BACK TO
TOP
Special Reports

Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά με γεύση σαν φρέσκα

Ακολουθώντας µία από τις αρχαιότερες µεθόδους διατήρησης των νωπών φρούτων και λαχανικών, την αποξήρανση, ο Βασίλης Χατζής διευθυντής στον Αγροτικό Μελισσοκοµικό Συνεταιρισµό Σίθων, δηµιούργησε το 1992 τη δική του εταιρεία µαζί µε τη σύζυγό του, Μαρία Τσιαοσίδου.

40-41_86

Γιώργος Λαμπίρης

346
0

Η απόφαση να πραγµατοποιήσει το δικό του επιχειρηµατικό βήµα ξεκίνησε να υλοποιείται από το χωριό Μυλοπόταµος της ∆ράµας, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη παραγωγική βάση της εταιρείας «Ιδιότροπα», όπως ονοµάστηκε. Μία ονοµασία που προήλθε από τις συχνές παρατηρήσεις των συντοπιτών του όταν δοκίµαζαν τα αποξηραµένα προϊόντα που έκανε παραγωγή, αναφωνώντας: «τι ιδιότροπες γεύσεις που έχετε!». 


Όπως λέει η κόρη του ιδρυτή της εταιρείας και εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς στην εταιρεία, Φωτεινή Χατζή, «το πρώτο προϊόν που ξεκινήσαµε να παράγουµε ήταν η αποξηραµένη πιπεριά και στη συνέχεια την αποξηραµένη ντοµάτα µε µικρή περιεκτικότητα σε αλάτι, γεγονός που τη διαφοροποιούσε από τη λιαστή ντοµάτα».


Η ίδια εξηγεί ότι «Προκειµένου να αναπτύξουµε τη δραστηριότητά µας, ήταν απαραίτητη η παρουσία σε εκθέσεις για να συστήσουµε το προϊόν µας σε µία εποχή όπου τα αποξηραµένα προϊόντα δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδοµένα στο ελληνικό τραπέζι. Σταδιακά ξεκίνησαν οι πρώτες συνεργασίες µε σούπερ µάρκετ, σεφ εστιατορίων αλλά και µε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Στη συνέχεια η ζήτηση αυξήθηκε σηµαντικά µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί µία νέα µονάδα παραγωγής στα Κοκκινόγεια της ∆ράµας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, λαµβάνοντας ενίσχυση από το πρόγραµµα Leader».

Με εξαγωγές στην Ευρώπη, συζητήσεις για διεύρυνση σε Αμερική και Ασία

Νέα προϊόντα όπως αποξηραµένη µελιτζάνα και κολοκύθι ήρθαν στην επιφάνεια, ενώ παρήχθησαν και πατέ από τα συγκεκριµένα λαχανικά όπως το πατέ λιαστής ντοµάτας, αποξηραµένων λαχανικών, αποξηραµένης πιπεριάς και αποξηραµένης πιπεριάς µε καυτερή πιπεριά. Λίγο αργότερα στη γκάµα προστέθηκαν τα αποξηραµένα φρούτα, όπως µήλο, πορτοκάλι, λεµόνι, µπανάνα, ακτινίδιο, λωτός και αρώνια. 

Τα «Ιδιότροπα» διατηρούν συµβολαιακή συνεργασία µε επιλεγµένους παραγωγούς της ∆ράµας, µε εξαίρεση τη ντοµάτα όπου υφίσταται συνεργασία µε καλλιεργητές στην Καβάλα και τις Σέρρες. Σήµερα η επιχείρηση εξάγει στην Ευρώπη και επιδιώκει να ανοίξει το εκτόπισµά της σε Αµερική και Ασία, αγορές µε τις οποίες βρίσκεται σε συζητήσεις το τελευταίο χρονικό διάστηµα. 


Στα πλάνα της οικογένειας Χατζή είναι να κυκλοφορήσουν και ορισµένοι νέοι κωδικοί προϊόντων, όπως η γκρανόλα µε πευκόµελο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες που χρησιµοποιούνται στη γκρανόλα, µε εξαίρεση τη βρώµη που εισάγεται, οι υπόλοιπες πρώτες ύλες όπως το µέλι αγοράζεται από τη µελισσοκόµο της Καβάλας, Θεοδώρα Νοβακίδου και την εταιρεία Melino. Αµύγδαλα προµηθεύεται από τη ∆ράµα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τη Χαλκιδική. Θέµα χρόνου αποτελεί η έναρξη και της αποξήρανση βιολογικών προϊόντων, ενώ η εταιρεία προετοιµάζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα την οδηγήσουν στην πιστοποίησή της για τη µεταποίηση βιολογικών φρούτων και λαχανικών. 


Ετησίως επεξεργάζεται 50-70 τόνους ντοµάτας, περίπου 10 τόνους µελιτζάνας και 10 τόνους πιπεριάς και 10 τόνους από κάθε φρούτο. «Η αποξήρανση γίνεται σε ειδικά τούνελ, σε ελεγχόµενες χαµηλές θερµοκρασίες, χωρίς χηµικά ή συντηρητικά, ώστε να διατηρούνται όλα τα φυσικά και θρεπτικά συστατικά των νωπών προϊόντων. Ακολούθως τοποθετούνται σε ειδικούς περιέκτες και µετά σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο ψύξης για να  διατηρούνται», εξηγεί η Φωτεινή Χατζή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία