Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Με 6,08 εκατ. θα τρέξει ο δεύτερος γύρος απόσταξης κρίσης

Η χαμηλότερη απορρόφηση κονδυλίων από το μέτρο της απόσταξης κρίσης αφήνει δημοσιονομικά περιθώριο 6,08 εκατ. ευρώ που μένουν να απορροφηθούν στον δεύτερο γύρο υποβολής αιτημάτων που ξεκινά την Πέμπτη 6 Αυγούστου και λήγει την Κυριακή 9 του μήνα.

KAR_2895_3

464
1

Με την ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων των δικαιολογητικών που συνυπεβλήθησαν με τα αιτήματα για απόσταξη οίνων 121 οινοποιείων για 32.984 τόνους οίνου προϋπολογισμού 19,6 εκ. €, απορρίφθηκαν αιτήματα οχτώ οινοποιείων, με αποτέλεσμα την χαμηλότερη απορρόφηση κονδυλίων, η οποία ανήλθε στα 18.918.011 ευρώ, σε σύνολο 25.000.000 ευρώ.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδης αποφάσισε τη χορήγηση νέας δυνατότητας υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο μέτρο της Απόσταξης η οποία αρχίζει από αύριο 6 Αυγούστου και εκπνέει την Κυριακή 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, τα υποβληθέντα αιτήματα για απόσταξη οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ υπερέβησαν το προβλεπόμενο ανώτερο ποσοστό 20%, αφού τα υποβληθέντα αιτήματα αφορούν το 25% των ποσοτήτων, ενώ τα αντίστοιχα των οίνων χωρίς ΓΕ είναι 67% (προβλεπόμενο 70%) και των γλυκών οίνων 8% (προβλεπόμενο 10%).

Στην περίπτωση αυτή προκειμένου να αποσταχθεί ολόκληρος ο όγκος των οίνων με ΠΟΠ και ΠΓΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί η υφιστάμενη ΚΥΑ ώστε να δύναται να γίνει μεταφορά της διαφοράς των υπολειπόμενων ποσοτήτων των άλλων κατηγοριών προς τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, αφού μόνο το αντίστροφο προβλέπεται.

Στη φάση αυτή θα εγκριθούν για απόσταξη ποσότητες οίνων αρχικά για 1.200 tn ανά οινοποιείο και οι υπερβάλλουσες ποσότητες των 1.200 tn θα εγκριθούν μετά τις 9 Αυγούστου, που κλείνει η προθεσμία του β΄ κύκλου, αφού είναι σαφές ότι δεν αναμένεται να υποβληθούν αιτήματα σε ποσότητες που θα είναι απαγορευτικές για την εξάντληση του προϋπολογισμού.

Παρά τη θετική απόφαση του υπουργού Μ. Βορίδη για την επαναπροκήρυξη υποβολής αιτημάτων, σημαντικά παραμένουν τα προβλήματα των οινοποιείων κυρίως αυτών που είναι απομακρυσμένα από την έδρα του κύριου αποσταγματοποιού στην Πάτρα.

Τα οινοποιεία που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές για τις οποίες υπάρχει μεγάλο κόστος μεταφορικών μέχρι τον αποσταγματοποιό, χρειάζονται ρευστότητα, προκειμένου να καταβάλλουν τα μεταφορικά τα οποία θα εισπράξουν σε επόμενο χρονικό διάστημα.

Πολλά οινοποιεία, όπως έχουμε επισημάνει προέρχονται από μακρά περίοδο κατακόρυφης πτώσης του κύκλου εργασιών τους, με αποθέματα στις δεξαμενές τους που έχουν ζητήσει να αποστάξουν και συνεπώς η έλλειψη ρευστότητας είναι κυρίαρχο – εκτός των άλλων – πρόβλημα.

Η αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος που μπορεί να γίνει μόνο με την έγκριση χορήγησης προκαταβολής, είναι πρόδηλη, γιατί οποιαδήποτε εμπλοκή στην αποσυμφόρηση των δεξαμενών από τα υπάρχοντα αποθέματα, θα λειτουργήσει καταστροφικά, αφήνοντας πλεονάζουσες ποσότητες σταφυλιών εκτός οινοποιείων, με άμεσες επιπτώσεις στον αμπελουργικό πληθυσμό.     

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-08-2020 13:13Αtheork

Που είναι το 35 παιδιά?? Σε εμένα ούτε μνμ ούτε χρήμα μπήκε ....γαμισετα είστε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία