BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Κλιμακωτή ενίσχυση 30 ευρώ το στρέμμα το σχέδιο για το βαμβάκι

Βέβαιη θεωρείται από τους βαμβακοπαραγωγούς η ειδική ενίσχυση του βαμβακιού, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που υφίσταται εδώ και μήνες η αγορά του προϊόντος λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

2342342342352-9

Γιάννης Πανάγος

532
54

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, να έχει διαβεβαιώσει τους βουλευτές που προέρχονται από περιοχές με αναφορά στο προϊόν ότι παρακολουθεί εδώ και καιρό την κατάσταση στην αγορά του βαμβακιού και δεν είναι αντίθετος με την ένταξη του προϊόντος ανάμεσα σ’ αυτά που έχουν επηρεασθεί αρνητικά από τον κορωνοϊό.

 Η βούληση του υπουργού έχει μεταφερθεί στις τοπικές κοινωνίες και η συζήτηση τώρα είναι ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσει το θέμα το υπουργείο και εν τέλει ποιο θα είναι τελικά το όφελος για τους παραγωγούς.

Αρχικά εξετάσθηκαν, τόσο η ενίσχυση στο κιλό όσο και η ενίσχυση στο στρέμμα. Απ’ ότι φαίνεται μάλλον προκρίνεται η ενίσχυση στο στρέμμα, όπως έγινε με όλα τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι στο βαμβάκι υπάρχει ο κίνδυνος να επιδοτηθούν και φυτείες οι οποίες δεν είναι παραγωγικές και εγκαθίστανται -ως γνωστόν- για τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

 Οι πληροφορίες πάντως θέλουν την ανακοίνωση των αποφάσεων να αργεί, έτσι ώστε να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα των παραδόσεων στα εκκοκκιστήρια και να είναι σαφή τα παραστατικά που έχουν στα χέρια τους οι παραγωγοί. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται αρμοδίως, θα ισχύσουν όλες παράμετροι που ισχύουν και για την συνδεδεμένη ενίσχυση, έτσι ώστε να αποφευχθούν… περιττές δαπάνες.

 Eιδική μέριμνα θα υπάρξει βεβαίως για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον τυφώνα Ιανό, όπως ισχύει άλλωστε κάθε φορά για τις καλλιέργειες με μεγάλες ζημιές που δηλώνονται στον ΕΛΓΑ και δικαιολογούν ειδική μεταχείριση.

 Οι πληροφορίες θέλουν το επίπεδο της ενίσχυσης να κινείται σε ανάλογα επίπεδα μ’ αυτά που επιλέχθηκαν για άλλες καλλιέργειες οι οποίες έχουν τύχει ενίσχυσης και να είναι πιο κοντά στο μοντέλο που ακολουθήθηκε για τις επιτραπέζιες ελιές, ακολουθώντας δηλαδή μια κλιμάκωση με βάση τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κάποιο όριο στα στρέμματα που θα στηριχθούν ανά παραγωγό.

 Μ’ αυτή τη λογική οι ενημέρωση που έχει στη διάθεσή του το Agronews κάνει λόγο για μια ενίσχυση που θα ξεκινάει από τα 40 ευρώ το στέμμα και θα περιορίζεται στα 20 για τους μεγάλους καλλιεργητές, δηλαδή θα κινείται σε ένα μέσο όρο περί τα 30 ευρώ το στέμμα και με ανώτατο όριο τα 600 στρέμματα ανά παραγωγό.    

Σχόλια (54)
Προσθήκη σχολίου

11-12-2020 18:49Μάνος

Καλησπέρα έχω μια απορία να θέσω, όποιος ξέρει ας μου γράψει.. Είμαι νέος αγρότης 32 χρονών και εντάχθηκα στο πρόγραμμα νέων αγροτών 2014 έχω 90 στρέμματα βαμβάκι και 7 στρέμμα κηπευτικά από το 2015 μου είχαν δώσει από το εθνικό απόθεμα του 2015 64 δικαιώματα... Εγώ τώρα δικαιούμαι άλλα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα που εδώ και 3χρονια καλιεργω 90 βαμβάκι και 7 κηπευτικά και πληρώνομε για 64??

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-12-2020 12:45Χριστιάνα

Παιδιά τα χρήματα αυτά πότε θα τα δώσουν;

Απάντηση

04-12-2020 00:15ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Ποιά επιδότηση;;;Τα δικαιώματα είναι για οποιαδήποτε καλλιέργεια και το ωραίο είναι οτι μετρήθηκαν διαφορετικές χρονιές!!! Αλλη τριετία για το βαμβάκι , άλλη για τη ντομάτα με αποτέλεσμα ,όταν είχα βαμβάκι μετρούσαν τη ντομάτα και όταν είχα ντομάτα μετρούσαν το βαμβάκι !!! ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΥΣΤΙΑ. Οσον αφορά την απονιτροποίηση πρέπει να έχεις ΠΆΝΩ ΑΠΟ 120 - 130 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ!!! ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ. ΑΡΑ ΜΗΝ ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.

Απάντηση

03-12-2020 13:20ΤΑΚΗΣ

ΒΡΕ ΖΟΥΡΝΑΔΕΣ οχι ολοι ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ Ο ΕΝΑΣ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΓΑΜΩ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-12-2020 02:52Θανος

Άμα δώσουν ενίσχυση στους βαμβακαδες τότε σε ολεςςςς τις άλλες καλλιέργειες το πρέπει να δώσουν? Το βαμβάκι πέρνει επιδότηση, συνδεδεμένη,απονιτροποιηση δηλαδή ρε παιδιά τι άλλο να σας δώσουν? Πάρα πολλοιι δεν λέω όλοι σπέρνουν το βαμβάκι και όπως έχουν πει και άλλοι δεν ξανά πατάνε στο χωράφι, το μόνο που θέλουν ειναι να φενεται από τον δορυφόρο σπαρμένο ώστε να πάρουν όλες τις επιδοτήσεις που είπαμε.. Και δεύτερον μερικοί είπαν βάλτε και εσείς ειρωνικά βαμβάκι να περνετε επιδότηση και θέλω να τους πω ότι εμείς που θέλουμε να σπειρουμε δεν μπορούμε γιατί δεν έχουμε δικαιώματα στην καλλιέργεια γιατί τα δικαιώματα τα έχουμε όλα οι παλιοί και αν δεν έχεις δικαιώματα δεν περνεις επιδοτήσεις άρα... Τζαμπα μάγκες το παίζεται.. Μη μιλάτε καθόλου εσείς

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-12-2020 13:39ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΕΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ, ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΚΙΟΛΑΣ, ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΜΒΑΚΙΕΣ, ΝΑ ΟΡΓΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ, ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΞΑΝΑΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΜΕ ΘΑ ΣΟΥ ΕΧΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ, ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ..ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΤΟΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Απάντηση

02-12-2020 13:13Thomas

Το συγκεκριμένο σάιτ εχει ξεφυγει παντελώ;. Προχτες εγραφε ότι πληρωνουν οι αγροτες 150 ευρω στους λογιστες για να παρουν την επιστρεπτεα προκαταβολη. Σημερα διαβαζουμε οτι η κυβερνηση προτιθεται να επιδοτησει τους βαμβακοκαλλιεργητες. Αν δεν μπορειτε να πληροφορειτε υπευθυνα τον αγροτικο κοσμο ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ. Δεν υπαρχει καμμια προθεση της κυβερνησης για ενισχυση των βαμβακοκαλλιεργητών. Μην τρεφετε αυταπατες κανενας και μην βιαζεστε να λαβετε θεσεις μαχης οι αγροτικες ομαδες διαφορετικων καλλιεργειων. Απλα αυτο ηταν μια προταση της Διεπαγγελματικης Βαμβακος που φυσικα δεν δινει λεφτα σε κανεναν.

Απάντηση

02-12-2020 13:13Thomas

Το συγκεκριμένο σάιτ εχει ξεφυγει παντελώ;. Προχτες εγραφε ότι πληρωνουν οι αγροτες 150 ευρω στους λογιστες για να παρουν την επιστρεπτεα προκαταβολη. Σημερα διαβαζουμε οτι η κυβερνηση προτιθεται να επιδοτησει τους βαμβακοκαλλιεργητες. Αν δεν μπορειτε να πληροφορειτε υπευθυνα τον αγροτικο κοσμο ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ. Δεν υπαρχει καμμια προθεση της κυβερνησης για ενισχυση των βαμβακοκαλλιεργητών. Μην τρεφετε αυταπατες κανενας και μην βιαζεστε να λαβετε θεσεις μαχης οι αγροτικες ομαδες διαφορετικων καλλιεργειων. Απλα αυτο ηταν μια προταση της Διεπαγγελματικης Βαμβακος που φυσικα δεν δινει λεφτα σε κανεναν.

Απάντηση

02-12-2020 09:36Χρήστος

Εδω μοιραζονται δις και κολωνει το υπουργειο για 100 η 200 η 500 εκατομυρια για τους αγροτες ; ολοι οι αγροτες,ανεξαιρετως ,πρεπει να ενισχυθουν,ειτε επαθαν φανερη ζημια ,ειτε οχι ,διοτι η οικονομια ειναι αλυσιδα και στην ουσια ολοι ζημιωνονται,εξ αλλου τα λεφτα παλι στην αγορα θα πεσουν και το κρατος θα εισπραξει τους αμεσους ή εμμεσους φορους,τον φπα κλπ,δηλαδη στο φιναλε τί το μελετανε και το ψαχνουν τοσο πολυ το θεμα εκει στο υπουργειο , τί θεωρούν οτι χαρη θα κανουν; λεφτα της ευρωπαικης ενωσης ειναι και καποιοι αν παρουν παραπανω ,παλι σε ελληνες θα δοθουν και εδω θα καταναλωθουν ,πληρης ισοτητα κσι δικαιοσυνη ποτε δεν κατορθωθηκε,τωρα σ αυτη την ανωμαλη κατασταση ψαχνουν να την βρουν;τελος,λεφτα σε ολους τους αγροτες κσι οχι ψιχουλα!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-12-2020 09:18Χρήστος

Ολοι ανεξαιρετως πρεπει να ενισχυθουν,διοτι η αγορα ειναι αλυσιδα,απλα το κρατος τα 32 νομιζω δις που θα παρει απο την Ευρωπαικη Ενωση θα πρεπει να τα κατανειμη σε ολους κατα προσεγγιση και αν παρουν μερικοι αδικα περισσοτερα λεφτα οι υπολοιποι να μη δυσανασχετουν αφου τα λεφτα παλι σε ελληνες θα πεσουν και εδω θα καταναλωθουν οποτε θα μπουν εμμεσοι ή αμεσοι φοροι,φπα κλπ και στο τέλος ενα μερος απο τα λεφτα παλι στο κρατος ξαναγυρνανε.Προχθες ακουσα παλι το κρατος ενισχυσε με 2 δις και κολωνει στα 100 εκατομυρια για τους βσμβακοπαραγωγους; και 500 εκατομυρια να δωσει αυτα αμεσως με την νεα σεζον παλι θα πεσουν στην αγορα και καθονται εκει στο υπουργειο και ακομη το μελετανε λες και θα κανουν χαρη; Ελεος,δισεκατομυρια μοιράζετε και αν ειναι για τους αγροτες,ολους τους αγροτες,εκει διυλιζετε τον κωνωπα;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία