BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ξεκλείδωσε για νέους κωδικούς η πλατφόρμα για 30 ευρώ ελαιολάδου

Έπειτα από μάλλον προβληματικές επιδόσεις του  συστήματος που δέχεται τις αιτήσεις για την έκτακτη ενίσχυση στο ελαιόλαδο τις πρώτες ημέρες που η πλατφόρμα άνοιξε στο κοινό, η κατάσταση φαίνεται ότι «έστρωσε» μπαίνοντας στη δεύτερη και τελευταία εβδομάδα δηλώσεων.

xanaelia

154
38

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναφέρει πως αποκαταστάθηκε το ζήτημα που είχε ανακύψει με τις ποικιλίες ελαιώνων που αφορούν ελιές ελαιοποιήσιμες ή διπλής κατεύθυνσης και οι οποίες δεν εμφανίζονταν ως επιλέξιμες στο πληροφοριακό σύστημα του Μέτρου 21.

Πατήστε νέα εγγραφή λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Στο μεταξύ, οδηγίες δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής αιτήσεως, αφού ο κωδικός που καλλιεργούν δεν υπήρχε στο σύστημα. 

Αναφέρει λοιπόν:
Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους της Πρόσκλησης του Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19», ότι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που προέκυψε με τις ποικιλίες ελαιώνων προορισμού χρήσης που αφορούν ελιές ελαιοποιήσιμες ή διπλής κατεύθυνσης και οι οποίες δεν εμφανίζονταν ως επιλέξιμες στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Μέτρου.

Οι παραγωγοί που είχαν πρόβλημα στο επιλέξιμο φυτικό κεφάλαιο για το Μέτρο -ελαιώνες για παραγωγή ελαιολάδου – διπλής κατεύθυνσης- να υποβάλλουν νέα αίτηση επιλέγοντας ¨Νέα εγγραφή"  ώστε να υπολογιστεί εκ νέου η επιλέξιμη έκταση και η σχετική κλάση.



Σημειώνεται ότι πέραν αυτού του ζητήματος, οι παραγωγοί διαμαρτύρονταν για το σύντομο της διαδικασίας, αφού είχαν στη διάθεσή τους μόλις 10 ημέρες για την αίτηση, με την προθεσμία να λήγει στις 27 Νοεμβρίου. Πέραν αυτού τις πρώτες ημέρες αλλά και όποτε παρατηρείται ψηφιακός συνωστισμός αιτήσηεων, το σύστημα κολλάει και πέφτει, με αρκετούς συμβούλους να επισημαίνουν πως ίσως το πρόβλημα επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.


Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδηςμε γνώμονα τον εκσυγχρονισμό και τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών όλων των εποπτευόμενων Οργανισμών του Υπουργείου και λαμβάνοντας, εν προκειμένω, υπόψη το ζήτημα που προέκυψε στην πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων πληρωμής του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς του Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» παρενέβη άμεσα υπέρ της επίλυσής του.

 Συγκεκριμένα, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του κ. Βορίδη αποκαταστάθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα το ζήτημα που είχε ανακύψει με τις ποικιλίες ελαιώνων που αφορούν ελιές ελαιοποιήσιμες ή διπλής κατεύθυνσης και οι οποίες δεν εμφανίζονταν ως επιλέξιμες στο πληροφοριακό σύστημα του Μέτρου.

 Έπειτα από τη διευθέτηση και αυτού του ζητήματος οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του Μέτρου 21 δύνανται να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην υποβολή αιτήματος πληρωμής προκειμένου να ενισχυθούν με ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά, ανάλογα με τη στρεμματική έκταση που καλλιεργούν.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οιΈλληνες ελαιοπαραγωγοί λαμβάνουν οποιοδήποτε είδος ενίσχυσης, ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του κ. Βορίδη, το σύνολο των ταμειακών αποθεμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 κατευθύνονται στην ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα της πατρίδας μας.

 

Η παραπάνω απόφαση αποδεικνύει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο την ιδιαίτερη σημασία με την οποία προσεγγίζει η παρούσα Κυβέρνηση και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον ελαιοκομικό τομέα, ο οποίος, όπως έχει επανειλημμένως επισημάνει ο κ. Βορίδης συνιστά έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους τόσο για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας όσο και για την ελληνική οικονομία εν γένει.

 

  
Μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών καλούνται οι παραγωγοί ελαιολάδου να συμπληρώσουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα για τα 30 ευρώ στο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, από τις 17 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των κατ' επάγγελμα ελαιοπαραγωγών ελαιοποιήσιμων ελιών ώστε να επιδοτηθούν με 30 ευρώ το στρέμμα υπό το νέο μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 
 

Σε συνέχεια της έγκρισης του ελληνικού αιτήματος από την Κομισιόν με την οποία απορροφούνται 126 εκατ. ευρώ προς τον σκοπό ενίσχυσης των παραγωγών ελαιολάδου και εξαντλούνται τα περιθώρια ενίσχυσης μέσω του ΠΑΑ υπογράφτηκε και η σχετική Πρόσκληση του Μέτρου. 

Σύμφωνα με την Πρόσκληση, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), οι οποίοι έχουν στη νόμιμη κατοχή τους επιλέξιμη προσδιορισθείσα έκταση αγροτεμαχίων με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών (Καλαματιανή, Τσιγκόλι, Αετονύχι), διπλής κατεύθυνσης,  όπως αυτή προκύπτει από την  Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος χρήσης 2019 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2020. 

Το διάστημα υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται από 17/11/2020 έως 27/11/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό και ειδικότερα στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M21. 

Μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στήριξης - πληρωμής οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε εγγραφή για την απόκτηση των προσωπικών τους κωδικών στο σύστημα μέσω του ιστότοπου https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ . 

Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της αίτησης θα υπάρχει αναρτημένο σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο εγγραφής. 

Η πρόσκληση είναι διαθέσιμη εδώ. 

  
Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πρόσκληση για τη στήριξη του τομέα ελαιολάδου λόγω της Πανδημίας Covid-19 

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η έκτακτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, η οποία αφορά στην ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» για την στήριξη του τομέα ελαιολάδου με 126 εκ. €. 

Η έγκριση της τροποποίησης, με την οποία εξαντλήθηκαν οι κανονιστικά προβλεπόμενες χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΑΑ για την ανακούφιση των παραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν το αποτέλεσμα της άριστης και εντατικής συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης δήλωσε σχετικά: 

«Το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει, συστηματικά και οργανωμένα, την μεγάλη προσπάθεια στήριξης του παραγωγικού κόσμου της πατρίδας μας, στη βάση του προγραμματικού μας σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, εξαντλώντας όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρονται τόσο από εθνικούς όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Σε αυτή τη κατεύθυνση, αξιοποιήσαμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τους σημαντικούς πόρους που διαθέτει, ώστε στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο να στηρίξουμε το ελαιόλαδο, ένα στρατηγικό εθνικό προϊόν για τη χώρα μας, με ισχυρή επίδραση στη κοινωνικοοικονομική συνοχή των αγροτικών μας περιοχών, σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος». 

Σχόλια (38)
Προσθήκη σχολίου

26-11-2020 14:51ΠαναγιώταΤ

Εχετε δίκιο είναι άδικο αυτό που κάνουνε το ίδιο συμβαίνει και σε εμένα επειδή δουλεύω 4 μήνες σε ξενοδοχείο με πέταξαν έξω.. ΝΤΡΟΠΉ ΤΟΥΣ Και άλλοι να έχουν δεύτερη δουλειά και να τα παίρνουν μαύρα..

Απάντηση

26-11-2020 11:26ΓΕΡΆΣΙΜΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ

Η ενίσχυση πρέπει να δοθεί σε όλους όσους παράγουν και πωλούν ελαιόλαδο γιατί αυτή πληρώνουν εφορία ,ΦΠΑ,εφκα έλγα κτλ.

Απάντηση

25-11-2020 15:11Koula

Το 50/100 δενν ειναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να δοθούν σε όλους που παράγουν λάδι και επιδοτούνται. Τότε για ποιό λόγο πληρώνουμε ΕΛΓΑ

Απάντηση

24-11-2020 15:14ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΟΥΡΑΣ

Τουλάχιστον το 50 τίς εκατό των Ελλήνων είναι αγρότες οι μικροί παραγωγοί ελαιολάδου επειδή έχουν και κάποιο άλλο εισόδημα για να τα φέρουν πέρα το σύστημα τους πετάει έξω αυτό είναι άδικο! Αλλά να μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα λυπάμαι πολύ!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-11-2020 15:01ANNA NISTIKAKI

Η ενίσχυση πρέπει να δίδεται και σε νομικής μορφής παραγωγούς που καλλιεργούν και παράγουν "ουσιαστικά" και ανεβάζουν συστηματικά την ελαιοπαραγωγή και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα κάνοντας πολλά έξοδα για το σκοπό αυτό. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να δει το θέμα στην πραγματική του διάσταση, να αναγνωρίσει και επιβραβεύσει αυτούς που πραγματικά παράγουν με αποτελέσματα και όχι να πληρώνει για στρέμματα που είναι παρατημένα και μόνο ασθένειες μεταφέρουν στους γύρω ελαιοκαλλιεργητές!!

Απάντηση

24-11-2020 13:54Αρχοντισσα

Θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί όλοι οι ελαιοπαραγωγοι και οχι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Απάντηση

24-11-2020 13:41Μαρια

Οι του ειδικού καθεστώτος αγρότες είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού ....ελεος

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-11-2020 13:22ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Η ενίσχυση πρέπει να δοθεί σε όλους τους πραγματικούς παραγωγούς Ετσι που δίνεται πολύ που έχουν χρόνια να πατήσουν στα ελαιοκτήμστα παίρνουν την ενίσχυση και άλλοι που καλλιεργούν εντατικά παίρνουν την ανοικτή παλάμη

Απάντηση

24-11-2020 11:05Παύλος Κωνσταντινίδης

Θέλω να αγοράσω μια ποσότητα ελαιολάδου περιοχής Ερμιονίδας εγγύηση για το γνήσιο της περιοχής εγγυάται ηαγκρο βίους.

Απάντηση

24-11-2020 07:14Ηλίας Στρατόπουλος

Αν η τιμή τον αγροτικών προϊόντων ήταν τέτοια που να επιτρέπει την πλήρη απασχόληση σαν αγρότης δεν θα κάναμε δεύτερες δουλειές για να ζήσουμε τίς οικογένειες μας

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία