωγούς. Το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε περίπου 19.600.000 ευρώ, αφορά 1.997 δικαιούχους και είναι σε εξέλιξη τόσο η διαδικασία αποστολής από τις ∆ΑΟΠ των υπολοίπων φακέλων πληρωµής όσο και η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασµών.

Να σηµειωθεί ότι συνολικά η προκαταβολή είναι 30 εκατ. ευρώ για τους 3.120 δικαιούχους, µε την πληρωµή να πηγαίνει ανά Περιφέρεια, όπως γίνεται και µε τους Νέους Αγρότες.

Ενδιάµεση πληρωµή για τα Βιολογικά τον Ιανουάριο

Μια ενδιάµεση πίστωση για όσους έµειναν εκτός από την πρώτη πληρωµή της προκαταβολής στα Βιολογικά για διάφορους λόγους, ώστε να µην χρειαστεί να περιµένουν ως τον Ιούνιο, την εκκαθάριση, δροµολογούν οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπενθυµίζεται ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίστηκε στους δικαιούχους των οποίων οι δεσµεύσεις της παλιάς Βιολογικής για την τριετία τελειώνουν στις 30 Μαΐου του 2020 και η σύµβασή τους µε τον σύµβουλο λήγει στις 31 ∆εκεµβρίου. Οι παραγωγοί θα κληθούν πρώτα να διευθετήσουν τα χαρτιά της ανανέωσης της σύµβασης, προκειµένου κατόπιν να διορθωθούν οι λίστες και να «τρέξει» µια πληρωµή µέσα στον επόµενο µήνα, κατά πάσα πιθανότητα. Στόχος οι εν λόγω παραγωγοί να µην µείνουν χωρίς χρήµατα για 6 µήνες.

Μέχρι τέλος του έτους διοικητικές πράξεις στα αγροπεριβαλλοντικά

Περιθώριο µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους παραγωγούς προκειµένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις προφανών σφαλµάτων µέσω διοικητικών πράξεων για τα αγροπεριβαλλοντικά του 2019. Ειδικότερα, σύµφωνα µε ανακοίνωσή του, στο πλαίσιο της αριθ. 98052/05.12.2019 Τροποποίηση των οδηγιών διόρθωσης προφανών σφαλµάτων µέσω διοικητικών πράξεων έτους 2019 σας ενηµερώνουµε ότι δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήµατος διοικητικής πράξης µε καταληκτική ηµεροµηνία την 31/12/2019, για όσους παραγωγούς είναι ενταγµένοι στα παρακάτω Μέτρα:

  • Μέτρο 8, ∆ράση 8.1 «∆άσωση και δηµιουργία δασικών εκτάσεων»
  • Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία»
  • Μέτρο 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιµατικά Μέτρα»: ∆ράση 10.1.02 «Προστασία παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας», ∆ράση 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», ∆ράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέµηση ζιζανίων στους ορυζώνες», ∆ράση 10.1.08 «Εφαρµογή της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των µικρολεπιδόπτερων (Κοµφούζιο), ∆ράση 10.1.09 «∆ιατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-12-2019 15:26ΕΛΕΝΑ ΑΜΠΑΤΖΗ

Τι γίνεται με την καταβολή των δικαιωμάτων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ 2015) για τους παραγωγούς που έκαναν διορθώσεις στις αιτήσεις παρελθόντων ετών? Ανήκω στην περίπτωση αυτή. Το 2015 με την αίτηση που έκανα για την ΕΑΕ, από λάθος ψηφιοποιήση των αγροτεμαχίων που καταγράφηκαν λιγότερα από τα κανονικά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας έβγαλε εκτός των δικαιούχων. Αφού κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διόρθωση του σφάλματος, μας ενέκριναν τις επιλέξιμες εκτάσειςτο 2016 αλλά καταβολή δεν έχει γίνει ακόμα... εν έτει 2019. Δηλαδή δεν έχουμε πληρωθεί ούτε τα δικαιώματα του 2015, ουτε το 2016,2017,2018,2019..!! Στον ΟΠΕΠΕΚΕ λενε ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις θα εξεταστούν μαζί σε αόριστο χρονικό διαστημα... Από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει μπει δραχμή. Μίλησα με υψηλά ιστάμενο του Οργανισμού, μου είπε ότι πράγματι το θέμα είναι τεχνικό και η καταβολή θα γίνει κάποια (!) στιγμή χωρίς να γνωρίζει κανένας πότε. Και εν τω μεταξύ, η επιδότηση αυτή είχε εκχωρηθεί στην Πειραιως για κάλυψη αγροτικού δανείου. Κάποια στιγμή υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ μου είπε, περίμενε να γίνουν εκλογές και μετά.... Και εκλογές έγιναν στο Ελλαδιστάν.. Αλλά επιδότηση πουθενά... Εχω όλα τα στοιχεία και την αλληλογραφία, αν ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε μαζί μου.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία