BACK TO
TOP
Πληρωμές

Εν αναμονή αποφάσεων με το ύψος ενίσχυσης η πληρωμή συνδεδεμένων

Θέμα ωρών να ξεκινήσει η διαδικασία της πίστωσης των πρώτων συνδεδεμένων και της ειδικής βάμβακος, με τελευταία εκκρεμότητα την έκδοση των σχετικών αποφάσεων που καθορίζουν το ύψος της ενίσχυσης ανά προϊόν

kinito_2

Ελένη Δούσκα

244
18

Εν αναμονή των επίσημων αποφάσων που θα καθορίσουν το ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων ανά κατηγορία προϊόντος βρίσκονται το τελευταίο 24ωρο οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οργανισμού Πληρωμών, προκειμένου να υπάρξει το τυπικό υπόβαθρο για την έναρξη της διαδικασίας πίστωσης των ποσών στους δικαιούχους. Οι πληροφορίες θέλουν τους διοικητικούς ελέγχους να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αφού τα ποσά είναι γνωστά εδώ και καιρό.  

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι πολλά στελέχη της κυβέρνησης, η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή και ο επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν την 25η Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι το αργότερο την Τετάρτη 24 Μαρτίου τα ποσά θα φαίνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων. 

Νωρίτερα το agronews.gr έγραφε:

Τρίτη οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σκληρό  ψυχανθή και βαμβάκι

Την έναρξη της διαδικασίας πίστωσης ενός πρώτου μεγάλου πακέτου συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς και της ειδικής βάμβακος από την Τρίτη 23 Μαρτίου επιβεβαιώνουν αρμόδια στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, πολιτικοί παράγοντες, καθώς και ο επικεφαλής του Οργανισμού πληρωμών, Δημήτρης Μελάς.

Με καθυστέρηση 1,5 μήνα λοιπόν και απουσία ακόμη των σχετικών αποφάσεων στη Διαύγεια για το ύψος των ενισχύσεων, όλοι αναμένουν ότι η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα  ξεκινήσει στις 23 Μαρτίου και έως το μεσημέρι της 24 Μαρτίου τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα προς ανάληψη. 

Όπως έγινε γνωστό, η ειδική ενίσχυση βάµβακος, θα ανέλθει στα 67,82 ευρώ το στρέµµα (187 εκατ. ευρώ συνολικά), 11,,7 εκατ. ευρώ προορίζονται για το σκληρό σιτάρι ενώ το ποσό των 6.684.367 ευρώ πάει στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή (σόγια, κουκιά, ρεβύθια) και 25.256.552 ευρώ στα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή (μηδική, τριφύλλι). Συνολικά 31,7 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν με τη μορφή συνδεδεμένων στους παραγωγούς κτηνοτροφικών φυτών.

Αναλυτικά τα ποσά που θα κατανεμηθούν: 

  • Σκληρό σιτάρι - 11,7 εκατ. ευρώ
  • Ειδική βάμβακος – 187 εκατ. ευρώ 
  • Σανοδοτικά ψυχανθή – 25,2 εκατ. ευρώ 
  • Πρωτεϊνούχα ψυχανθή – 6,68 εκατ. ευρώ 
  • Όσπρια 4,4 εκατ. ευρώ 
  • Τεύτλα 3,34 εκατ. ευρώ 
  • Καρποί με κέλυφος 3,9 εκατ. ευρώ 
  • Μήλα 3,9 εκατ. ευρώ 

Επί της ουσίας, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να βγουν οι αποφάσεις µε το ύψος κάθε ενίσχυσης για τις συνδεδεµένες στο σκληρό σιτάρι, τους καρπούς µε κέλυφος, τα µήλα, τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, τα όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση, τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τα ζαχαρότευτλα, προκειµένου γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τους υπηρεσιακούς του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ∆οµοκού γνωρίζουν ήδη τα ποσά των ενισχύσεων ανά προϊόν, προκειµένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες, ανεξάρτητα από το ότι δεν έχουν ακόµα αναρτηθεί στη ∆ιαύγεια. 

Υπενθυμίζεται ότι µέχρι τέλος του µήνα θα γίνουν πληρωµές και προκαταβολές για άλλα καθεστώτα, όπως προώθηση οίνων, διάφορα επιχειρησιακά προγράµµατα, µελισσοκοµία, ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2020, που αφορούν το 3% της βασικής ενίσχυσης, το 5% του πρασινίσµατος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, θα διεκπεραιωθούν µέχρι και τον Μάιο.

Νωρίτερα το Agronews.gr έγραφε: 

Από Τρίτη οι πρώτες πληρωμές για τις συνδεδεμένες, αρχής  γενομένης από σκληρό και ειδική βάμβακος

Εβδοµάδα πληρωµών η τρέχουσα για τον αγροτικό κόσµο, µε την είδηση να έρχεται πρώτα εκ στόµατος υπουργού Σπήλιου Λιβανού κατά την επίσκεψή του στη Μακεδονία και να επαναλαµβάνεται κατόπιν από τον νέο πρόεδρο του Οργανισµού Πληρωµών, ∆ηµήτρη Μελά.


Στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας, στη συνάντηση του µε µέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας στη Βέροια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαµήνυσε ότι η συνδεδεµένη βάµβακος θα πραγµατοποιηθεί έως τις 25 Μαρτίου.

Επ’ αυτού λίγα 24ωρα αργότερα, σε συνάντηση του µε τον βουλευτή της Ν∆ Μάξιµο Χαρακόπουλο ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, έκανε λόγο για εργώδεις προσπάθειες του οργανισµού να πληρωθούν οι συνδεδεµένες για το σκληρό σιτάρι, τους καρπούς µε κέλυφος, τα µήλα, τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, τα όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση, τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τα ζαχαρότευτλα καθώς και η ειδική ενίσχυση βάµβακος, που θα ανέλθει στα 67,82 ευρώ το στρέµµα, πριν την 25η Μαρτίου. Το ίδιο διάστηµα και µέχρι τέλος του µήνα θα γίνουν πληρωµές και προκαταβολές για άλλα καθεστώτα, όπως προώθηση οίνων, διάφορα επιχειρησιακά προγράµµατα, µελισσοκοµία, ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2020, που αφορούν το 3% της βασικής ενίσχυσης, το 5% του πρασινίσµατος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, θα διεκπεραιωθούν µέχρι και τον Μάιο.

Επί της ουσίας, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να βγουν οι αποφάσεις µε το ύψος κάθε ενίσχυσης για τα παραπάνω συνδεδεµένα καθεστώτα, προκειµένου γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τους υπηρεσιακούς του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι στη ∆οµοκού γνωρίζουν ήδη τα ποσά των ενισχύσεων ανά προϊόν, προκειµένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες, ανεξάρτητα από το ότι δεν έχουν ακόµα αναρτηθεί στη ∆ιαύγεια. Σε κάθε περίπτωση αυτό σηµαίνει ότι από την ερχόµενη Τρίτη είναι πιθανό να ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία της πίστωσης.

De minimis για βαµβακοπαραγωγούς Ροδόπης

Υπεγράφη, σύµφωνα µε πληροφορίες, η ΚΥΑ για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας στους τοµείς παραγωγής σύκων για νωπή κατανάλωση σε όλη τη χώρα, βαµβακιού Ροδόπης, σε θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις της Κρήτης, σε παραγωγούς του ∆ήµου Καστανέων Έβρου και σε παραγωγούς φυτωρίων ανθοκοµικών και φυτωρίων αρωµατικών φυτών σε όλη την επικράτεια, συνολικού ύψους έως 3.810.529 ευρώ.

Το κατ’ αποκοπή ποσό καθορίζεται σε:

α) 200 ευρώ ανά στρέµµα για τα σύκα,

β) σε 4,3 ευρώ ανά στρέµµα βαµβακιού,

γ) σε 1.500 ευρώ ανά στρέµµα θερµοκηπιακής καλλιέργειας σε περιοχές της Κρήτης,

δ) σε 1.130 ευρώ ανά στρέµµα καλλιέργειας φυτωρίων ανθοκοµικών και σε 400 ευρώ ανά στρέµµα αρωµατικών φυτών,

ε) σε 200 ευρώ ανά στρέµµα καλλιέργειας για το 2019 και 200 ευρώ για το 2020 για τους παραγωγούς του ∆ήµου Ορεστιάδας.

 

Με βάση τα καρτελάκια σπόρου η συνδεδεµένη στα τεύτλα

Λίγο πριν την πληρωµή της συνδεδεµένης στους τευτλοπαραγωγούς για το έτος 2020, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθορίζει το θεσµικό πλαίσιο για τη χορήγηση συνδεδεµένης στον τοµέα για την καλλιεργητική περίοδο 2021-2022, σύµφωνα µε το οποίο οι παραγωγοί οφείλουν να έχουν παραδώσει το προϊόν σε µεταποιητική µονάδα το αργότερο µέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη δήλωση ΟΣ∆Ε το αντίγραφο σύµβασης παράδοσης τεύτλων, τα τιµολόγια αγοράς και τα καρτελάκια σπόρου, από τα οποία θα προκύπτουν η συνολική ποσότητα, η ποικιλία και η κατηγορία του σπόρου. Όταν δεν συµφωνεί η ποσότητα πιστοποιηµένου σπόρου που αναφέρεται στις ετικέτες µε εκείνη των τιµολογίων, λαµβάνεται υπόψη η µικρότερη από τις δύο. Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο απαιτούνται 100.000 πιστοποιηµένοι σπόροι ανά εκτάριο.

 

 

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

23-03-2021 21:53Βασιλης

«Η καταβολή των ενισχύσεων διαψεύδει τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν καθυστερήσεις και αποδεικνύει εμπράκτως την εύρυθμη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρωταρχικό και μοναδικό μέλημα του Οργανισμού είναι η προστασία των συμφερόντων των αγροτών» Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ συνάδελφοι ...εδώ γελάμε

Απάντηση

23-03-2021 20:44Γιώργος

Που είναι η συνδεδεμένη βάμβακος.. Οεο..? Πάλι ψέματα...

Απάντηση

23-03-2021 16:55Αλεξ

Ψεύτες που θα βάζατε σήμερα τις συνδεδεμένες

Απάντηση

23-03-2021 08:38Αγροτισα

Οι τιμές ανακοινώθηκαν παιδιά χθες. Η ζωική λογικά την μεγάλη εβδομάδα

Απάντηση

22-03-2021 23:51Βασίλης

Έχουμε κάποια ενημέρωση για συνδεδεμένη στους σπόρους σποράς;

Απάντηση

22-03-2021 19:22Αελ

Όλοι οι αγρότες ρωτανε: ποτέ θα μπούνε τα χρήματα για αυτό το προϊόν,ποτέ θα μπούνε για το άλλο,πέρασαν τόση μήνες από τότε που μποικαν αυτά τα προϊόν τα , και στον ΟΠΕΚΕΠΕ κοιμούνται!!!!!!μόνο με αγώνα κατά των κοματοσκυλων,και συσπυρωση όλοι μαζί θα δικαιωθούμε.

Απάντηση

22-03-2021 18:05Μάνος

Σήμερα το πρωί που διάβαζα ένα άρθρο ο Γιάννης Οικονόμου έλεγε ότι η συνδεδεμένη βάμβακος θα μπει αρχές Απριλίου.. Ελπίζω να μην ισχύει αυτό, και να ισχύει αυτά που λέει ο Δημήτρης Μελάς..

Απάντηση

22-03-2021 14:08Μαρία Σ.

Οι συνδεδεμένες στα ζωικά, γνωρίζει κανείς ποτέ θα μπουν???

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-03-2021 12:58Νικος

Στα σχόλια μονίμως ΓΚΡΙΝΙΑ, ΓΚΡΙΝΙΑ, ΓΚΡΙΝΙΑ

Απάντηση

21-03-2021 19:17Χρήστος

Γνωρίζετε πότε πληρώνονται η σποροπαραγωγη σπόρων σποράς?

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα