BACK TO
TOP
Πληρωμές

Κάτω από 6,5 ευρώ φέτος η συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό 67 το βαμβάκι

Σηµαντικά µειωµένη αναµένεται να είναι φέτος η συνδεδεµένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι, που περιµένουν οι παραγωγοί να λάβουν. Αιτία, η σηµαντική αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων το έτος 2020, µε τους γνώστες της αγοράς να κάνουν λόγο ακόµα και για 30% επιπλέον στρέµµατα µε σκληρό.

6_pin_34

Ελένη Δούσκα

159
13

Αυτό, κατά συνέπεια, σηµαίνει µείωση της ενίσχυσης από τα 8,13 ευρώ το στρέµµα πέρυσι ενδεχοµένως και κάτω από τα 6,5 ευρώ το στρέµµα, σε επίπεδα προ τριετίας (το 2019 ήταν 8,13 ευρώ το στρέµµα, το 2018 στα 8,2 ευρώ το στρέµµα και το 2017 στα 6,4 ευρώ το στρέµµα). Ο προϋπολογισµός του έτους ανέρχεται στα 11,743 εκατ. ευρώ, ενώ ακόµα δεν έχει δηµοσιευτεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία καθορίζει ακριβώς το ύψος της εν λόγω ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι πέρυσι οι παραγωγοί είχαν πληρωθεί το πρώτο πακέτο των συνδεδεµένων ενισχύσεων –στο οποίο περιλαµβάνεται πάντα το σκληρό σιτάρι- από τις 14 Φεβρουαρίου.

Άλλο ένα παράδοξο φέτος, όσον αφορά τις πληρωµές των συνδεδεµένων ενισχύσεων είναι ότι σκληρό σιτάρι και βαµβάκι –εκτός συνταρακτικών απροόπτων- θα πληρωθούν πολύ κοντά, αφού η ειδική βάµβακος πιστώνεται παραδοσιακά λίγο πριν ή λίγο µετά την 25η Μαρτίου. Με την καθυστέρηση στην πρώτη παρτίδα συνδεδεµένων, η πληρωµή των δύο αυτών βασικών  εκτατικών καλλιεργειών, που συγκεντρώνουν και το µεγαλύτερο πλήθος παραγωγών, αλλά και το µεγαλύτερο ποσό ενισχύσεων, θα γίνει µε λιγότερο από 10 ηµέρες διαφορά.

Όσον αφορά την ειδική ενίσχυση βάµβακος, τα στοιχεία του Οργανισµού Πληρωµών, µε βάση τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε για το έτος 2020 δείχνουν 2,766 εκατ. ευρώ έκταση µε βαµβάκι από 45.928 παραγωγούς που κατέχουν 234,253 αγροτεµάχια. Με εξαίρεση τον νοµό Έβρου όπου υπήρχε σηµαντική µείωση των καλλιεργούµενων µε βαµβάκι εκτάσεων, πανελλαδικά τα στρέµµατα παραµένουν σχεδόν αµετάβλητα, γεγονός που σηµαίνει ότι οι βαµβακοπαραγωγοί το 2020 θα δουν µια αύξηση της τάξης των 3,5 ευρώ το στρέµµα στην ειδική ενίσχυση, η οποία αναµένεται να προσεγγίζει τα 67 ευρώ το στρέµµα από τα 64,249 ευρώ το 2019.

Κατά το σύνηθες, µαζί µε το πρώτο πακέτο συνδεδεµένων, το οποίο περιλαµβάνει σκληρό σίτο, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά ψυχανθή, καρπούς µε κέλυφος, µήλα, όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και ζαχαρότευτλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετεί και µια διορθωτική πληρωµή επί της ενιαίας ενίσχυσης της περασµένης χρονιάς, µε τους διοικητικούς να βρίσκονται ακόµα στη φάση των διασταυρωτικών ελέγχων. Σχετικά µε τα λοιπά προϊόντα, οι πρώτες εκτιµήσεις αναφέρουν ότι οι συνδεδεµένες θα κινηθούν στα περσινά περίπου επίπεδα, µε το συνολικό ποσό περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οι αγρότες έχουν να περιµένουν και µια πληρωµή ΕΛΓΑ για αποζηµιώσεις της περσινής χρονιάς, χωρίς ακόµα να υπάρχουν συγκεκριµένες πληροφορίες για το πότε ή για το ύψος του συνολικού ποσού, αφού στόχος των αρµοδίων από τα κεντρικά του οργανισµού είναι να περιληφθούν στην παρτίδα πληρωµής όσο το δυνατόν περισσότερα πορίσµατα έρχονται από τα υποκαταστήµατα.

Εν τω µεταξύ, από τα τέλη Φεβρουαρίου, µε το άνοιγµα της πλατφόρµας - όπως ανακοινώθηκε αρµοδίως- αναµένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την πληρωµή της β’ δόσης των Νέων Αγροτών του 2016. Σε κάθε περίπτωση, να σηµειωθεί ότι προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη εκπαίδευσή τους οι Νέοι, ενώ δεν έχει ακόµα ξεκαθαριστεί, µιας και αναµένεται η σχετική έγκριση από την Κοµισιόν, τι θα γίνει µε όσους έκαναν την κατάρτισή τους παρακολουθώντας µαθήµατα µέσω  διαδικτύου.

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

24-02-2021 17:09Δημήτριος Γεωργιάδης

Πληροσται τής συνδεδεμένες επιτέλους αφιστε το δούλεμα αρκετά

Απάντηση

20-02-2021 18:48Θύμα αγρότης

Το βαμβάκι θα είχε 75 και 80 ευρώ το στρέμμα αν γίνονταν έλεγχοι γιατί δηλώνονται πολλές άλλες καλλιέργειες για βαμβάκι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-02-2021 18:46Θύμα αγρότης

Το βαμβάκι θα είχε 75 και 80 ευρώ το στρέμμα αν γίνονταν έλεγχοι και δεν δηλώνονταν άλλες καλλιέργειες για βαμβάκι

Απάντηση

20-02-2021 12:34Βασίλης

Χθες πλήρωσε η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρήματα στις επιχειρήσεις και πολύ καλά έκανε!!!Τους αγρότες όμως όπως και η κυβέρνηση στο περιθώριο πάλι !!!Θα αργήσουν οι συνδεδεμένες, αδιαθετα προϊόντα τις αποθήκες τους λόγω πανδημίας και η τοπική αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού μόνο ερωτήματα!!!Θα έρθουν πάλι οι εκλογές....

Απάντηση

20-02-2021 12:19Μάνος

Για έκτακτη στήριξη στο Βαμβάκι, δεν θα αναφέρετε κάτι..? Στραγάλι το κάναμε..? Στηρίξτε το βαμβάκι, όπως στηρίξατε εδώ και καιρό, τους ελεοπαραγογους, και τους κτηνοτρόφους.. Και το βαμβάκι είχε μείωση λόγο covid..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

20-02-2021 10:04Kistantinos

Τα στρεμματα στα σιτηρα αυξηθηκαν,στο βαμβακι τα ιδια,στον ηλιανθο αυξηθηκαν.Τι γινεται; Γεννανε και τα χωραφια; Ποσο μεγαλωσε η Ελλαδα μας να μας πουνε επιτελους.Ψευτες

Απάντηση

20-02-2021 09:17Νέος αγρότης

Ευχαριστούμε Κούλη μας

Απάντηση

20-02-2021 09:13Babis

Τελικά πότε θα πληρωθεί η συνδεδεμένη;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα