BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στον δρόμο της επίλυσης οι απλήρωτοι του monitoring διευκρινίζει ο Σημανδράκος

Σχεδόν ενάμιση μήνα έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί -κυρίως της Θεσσαλίας- προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις που αφορούν τα αγροτεµάχια που ελέγχονται µε τη µέθοδο monitoring, τα οποία δεν υπολογίστηκαν για την πληρωµή στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

Agrotemaxia-elegxos

1685
2

Το θέμα συζήτησαν ο Τρικαλινός βουλευτής Αθανάσιος Λιούτας με τον νέο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο, με τον δεύτερο να ενημερώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλθούν στα email των παραγωγών, οι οποίοι υπέβαλαν ατομικά online τις αιτήσεις, καθώς και στα γραφεία στα οποία οι παραγωγοί υπέβαλαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ (ΚΥΔ) ειδοποιήσεις σφαλμάτων που θα αφορούν τα «κομμένα» λόγω monitoring αγροτεμάχια.

Για παράδειγμα, εάν σε ένα αγροτεμάχιο (χωράφι), υπάρχει μια πομόνα ή κάποιος θάμνος, τα οποία εμπόδιζαν την καταγραφή από το monitoring της καλλιέργειας, τότε θα μπορέσει αυτό να διορθωθεί και ο παραγωγός να λάβει την ενίσχυση που δικαιούται.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανακοινώσει ότι από 1η Νοεμβρίου ανοίγει το σύστημα και σε συνεργασία με τα ΚΥΔ, και χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, θα προχωρήσουν οι διορθώσεις που χρειάζονται. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί της Θεσσαλίας που αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και φοβούνται το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν σωστά ούτε την προκαταβολή των Βιολογικών, που αναμένεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. 

Ο κ. Λιούτας επισημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα πρέπει να επισκεφθούν τα γραφεία, στα οποία έκαναν τη δήλωση ΟΣΔΕ (ΚΥΔ), για να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις, τονίζοντας ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να μην περάσει ο χρόνος που θα μείνει ανοιχτή η συγκεκριμένη πλατφόρμα για να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.

Υπενθυµίζεται ότι στην πληρωµή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης συµπεριλήφθηκαν τα αγροτεµάχια τα οποία κατά τον έλεγχο µέσω monitoring, προσδιορίστηκαν ως «πράσινα», δηλαδή επιλέξιµα ως προς την δηλωθείσα καλλιέργεια, καθώς σε αυτά, επιβεβαιώθηκε η δηλούµενη καλλιέργεια. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση για την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ αναφερόταν ότι «κατά τον διασταυρωτικό, μηχανογραφικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022, ενσωματώθηκαν πλήρως όλα τα ευρήματα του ελέγχου της τηλεπισκόπησης (ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε 253.000 αγροτεμάχια), αλλά και τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εφαρμογής του monitoring, που εφαρμόστηκε στις Π.Ε. Καρδίτσας, Τρικάλων και Ημαθίας». Αρµοδίως διευκρινίζεται ότι δεν µπορούν να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις στα αγροτεµάχια τα οποία έχουν περιληφθεί στην πληρωµή της πρόσφατης προκαταβολής του τσεκ 2022.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-11-2022 23:00Χρήστος Χαχουλης του Βασιλείου

Για τους κωδικούς 54101 και 54350 από το ΚΥΔ υποβολής έχουμε την απάντηση ότι το email δεν γίνεται δεκτο για γεωτεμαχιο με 50 ελαιόδενδρα διότι έχει θέμα διεκδικούμενο από ελληνικό δημόσιο

Απάντηση

08-11-2022 11:26Sakis

Πάλι ελλιπείς δημοσιογραφία.Εχθες σας τόνισα να κάνετε δημοσιογραφία στα χωράφια κ εσείς ξανά στα γραφεία πάτε και παταπληροφορειτε τους αγρότες.Μεχρι εχθές καμμια πλατφόρμα δεν είχε ανοίξει.Απο την 1/11 πήγαμε 8/11 κ έχουμε κ συνέχεια.Τα βιολογικά μπορεί να μην πληρωθούνε αν υπάρξει καθυστερηση να ανοίξει το σύστημα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα