BACK TO
TOP
Πληρωμές

Οριζόντια αποζημίωση στα φασόλια, τέλος Οκτώβρη η προκαταβολή παγετού μήλων

Στη λύση της καταβολής οριζόντιας αποζημίωσης, για τις απώλειες που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες φασολιών στη Δυτική Μακεδονία, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, καταλήγει ο ΕΛΓΑ, ενώ, ταυτόχρονα, θέτει ως στόχο να έχει πιστώσει τις προκαταβολές, για τις καταστροφές στις μηλοκαλλιέργειες της περιοχής, έως το τέλος Οκτωβρίου.

89

Λεωνίδας Λιάμης

289
2

Για τις άλλες καλλιέργειες, όπως σιτηρών, φακής, ρεβιθιών, μηδικής και καπνού, οι οποίες επίσης έχουν καταγράψει ζημίες, τονίστηκε πως θα διερευνηθεί η στήριξή τους μέσω των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ).

Οι σχετικές αναφορές έγιναν στο πλαίσιο διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος με εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις στις μηλοκαλλιέργειες από τον παγετό της άνοιξης του 2021, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε πως στόχος είναι να πληρωθούν μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 οι προκαταβολές και αν είναι δυνατόν το σύνολο του ποσού. Ωστόσο, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα εξασφαλιστούν οι προκαταβολές και οι συνολικές πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

Για τους παραγωγούς των φασολιών στην Καστοριά, στη Φλώρινα, στο Σισάνιο Κοζάνης και στα Γρεβενά, όπου, όπως ειπώθηκε καλλιεργούνται συνολικά πάνω από 21.000 στρέμματα, η ζημιά φέτος ξεπερνά το 85%, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, των ανεμοθυελλών και των χαλαζοπτώσεων και είναι η μεγαλύτερη καταστροφή της τελευταίας 25ετίας.

«Έχουν υπάρξει αναγγελίες των ζημιών σε 53 κοινότητες στην Καστοριά, αλλά υπάρχουν ζημίες και στις Πρέσπες και σε άλλες περιοχές και θα επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το άρθρο 18 παράγραφος 2 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος επιτρέπει στις περιπτώσεις αυτές να πραγματοποιηθούν γενικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, ώστε καθορίζοντας ανά περιοχές τα ποσοστά, να πληρώσουμε προκαταβολές στους παραγωγούς μας», ανέφερε.

«Δόθηκαν δεσμεύσεις για τα μήλα και τα φασόλια, τις δύο σημαντικές καλλιέργειες της περιοχής, ενώ για τα σιτηρά, τη φακή, τα ρεβίθια, τη μηδική και τον καπνό, θα εξεταστεί η δυνατότητα με θετική προσέγγιση να δοθούν αποζημιώσεων στο πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων» εξήγησε στην Agrenda ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, ενώ οι φασολοπαραγωγοί ευελπιστούν πως θα έχουν λάβει έστω μια προκαταβολή έως το τέλος του έτους, ώστε να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

28-09-2021 15:11Σαμαρτζης Δημητρης

Υπάρχουν και άλλες περιοχές που καλλιεργούν όσπρια όπως ο ΦΕΝΕΟΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑΣ Αλλά μάλλον είναι μικρός στο χάρτη και δεν φενομαστε πουθενά ότι οι ζημιές είναι 100/100 δυστυχώς!!!!!!

Απάντηση

24-09-2021 11:23Θανάσης Λιολιοπουλος

Και σήμερα μας τελείωσε ολοκληρωτικά. Η θερμοκρασία έπεσε -1 δεν έμεινε τίποτα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα