BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πριμ ασφαλίστρου, πλάνο για θερμοκήπια και ιδιώτες στον ΕΛΓΑ

Τρία επίπεδα ασφάλισης της παραγωγής, επιδότηση στο ακριβότερο ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, καθώς και διεύρυνση των ασφαλιζόμενων κλάδων με νέες δραστηριότητες της αγροτικής παραγωγής αποτελούν τα σημεία κλειδιά της μεταρρύθμισης που επίκειται για τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, με τα νομικά κείμενα να διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες, ωστόσο οι επίσημες διαδικασίες δρομολογούνται για το νέο έτος, αφού πριν βγει σε διαβούλευση, θα χρειαστεί να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο.

44_pin_20_2

Πέτρος Γκόγκος

33
5

Επιπλέον κίνδυνοι και πριμ ασφαλίστρου, πλάνο για θερμοκήπια και ιδιώτες στη μεταρρύθμιση ΕΛΓΑ

Ανάμεσα στα τελευταία νομοσχέδια, αν όχι το τελευταίο, που θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση εντός του 2023 αναμένεται ότι θα είναι ένα πολυνομοσχέδιο που θα διευθετεί ζητήματα όπως την ένταξη αγροτών στα επαγγελματικά Επιμελητήρια, τα κτηνοτροφικά πάρκα και τις Ομάδες Παραγωγών. Η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ θα αποτελέσει μια ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία που θα ξεκινήσει εντός του 2024.  Ως προς το νομοσχέδιο που επίκειται, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες μιας και ακόμα διαμορφώνονται τα νομικά κείμενα, ο υπουργός, μιλώντας το περασμένο Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, από το βήμα της ημερίδας για τα 13α Βραβεία του Αγρότη της Χρονιάς. ανέφερε ότι θα εστιάζει στα συνεργατικά σχήματα, ότι θα κινητροδοτηθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι Διεπαγγελαματικές, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

Το νέο πλαίσιο του ΕΛΓΑ σε διαβούλευση εντός του 2024
Σε ό,τι αφορά στην πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, το νέο μοντέλο ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ στηρίχθηκε σε μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC. Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αυτών που σήμερα χαρακτηρίζονται «μη ασφαλίσιμοι», αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Σημειώνεται ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δεν καλύπτονται από τον σημερινό κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως και η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία, αλλά και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Θα υπάρξουν τρία πεδία κάλυψης.

  • Το πρώτο πεδίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους,
  • τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Το δεύτερο πεδίο, στο οποίο οι παραγωγοί, καταβάλλοντας επιπλέον ασφάλιστρο, θα καλύπτονται και για κινδύνους που δεν περιλαμβάνει το υφιστάμενο πλαίσιο, αναμένεται ότι θα τρέξει παράλληλα ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα επιδοτεί μέχρι το ήμισυ την επιπλέον επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα εργαλείο διαχείρισης κινδύνων επιδότησης πρόσθετης ασφάλισης ύψους 200 εκατ. ευρώ το οποίο θα καλύπτει το 50% των ασφαλίστρων της προαιρετικής ασφάλισης των αγροτών, το οποίο έχει συμφωνηθεί και εντάσσεται στο κείμενο τροποποίησης της ΚΑΠ.

Το µέρος του ασφαλίστρου που θα αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση θα καλύπτεται εξολοκλήρου από τον παραγωγό.

Για το νέο εργαλείο η πρόβλεψη χρηματοδότησης ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή 40 εκατ. ευρώ ετησίως µέχρι και το τέλος της προγραµµατικής περιόδου. Σηµειώνεται πως οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών έχουν υπολογιστεί γύρω στα 160 εκατ. ευρώ ετησίως, µε τις ζηµιές που κλήθηκε να καλύψει ο ΕΛΓΑ τα έτη 2020 και 2021 να φτάνουν τα 234 και 291 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Οι προαιρετικοί κίνδυνοι προς ένταξη

Το ποια θα είναι η αύξηση στον τιµοκατάλογο του ΕΛΓΑ για τους προαιρετικούς κινδύνους αλλά ακόµη και για τους υποχρεωτικούς δεν έχει γίνει ακόµη γνωστό. Οι προαιρετικοί κίνδυνοι που ακούγεται ότι έχουν ενταχθεί είναι:

  • Περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές στην καλλιέργεια της αµπέλου.
  • Ακαρπία στις ελιές.
  • Ακαρπία στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς.
  • Ακαρπία στην καλλιέργεια αχλαδιάς.
  • Ακαρπίες σε ποικιλίες κερασιών και µήλων τοπικού χαρακτήρα.
  •  Κάλυψη δευτερογενών ζηµιών από βροχοπτώσεις.
  • Ασφαλιστική κάλυψη παγετού προανθικού σταδίου φυλλοβόλων δένδρων.
  • Πιθανές ζηµίες από καύσωνα στη φυτική παραγωγή.
Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

06-12-2023 18:22Νεοπτωχος

Από δω και στο έξης Νεόπλουτος...μόλις μπήκαν τα πετρέλαια...

Απάντηση

06-12-2023 13:24ather

με το πετρελαιο τι γινετε ακομα με αυτο το κουμπι τησ πληρωμησ ακουστηκε για χριστουγεννα ελεος

Απάντηση

06-12-2023 12:09Γιωργος

Να μαθει η κυβερνηση και ο ελγα να πληρωνει σωστα στην ωρα του.για τις ζημιες του 22 στην σουλτανινα μας πληρωσαν τον Απριλη του 23.τις φετινες ζημιες τις πανε επισης χωρις λογο την ανοιξη του 24.εχουν δωσει εντολη στους γεωπονους εκτιμητες που περνουν και καταγραφουν τις ζημιες,να καθυστερουν επιτηδες,ωστε να αργησουν να τελειωσουν,για να βρει αφορμη το κρατος να πληρωσει υπερ καθυστερημενα.δεν τους ενδιαφερει καν το οτι δεν εισοδεψαμε και δεν εχουμε χρηματα να ζησουμε.ειναι ολοι γαιδουρια.θα πεσει πανω τους η βαρυγκομια του κοσμου.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία