BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 760 εκατ. του ΟΠΕΚΕΠΕ σε δόσεις έως Πάσχα

Χωρίς διάθεση προσαρµογής στα κελεύσµατα των αγροτών, όπως εκφράστηκαν από το κύµα εκδηλώσεων διαµαρτυρίας των τελευταίων εβδοµάδων και το µεγάλο συλλαλητήριο µε τρακτέρ στην Αθήνα, δείχνει να κινείται προς το παρόν η κυβέρνηση.

ofeiles-eco-schemes

Ελένη Δούσκα

6169
15

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 760 εκατ. του ΟΠΕΚΕΠΕ σε άτοκες δόσεις ως το Πάσχα

Είναι σαφές ότι το πρόγραµµα πληρωµών στο οποίο φαίνεται να επιµένει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόµα και για καθυστερούµενες ενισχύσεις που θα έπρεπε να έχουν τακτοποιηθεί από τα τέλη του περασµένου χρόνου, είναι προσαρµοσµένο όχι στις αντικειµενικές δυσκολίες µε τις οποίες βρίσκεται αντιµέτωπος ο αγροτικός κόσµος αλλά µε βάση τις περιορισµένες δυνατότητες τεχνικής διαχείρισης της κατάστασης από τον Οργανισµό Πληρωµών. Έτσι, το πρόγραµµα που έχει εκδώσει εδώ και µέρες το «κράτος της ∆οµοκού» και το οποίο δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο (προς το χειρότερο ίσως) ούτε µετά την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, αναγνωρίζει καθυστερούµενες οφειλές περί τα 760 εκατ. ευρώ, αναφέρει επιγραµµατικά, ωστόσο, µεταξύ άλλων τα εξής:

  • ∆ιόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Ήδη άνοιξε η πλατφόρµα για διορθώσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωµή του υπολοίπου των 88 εκατ. ευρώ της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
  • Πληρωµή των συνδεδεµένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
  • Άνοιγµα των νέων αιτήσεων ΟΣ∆Ε 2024 τον Μάρτιο.
  • Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρµα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήµατα η πληρωµή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναµένεται να γίνει έως το Πάσχα.
  • Έναρξη των διαδικασιών προκειµένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 µε βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη µεταβατική περίοδο 2020- 2022.
  • Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσµευµένων ΑΦΜ και αποδέσµευση των νοµίµων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη ∆ικαιοσύνη.
  • Σταδιακός έλεγχος και πληρωµή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη ∆ικαιοσύνη για λάθη στην πληρωµή παρελθόντων ετών.

Κάπως έτσι, δεν είναι σίγουρα προγραµµατισµένη κάποια πληρωµή µέσα στον Μάρτιο, ενώ όπως φαίνεται από τον παραπάνω προγραµµατισµό, η πρώτη πίστωση θα αφορά τις συνδεδεµένες ενισχύσεις– χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται αν θα πληρωθούν όλες µαζί ή σταδιακά όπως γινόταν παλιότερα και χωρίς να γίνεται ακόµα λόγος επίσηµα για το αν θα περιλαµβάνεται και η ειδική ενίσχυση βάµβακος ή τα χρήµατα αυτά θα µπουν ξεχωριστά. Πάντως, δηµοσιεύτηκε πριν λίγες ηµέρες η σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ µε τις λεπτοµέρειες εφαρµογής των συνδεδεµένων ενισχύσεων, της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαµβάκι και των µέτρων Μικρών Νησιών Αιγαίου Πελάγους, για το 2023, στην οποία ωστόσο αναφέρονται οι εκτάσεις αναφοράς και οι ενδεικτικές τιµές για κάθε συνδεδεµένη, ενώ θα πρέπει να προηγηθούν οι διασταυρώσεις και οι απαραίτητοι έλεγχοι των δηλωµένων εκτάσεων, ώστε να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις για να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέµµα που δικαιούνται οι παραγωγοί (βλέπε σελ. 12-13).

Ακόµα περιµένουν οι αγελαδοτρόφοι τα επιπλέον 20,5 ευρώ για συνδεδεµένη ενίσχυση στα βοοειδή

Τόσοι µήνες πέρασαν από τις σχετικές δεσµεύσεις των αρµοδίων των πληρωµών και ακόµη δεν έχει πληρωθεί το πρόσθετο ποσό της τάξης του 20,5 ευρώ που ανακοινώθηκε για τη συνδεδεµένη ενίσχυση στα βοοειδή του 2022. Υπενθυµίζεται ότι η συνδεδεµένη στα βοοειδή για το 2022 ήταν στα 114 ευρώ ανά ζώο, έναντι των 131 ευρώ που πληρώθηκαν οι παραγωγοί για το έτος 2021. Ωστόσο, µε τροποποιητική απόφαση, που πήρε ΦΕΚ στις 19 Ιουλίου 2023 καθορίστηκε το ύψος της εν λόγω ενίσχυσης στα 134,5 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο, µε τους ιθύνοντες να κάνουν λόγο για µια συµπληρωµατική πληρωµή.

Μάλιστα, αρµοδίως αρχές Μαΐου είχε ανακοινωθεί ότι πιστώθηκε στους λογαριασµούς των 8.440 κτηνοτρόφων το ποσό των 28,9 εκατ. ευρώ, µε τιµή ενίσχυσης 114 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο και ότι «από την πρώτη αυτή πληρωµή έχει εξαιρεθεί ένας αριθµός ζώων, για τον οποίο κατά την λήψη των στοιχείων τους από την Κτηνιατρική Βάση ∆εδοµένων (ΚΒ∆), υπήρξαν αναντιστοιχίες στις καταχωρίσεις ενωτίων σε σχέση µε την χρονική περίοδο  παραµονής τους στην εκµετάλλευση.  Στη συνέχεια µετά τους ελέγχους και προσδιορισµό εκ νέου του τελικού αριθµού επιλέξιµων ζώων, θα γίνει επαναπροσδιορισµός της τιµής ενίσχυσης και θα ακολουθήσει συµπληρωµατική πληρωµή σε όλους τους δικαιούχους». Ο επαναπροσδιορισµός έγινε, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει ακόµα τα επιπλέον χρήµατα που τους αναλογούν.

Ολόκληρο το αφιέρωμα στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

06-03-2024 14:08Γεράσιμος

Υπέτρο 6.3 Η υπομονή τελειώνει. Κι όταν τελειώσει....

Απάντηση

01-03-2024 22:17Βασίλης

Τα λεφτά για το υπομετρο 6.3 υπάρχουν.επρεπε να έχουμε πληρωθεί μέχρι Νοεμβρίου 2023 τι κάνετε ρε απατεώνες όταν είναι να μας τα πάρετε τα θέλετε στην ώρα τους αλλιώς μας βάζετε πρόστιμα.οραν είναι να μας τα δώσετε μας γράφετε κανονικά και δε κοιτάτε ότι η ημερομηνία πέρασε...αλήτες ρουφιάνοι δώστε τα λεφτά μας κανονικά .ποιος σας ψηφίζει και βγαίνετε συνέχεια ...

Απάντηση

24-02-2024 20:47Νίκος.

Αρε.κουβαρτοπαιδα.πως. Τα.πετατε.τα.λεφτα.απο.εσας Έχουμε.γινει.πλουσιοι. Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Α.Θ.Α.Ν.Α.Τ.Ο. Και.τα.κρυφα.ταλεντα.σου.

Απάντηση

24-02-2024 16:56Opekepe

Δεν φτάνει που σας δίνουμε αέρα λεφτα γκρινιάζετε και από πάνω λιγούρια !αντι να λέτε και ένα ευχαριστώ αλλά όταν θα σταματήσει το εύκολο χρήμα τότε να δούμε ποσό θα γκρινιαξετε!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

24-02-2024 14:11Αγροτισσα

Με τις σπανιες φυλες της πρώτης πρόσκλησης που είναι στην παράταση με την προκαταβολή τι γίνεται;Καμία κουβέντα για αυτό.

Απάντηση

24-02-2024 14:07vas

Το πρασινισμα δεν υποτίθεται ότι θα δινόταν το Μάρτιο?😂😂 Άντε καλό καλοκαίρι σε όλους!!

Απάντηση

24-02-2024 10:58Νίκος.

Φίλε.απο.τη.κρηττη.καλημερα. Να.χαιρεσα.τα.πατριοτακια.σου Πρωθυπουργούς.και.υπουργους.

Απάντηση

24-02-2024 10:08Χρήστος

Ξέχασες πάλι να γράψεις την πληρωμή για το υπόμετρο 6,3. 23 εκατομμύρια περίπου . Λεφτά που έπρεπε να έχουν πληρώσει νοέμβρη δεκέμβρη του 2023.

Απάντηση

24-02-2024 09:31Κρητη

Με το ΑΜΑΛΘΕΙΑ τι θα γινει το βγαλανε τοτε να μας παραμυθιασουν κανανε τη δουλεια τους και τωρα αντε γεια! Θα μιλησει κανεις;

Απάντηση

24-02-2024 09:23αγροτης

για τις δασωσεις γαιων του 2022 θα γραψετε κατι η εμεις δεν υπαρχουμε? ελεος εχουμε 2 χρονια απληρωτοι

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα