BACK TO
TOP
Πληρωμές

Εκτάκτως πίστωση εξισωτικής 250 εκατ., αναλήψεις από Πειραιώς

Απόγευμα 24ης Δεκεμβρίου πιστώνεται τελικά η εξισωτική αποζημίωση σε περίπου 380.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε μία προσπάθεια του υπουργείου να κλείσει τις βασικές εκκρεμότητες των πληρωμών των αγροτών πριν από τα Χριστούγεννα.

6_pin_59

Ελένη Δούσκα

21961
35

Εκτάκτως νωρίτερα πίστωση εξισωτικής ενίσχυσης 250 εκατ., αναλήψεις από τα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς

Τα ποσά που πιστώθηκαν, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ,  εμφανίζονται ήδη στις καρτέλες σύμφωνα με πληροφορίες και αναμένεται να καταστεί δυνατή η ανάληψή τους από αργά το μεσημέρι της 24ης Δεκεμβρίου από τα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου:

Καταβλήθηκαν 250 εκατ. ευρώ σε 380.000 δικαιούχους της εξισωτικής 2021

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού  και του υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, στους λογαριασμούς των 380.000 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, η εξισωτική αποζημίωση έτους 2021.
Συνολικά καταβάλλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Με το ποσό αυτό, όπως επισημαίνει ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, η ετήσια απορρόφηση του ΠΑΑ 2014 φθάνει στο ύψος ρεκόρ των 707 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 730 εκατ.ευρώ.
Ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων  τον αρμόδιο ΓΓ κ. Δημήτρη Σκάλκο, καθώς και τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΥΔ ΠΑΑ και ΕΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΑ.

1,173 δις ευρώ για τους αγρότες από το ΥπΑΑΤ την παραμονή των Χριστουγέννων

Σε 1,173 δις ευρώ ανέρχεται το άθροισμα των ενισχύσεων και αποζημιώσεων που κατεβλήθησαν στους αγρότες από το ΥπΑΑΤ, τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα αυτήν την εβδομάδα κατεβλήθησαν: 

  1. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: 851,6 εκατ. ευρώ για εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.
  2. Από τον ΕΛΓΑ: 71 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για τον «Παγετό Άνοιξη ‘21»
  3. Από το ΠΑΑ: 250 εκατ. ευρώ για την εξισωτική 2021.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στους λογαριασμούς 380.000 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, η εξισωτική αποζημίωση έτους 2021.

Συνολικά καταβάλλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Με το ποσό αυτό, όπως επισημαίνει ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, η ετήσια απορρόφηση του ΠΑΑ 2014 φθάνει στο ύψος ρεκόρ των 707 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 730 εκατ.ευρώ.
Ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων  τον αρμόδιο ΓΓ κ. Δημήτρη Σκάλκο, καθώς και τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΥΔ ΠΑΑ και ΕΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΑ.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε


Μετά τα Χριστούγεννα εξισωτική αποζημίωση ανοιχτά ζητήματα  άφησε για πολύ κόσμο η εκκαθάριση του τσεκ


Παρά τις προσπάθειες των αρµοδίων να «σώσουν» την παρτίδα λίγα 24ωρα πριν τα Χριστούγεννα, ήταν τελικά πολλοί αυτοί που πήραν λιγότερα χρήµατα και αρκετοί αυτοί που δεν πληρώθηκαν καθόλου για κοµµάτι των ενισχύσεών τους. Άλυτα παρέµειναν κατά ένα µεγάλο ποσοστό τα ζητήµατα που προέκυψαν µε τον ΑΤΑΚ, τις επιλεξιµότητες και τα αγροτεµάχια που είχαν µπλεξίµατα µε το Κτηµατολόγιο.

Το ζητούµενο είναι ότι οι διορθώσεις που έγιναν το προηγούµενο διάστηµα και µέχρι που έκλεισε το µηχανογραφικό σύστηµα του Οργανισµού Πληρωµών για τους ελέγχους είναι πολύ λίγες, µε αποτέλεσµα πάνω από 30.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι να λαµβάνουν άλλα ποσά από αυτά που περίµεναν. Μάλιστα, όσοι δεν πληρώθηκαν ή πήραν λιγότερα στην προκαταβολή του Οκτωβρίου, το ίδιο φαίνεται να αντιµετωπίζουν και στην εξόφληση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µόλις για 10.000-11.000 αγροτεµάχια φαίνεται να έχει επιλυθεί το θέµα µε τις επιλεξιµότητες, για το οποίο υπενθυµίζεται ότι µόνο στην Αιτωλοακαρνανία ξεπερνούσαν τα 60.000 στρέµµατα.

Ένα άλλο πρόβληµα που κλήθηκαν -µάλλον χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- να επιλύσουν οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει να κάνει µε την πληρωµή δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα. Ως γνωστόν, το θέµα συνδέεται µε την εκτεταµένη απάτη που έχει αποκαλυφθεί µε τα βοσκοτόπια και τα «φίλτρα» που τελικά θα ισχύσουν προκειµένου να αντιµετωπισθούν, έστω και σε κάποιο βαθµό, οι καταχρηστικές πράξεις ενεργοποίησης δικαιωµάτων. Ως εκ τούτου, σε µια πρώτη ανάγνωση δείχνει να πληρώθηκε ένα µέρος του Εθνικού Αποθέµατος, µε τη µορφή νέων δικαιωµάτων που προέκυψαν από µεταβιβάσεις, ωστόσο πολλοί αιτούντες νέα δικαιώµατα έµειναν πάλι εκτός πληρωµής, καθώς «κρατήθηκαν πίσω» για περαιτέρω έλεγχο, περιµένοντας τη διορθωτική του Φεβρουαρίου.

Για την Τρίτη µετά τα Χριστούγεννα η εξισωτική αποζηµίωση

Σχετικά τώρα µε την εξισωτική αποζηµίωση, η πίστωσή της τοποθετείται τις πρώτες εργάσιµες ηµέρες µετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή Τρίτη 28 µε Τετάρτη 29 ∆εκεµβρίου, µε ένα ποσό της τάξης των 265 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε προς διάθεση, βάσει σχετικής απόφασης που αναρτήθηκε στη ∆ιαύγεια. Αν όλα είχαν πάει καλύτερα µε την εξόφληση του τσεκ, τότε στον αρχικό προγραµµατισµό ήταν και η πληρωµή της εξισωτικής πριν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.

Σηµειωτέον, µετά την πραγµατοποίηση όλων των προβλεπόµενων ελέγχων, την αξιολόγηση των υποβαλλόµενων ενδικοφανών προσφυγών και την έκδοση των εγκεκριµένων και των απορριπτόµενων του Μέρτου 13, αρκετοί παραγωγοί διαπίστωσαν µε έκπληξη στις καρτέλες τους ότι έχουν µεταφερθεί από τα ορεινά στα µειονεκτικά µετά την τελευταία ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια. Αυτό σηµαίνει ότι θα δουν λιγότερα χρήµατα στο λογαριασµό τους, δεδοµένου ότι για τα ορεινά η εξισωτική δίνει 12,5 ευρώ το στρέµµα και για τις µειονεκτικές 8,1 ευρώ το στρέµµα. Επίσης, σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισηµαίνεται ότι «ο χαρακτηρισµός της ιδιότητας του «ενεργού γεωργού» έχει προκύψει από το τελευταίο αρχείο της ΑΑ∆Ε και οι παραγωγοί οι οποίοι δεν είχαν εκκαθαριστεί και ως εκ τούτου ήταν «υπό έλεγχο» ως προς την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, θεωρήθηκαν «ενεργοί» για τις ανάγκες της τελικής κατάταξης». Να σηµειωθεί ότι πιστώσεις που δεν θα απορροφηθούν από ένα Υποµέτρο µπορούν να µεταφερθούν σε άλλο Υποµέτρο, βάσει της σχετικής απόφασης.
Oλόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (35)
Προσθήκη σχολίου

27-12-2021 20:02 Ελαιοπαραγωγος

Πώς γίνεται στους πίνακες τελικής κατάταξης με ημερομηνία 17/12/21 να είναι όλα οκ εγκεκριμένα, και να μην πληρωνόμαστε για ένα διασταυρωτικο έλεγχο που έγινε 3 μέρες πριν (14/12/21)??? Εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχετε ιδέα από που ξημερώνει ο ήλιος και δεν μπορείτε να μοιρασετε μια μπάλα άχυρα σε 2 ζώα!!!

Απάντηση

27-12-2021 19:48Αγροτης

Ξύπνησα σήμερα μετά από ένα ονειρεμένο διήμερο Χριστουγέννων που πέρασα,μιας και άκουσα ότι οι άριστοι κυβερνώντες έβαλαν στους λογαριασμούς μας πάνω από 1 δις ευρώ για εξόφληση του γνωστού τσεκ (ΕΕ Εξισωτικη)κάτι που παίρνουμε εδώ και κάτι χρόνια από την ΕΕ καθώς και γενναιόδωρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για κάτι ψευτοζημιες που έγιναν το προηγούμενο έτος.Πηγα σε ενα ΑΤΜ να ενημερώσω και εγώ το λογαριασμό μου και είδα ότι όντως εχαν μπει κάποιες εκατοντάδες € όχι πάνω από 10.Δεν βαριέσαι λέω καλά είναι και αυτά πήγα έδωσα ένα ποσό στο γεωπόνο που συνεργάζομαι πλήρωσα τον Ελγα και τον ΕΝΦΙΑ και πήγα σπίτι.Θυμηθηκα ότι έχω να πληρώσω και την ασφάλεια μου στονΕΦΚΑ και μπήκα στο σύστημα και τι να δω λήξιπροθεσμες εισφορές από το 19με προσαυξήσεις τρέχουσες εισφορές του 21 με προσαυξήσεις χωρίς να μπορείς να δεις το ακριβές ποσό που οφείλεις.Πηρα τηλ τον λογιστή μου να τον ρωτήσω και μου είπε ότι αφού δεν πλήρωσα τις εισφορές μου με τον μήνα αυτές έχουν καταστεί ληξιπροθεσμες και έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ για τη εισπράξει τους.....Συγχαρητήρια στους άριστους κυβερνώντες που στηρίζουν τους αγροτες

Απάντηση

27-12-2021 12:31Peter o tool

Η εξισωτικη μπήκε...το θέμα είναι πόσοι πληρώθηκαν και πόσο...απλήρωτος από έναν κωδικό που βγήκε τελευταία στιγμή!κοπροσκυλα από κούνια

Απάντηση

27-12-2021 11:32Παναγιώτης

Βάζει όλους τους άχρηστους μέσα στον οπεκεπε και τα υπουργεία όλα τα λιμασικα μέσα τα κομματοσκυλα και γίνονται κυθηστερησεις και ελλείψεις γαμω το σπίτι σας γαμω τις πουτανες που σας πέταγαν αλήθεια μπορεί να πάει στο διάολο ο κάθε νεοδημοκρατης και κάθε πουστης πολιτικός αρχιδια είστε και θα τα βρείτε ολα μπροστά σας τελείωσε η υπομονή μας.. Λες και μας δίνεται λεφτά από την τσέπη σας κοπριτες

Απάντηση

27-12-2021 11:30Ελαιοπαραγωγος

Χρόνια πολλά Το δούλεμα πάει σύννεφο μπροστά στα μάτια μας. Δεν έχει πιστωθεί τίποτα στη τράπεζα μέχρι στιγμής

Απάντηση

27-12-2021 10:57Παναγιώτης

Τόσο δύσκολο μια φορά για μια φορά πριν τα Χριστούγεννα να τα πληρώσετε όλα και να μην μας ζαλίζετε τα αρχιδια.. Η εξισωτικη δεν μπήκε έχει 27 πέρασαν τα Χριστούγεννα και εξισωτικη αρχιδια μπήκε γαμω το σπίτι σας όπου βλέπω νεοδημοκρατη θα του γαμαω τα καντηλια

Απάντηση

25-12-2021 13:54Kostas

Οι μικρομεσαιοι αγρότες και μη,είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας!Οι κυβερνώντες το γνωρίζουν και τους σέβονται! Όποιος δηλώνει #ΝΔκρατης# και τους υποτιμάει με όσα γράφει,βάζει βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης,γεμίζει με καύσιμο τις τουρμπίνες του ΚΙΝΑΛ! ...Έμμεση δολιοφθορά για την κυβέρνηση είναι αυτά που λέτε...μα καλά...ποσοστά παίρνετε να σπείρετε το μίσος ανάμεσα σε τσιφλικάδες και μεροκαματιάρηδες? Όλοι παράγουν,ο καθένας ότι μπορεί! Άσε που οι μεγάλοι παρουσιάζουν και καμμιά εικονική ζημιά καπου-καπου,και με την πρώτη αναποδια (κρίση 2008) μετακομίζουν στη Βουλγαρία...

Απάντηση

25-12-2021 08:47Kostas

Πώς έγινε και πήραμε λεφτά νωρίτερα; Γιατί τόση καλωσυνη; Μας περιμένει κανένα πρόστιμο ή χαράτσι στη γωνία; Βιάζονται να μας τα πάρουν πίσω; Μήπως για να βουλώσει την τρύπα του το εφκα και για να μαζέψουν οι τράπεζες τα χρωστούμε να; Βλέπεις, πλησιάζουν οι απογραφές και πρέπει να παρουσιάσουν κέρδη !και εμείς φυσικά με λίγα έσοδα παραπάνω στέλνουμε το αφορολογητο περίπατο! Χρόνια σας πολλά και πάντα με υγεία!!

Απάντηση

25-12-2021 05:56Ιωάννης Μαστρογιαννάκος

160 αιγοπρόβατα 100 στρέμματα ελιές 800 ευρώ εξισωτική αυτό είναι το κράτος πέρυσι 2000

Απάντηση

24-12-2021 21:07Νεοδημοκράτης

Δευτέρα πάω να δώσω καπάρο για τη νέα μου Μερτσέντες και μετά ταξίδι στο εξωτερικό. Μια χαρά περνάμε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα