BACK TO
TOP
Πληρωμές

Όψιμοι προβληματισμοί Αυγενάκη με ενισχύσεις κτηνοτρόφων χωρίς ζώα

Τα γούστα των Κρητικών… δεν θέλει να χαλάσει, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, βλέποντας τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από τους συντοπίτες του, με αφορμή τη σημερινή πίστωση της πρώτης δόσης (προκαταβολή) κοινοτικών ενισχύσεων 2023, από την οποία λείπουν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- οι ενισχύσεις κτηνοτρόφων χωρίς ζώα, βάσει της ξεκάθαρης απόφασης που έχει λάβει επ’ αυτού ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

agrotes-kritis-ena

4752
23

Όψιμοι προβληματισμοί Αυγενάκη με τις ενισχύσεις κτηνοτρόφων χωρίς ζώα   

Οι πληροφορίες θέλουν το τελευταίο 24ωρο να επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις εντολές να πηγαίνουν και να έρχονται, σε μια ατελέσφορη προσπάθεια… να μείνει και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος.

Η είδηση των τελευταίων ωρών ότι μένουν απλήρωτοι εκατοντάδες κρητικοί και όσοι άλλοι κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, δήλωσαν βοσκότοπο χωρίς να διαθέτουν το ανάλογο ζωικό κεφάλαιο, έσπασε τα τηλέφωνα στο γραφείο του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, ανοίγοντας έναν ευρύ κύκλο συζητήσεων για το τι μπορεί να γίνει και τι όχι, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις όλων εκείνων που για μια περίοδο απολάμβαναν ειδικά προνόμια από τη δεξαμενή των κοινοτικών ενισχύσεων.

Σήμερα, θεσμικά τουλάχιστον, τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς, με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο της ισχύουσας ΚΑΠ 2023-2027, η επίμαχη αγορονομική  περιφέρεια, περιλαμβάνει εκτάσεις βοσκοτόπων, που χρησιμοποιούνται για τη βόσκηση ζωικού κεφαλαίου, π.χ. αιγοπροβάτων και βοοειδών. 
Ειδικότερα, προβλέπεται:
4.1.1.2 Ορισμός της διατήρησης της γεωργικής έκτασης
4.1.1.2.3 Μόνιμοι βοσκότοποι
Για τους βοσκότοπους ως διατήρηση νοείται η ελάχιστη βοσκοφόρτωση 0,2 ΜΜΖ/εκτάριο.

Να θυμίσουμε ότι το όλο θέμα συνδέεται με τη λεγόμενη «τεχνική λύση» και τη δυνατότητα που δόθηκε από συγκεκριμένα κέντρα σε συγκεκριμένες ομάδες σχετιζόμενων με το αγροτικό επάγγελμα αλλά και πολλών άσχετων μ’ αυτό, να ανοίξουν την «κερκόπορτα», διεκδικώντας ενισχύσεις οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικά στοιχεία παραγωγικής δραστηριότητας και απλώς εκμεταλλεύονταν τις χαραμάδες των κοινοτικών κανονισμών.

Να αναφερθεί εδώ ότι το όλο θέμα είχε λάβει διαστάσεις σκανδάλου με εκτεταμένα δημοσιεύματα αλλά και παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών, οι έρευνες των οποίων δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι σημαντικά και φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τις αρμόδιες διοικητικές αρχές.

Πρόσκληση κτηνοτρόφων για απογραφή ζωικού κεφαλαίου

Εν τω μεταξύ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων οφείλουν να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023.

Η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται:

1) είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της κατά τόπους ΔΑΟΚ με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).

2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι:

α) Η εν λόγω υποχρέωση αφορά σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που μπορεί συγκυριακά ή μη να μην κατέχουν ζωικό κεφάλαιο, κατά την περίοδο της ετήσιας απογραφής, ωστόσο δεν έχουν διακόψει, με αίτησή τους, τη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους.

β) Σε ότι αφορά στα αιγοπρόβατα, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου.

γ) Σε ότι αφορά στους χοίρους, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Η πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ είναι δυνατή μόνο εφόσον ο κτηνοτρόφος:

  • έχει κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης, σε λειτουργία, καταχωρημένο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ-Κ.).
  • έχει εγγραφεί ως χρήστης των ψηφιακών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ


Όσοι κτηνοτρόφοι υπέστησαν ολική ή μερική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου τους λόγω της θεομηνίας DANIEL, θα πρέπει:
1. Να προσέλθουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και να προβούν σε δήλωση θανάτων, προσκομίζοντας την δήλωση ζημιάς που έχουν καταθέσει στον ΕΛΓΑ, με το ενημερωμένο μητρώο τους και
2. Να την αποτυπώσουν στην ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023, ακολουθώντας την ανωτέρω διαδικασία.

Κατά την υποβολή των στοιχείων της απογραφής μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να επισυναφτεί στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση της απογραφής δεν απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση να ενημερώνει το χειρόγραφο μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευση.



Σχόλια (23)
Προσθήκη σχολίου

31-10-2023 11:33Κωστης

Εγώ δεν καταλαβαίνω ποιος επέτρεψε να περνούν επιδότηση για βοσκοτόπια χωρίς ζώα κ γιατί; κ αυτό γίνεται χρόνια από ότι κατάλαβα... Δλδ αυτός που έχει την έκταση κ την καλλιέργει κ αυτός που έχει ζώα γτ να αδικείται έτσι; κ τώρα ξεσηκώθηκαν κιόλας που τους κόψανε την επιδότηση...τι να πούμε δλδ όλοι που ασχολούνται με τα χωράφια κ τα ζώα; απαράδεκτο...

Απάντηση

30-10-2023 13:52Μαυρος

Ρε παιδια εκτος απο ενισχυσεις χωρις ζωα να δηλωσουμε και ξενοδοχεια χωρις να εχουμε μηπος παρουμε καμια παχια επιστρεπτεα προκαταβολη οσο για τη βασικη ενισχυση μια χαρα τα καταφερε η κυβερνηση εκοψε απο τους αγροτες και εβαλε συνδεδεμενη στα σιταρια για να πανε η τιμες σπορον στο θεο να κονομανε η εταιριες σποροπαραγωγης θαυμα

Απάντηση

30-10-2023 10:20Ντεληγιαννης

Τα.λεφτα.που.κωψατε.απο.της.επιδωτησεις.να.τα.φατε.σε.φαρμακα.και.γιατρους.κοπριτες

Απάντηση

28-10-2023 11:08Μιχάλης

Εκεί στο agronwes ας πειτε και κατι σοβαρό. Στην αρχη λεγατε πληρωμες την Τρίτη, μετα το πήγατε Παρασκευή. Λετε για κτηνοτρόφους κρητικούς χωρις ζώα, με πολλά στρέματα, να το καταλάβω. Αλλά όχι να μένουν απλήρωτοι ανθρωποι και μεγάλη σε ηληκία που έχουν ας πούμε 20 στρέμματα έλίες και 200 μέτρα βοσκότοπο προερχόμενα από ιστορικά δικαιώματα.Η ακόμα ανθρωποι επαγγελματίες σγρότες με 100 στεμνατα ελίες και 2 στρέμματα βοσκότοπο. Να ξέρουμε τι λέμε , και αυτό το χάλι γίνεται πρώτη φορά στα χρονικά.

Απάντηση

27-10-2023 21:39Γιώργος

Αυτοί οι κτηνοτρόφοι χωρίς ζώα παίρνουν και συνδεδεμένη ? Το γάλα που το δίνουν? Πάντως καλή φάση δεν πρέπει να έχει και πολύ κούραση η δουλειά

Απάντηση

27-10-2023 21:27Α.

Ρε παιδιά αν γνωρίζετε πού μπενουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ να δούμε πόσα βάλαν ασ πει κάποιος

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-10-2023 18:58Kriti

ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ...ΝΑ ΤΑ ΦΑΤΕ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ... 3500 έπαιρνα...300 ευρώ μου έβαλαν και τα 250 τα τράβηξε το Γαία επιχειρείν.... Μπασταρδοι....

Απάντηση

27-10-2023 18:16sarakatsanos

Αυγενάκη κάτσε καλά αυτά που πας να κάνεις είναι ανέντιμο πολιτικη αλητεία αισχυστου είδους. Εκεί στο ΜΑΞΙΜΟΥ μαστε τον είναι επικυνδινος με τα καμώματα του. Βοσκότοπος επιδοτουμενος χωρίς ζώα είναι δυνατόν εμείς που μυρίζομαι την κοπριά καθημερινά τη κάνουμε μορε ; ΑΙΣΧΟΣ.

Απάντηση

27-10-2023 18:10Ντεληγιαννης

Που.Ειναι.τα.λεφτα.της.αμαλθια.ρε.καθικια.του.κερατα

Απάντηση

27-10-2023 18:04Ντεληγιαννης

Που.ειναι.το.πακετο.στηριξεις.κτηνοτροφων.αμαλθια.ρε.λαμογια.του.κερατα

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα