BACK TO
TOP
Special Reports

Ενιαία διαχείριση από τον σπόρο μέχρι τον φούρνο για το αλεύρι της Μακεδονίας

Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τη διαδροµή από τον σπόρο του σιταριού στο χωράφι, µέχρι τη σφολιάτα που µόλις βγήκε από τον φούρνο. Μια οικογένεια µυλωνάδων από την Πτολεµαΐδα, µε πορεία σχεδόν εκατονταετή στην αγροτική παραγωγή, όχι µόνο γνωρίζει τα µυστικά της διαδροµής, αλλά µπορεί και δίνει κατευθύνσεις σε κάθε ένα από τα στάδια, προσδίδοντας ένα άλλο βάθος στην έννοια της καθετοποίησης.

40-41b_19

613
0

Η παραγωγή αλευριού αποκλειστικά µε ελληνική πρώτη ύλη, βρίσκεται στον πυρήνα της δραστηριότητας των Μύλων Χρηστίδη, από τα πρώτα κιόλας βήµατα της εταιρείας, όταν το 1926 ο ∆ηµήτριος Θ. Χρηστίδης έφτασε στην προσφυγική τότε πόλη της Πτολεµαΐδας όπου κατασκεύασε µόνος του τον πρώτο µηχανοκίνητο πετρόµυλο της Εορδαίας.


Μέσα σε λίγες δεκαετίες και παρά τις αντιξοότητες του 20ου αιώνα, τα κάρα που έφευγαν από τον µύλο κουβαλώντας το αλεύρι της χρονιάς για τις γειτονιές της Κοζάνης, έγιναν ολόκληρο δίκτυο διανοµής που τροφοδοτεί µε αλεύρι όλη τη Μακεδονία.


Ο µύλος βελτιώθηκε, χτίστηκε ακόµα ένας, µετά ένας τρίτος πιο σύγχρονος, όσο στην πορεία άνοιξε ένα αρτοποιείο. Μετά ήρθε η ενασχόληση µε τις ζωοτροφές και µε την εµπορία  γεωργικών εφοδίων, ώσπου η οικογένεια Χρηστίδη µπήκε δυναµικά και στο πρωτογενές κοµµάτι της παραγωγής, παρέχοντας στους συνεργαζόµενους αγρότες τις εισροές που απαιτεί η καλλιέργειά τους, ώστε εκείνοι να είναι σε θέση µε τη σειρά τους να εφοδιάζουν µε την αρµόζουσα για τις ανάγκες των µύλων πρώτη ύλη. Πλέον, µε την τέταρτη γενιά της οικογένειας να τρέχει τα πράγµατα, οι δραστηριότητες του οµίλου έχουν επεκταθεί κυριολεκτικά σε κάθε ενότητα του κεφαλαίου «Σιτηρά».

Εξειδίκευση δραστηριοτήτων για προϊόν σύγχρονης αντίληψης και αισθητικής

Ο όµιλος έχει συσσωρευµένη πια γνώση πάνω στους κατάλληλους σπόρους σποράς, στις απαιτούµενες εισροές, στην συνεπικουρία των καλλιεργητικών δραστηριοτήτων µέχρι οι κοµπίνες να βγουν από το χωράφι έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά τους, καθώς και στη µεταποίηση σε πρώτης ποιότητας αλεύρι διάφορων τύπων µε κατεύθυνση φούρνους αλλά και τον τελικό καταναλωτή, ζωοτροφή για κάθε µορφή κτηνοτροφικής εκµετάλλευσης, αρτοσκευάσµατα. Έτσι εστιάζει την τελευταία δεκαετία στην εξειδίκευση των δραστηριοτήτων και στην σύνδεση της παραγωγής µε την ακαδηµαϊκή έρευνα. Σε αυτό το πλαίσιο κατασκευάστηκε ένας σύγχρονος µεν, µε έντονο στο στοιχείο και το φιλοσοφείν της παράδοσης δε πετρόµυλο.

Από το 2012 αλέθεται εκεί οτιδήποτε σχετίζεται µε προϊόντα ολικής άλεσης, κριθαρένιο αλεύρι, ζέα και προϊόντα σίκαλης. Όπως εξηγεί στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Χρηστίδης, οι απαιτήσεις των καταναλωτών βαίνουν αυξανόµενες, ενώ όσο πιο εξειδικευµένο και υγιεινό είναι ένα προϊόν, τόσο πιο εύκολα «περπατάει» στην αγορά. «Με αυτήν τη λογική, ήµασταν οι πρώτοι που βγάλαµε στην αγορά αλεύρι ζέας, πιστοποιηµένο κατά τα πρότυπα AGRO. Το σύνολο των προϊόντων µας, προσεγγίζει το µοναδικό µε πατενταρισµένο τρόπο»  εξηγεί ο ίδιος. Το 2013 µπήκε σε λειτουργία ειδικός συµιγδαλόµυλος, στον οποίο αλέθεται το σκληρό σιτάρι που διαχειρίζεται η επιχείρηση.

Παράλληλα, στο κοµµάτι της έρευνας, ο όµιλος Χρηστίδη, αναζητά τον τρόπο µε τον οποίο η λίπανση στο χωράφι µε περισσότερο θείο, θα µπορούσε να µειώσει τα επίπεδα ακρυλαµιδίου, µιας καρκινογόνου ουσίας που αναπτύσσεται στα  προϊόντα αλεύρου όταν ψήνονται σε θερµοκρασίες άνω των 200οc. Αρωγός στο εγχείρηµα αυτό, η Ελπίδα Σαµαρά, σύζυγος του ∆ηµήτρη Χρηστίδη, που επιβλέπει την έρευνα που ξεκίνησε σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Αιγαίου.

Τώρα σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του οµίλου, παρά τα 76 του χρόνια, στο τιµόνι παραµένει ο πατέρας της οικογένειας, Ιωάννης Χρηστίδης. Ο συνοµιλητής µας ∆ηµήτρης Χρηστίδης έχει αναλάβει το κοµµάτι των εφοδίων και του συντονισµού των παραγωγών, ο αδερφός του Αριστείδης την παραγωγή αλεύρων, ενώ ο ξάδερφος Θεµιστοκλής Χρηστίδης, το κοµµάτι των ζωοτροφών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία