Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Μεγαλοβδομάδα πακέτο

Από πληρωµές δεν παίζει τίποτα αυτές τις µέρες, µε αγρότες και κτηνοτρόφους να περιµένουν –όπως άλλωστε κάθε φορά- καρτερικά το επόµενο πακέτο των συνδεδεµένων καλώς εχόντων µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα.

zaria_15

151
0

Εν τω µεταξύ αυτές οι απρόσµενες και ακραίες αλλαγές του καιρού µόνο ζηµιές φέρνουν…

Συναγερµός, λέει ο πρόεδρος, έχει σηµάνει στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, µετά τον τελευταίο παγετό, που εκδηλώθηκε σε πέντε κύµατα και πήρε αµπάριζα την αγροτική παραγωγή από τη ∆υτική Μακεδονία µέχρι την Πελοπόννησο. Ο Λυκουρέντζος, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι άρχισαν οι διαδικασίες των αναγγελιών των ζηµιών, ενώ έµπειροι εκτιµητές επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για να οριοθετήσουν την έκταση των ζηµιών και να προσδιορίσουν το κόστος των αποζηµιώσεων. Μάλιστα προσλήφθηκαν και όλοι οι διαθέσιµοι έκτακτοι γεωπόνοι της τελευταίας προκήρυξης του ΑΣΕΠ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ µιλάει για πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονοµίας καταστροφή. Οι αγρότες βέβαια δεν θα την έλεγαν πρωτόγνωρη…. Τελοσπάντων, µε ακρίβεια και δικαιοσύνη θα εκτιµηθούν οι επιπτώσεις των ζηµιών στις καλλιέργειες, επιµένει ο πρόεδρος και διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθούν µε τη συνδροµή της Κυβέρνησης στο ακέραιο οι αποζηµιώσεις…. Γιατί,  δεν έχουν χρήµατα στο ταµείο;

«Τρένο πάει φέτος το σπαράγγι, αλλά δεν µπορούµε να ανέβουµε στο συρµό». Με αυτή την ατάκα δίνει φίλος αγρότης το φετινό στίγµα της παραγωγής κι εµπορίας του προϊόντος. Η ζήτηση είναι πολύ αυξηµένη και οι τιµές παραγωγού περί τα 4 ευρώ, που θεωρούνται πολύ ικανοποιητικές, µετά από χρόνια, οι περισσότεροι καλλιεργητές όµως δεν µπορούν να το χαρούν. Κι αυτό λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών, όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα η ηµερήσια συγκοµιδή αυτή την περίοδο είναι στα 10-12 κιλά, ενώ βάσει εποχής έπρεπε να φτάνει τα 17 έως 20 κιλά. Λιγότερα κιλά, από τη µια και αύξηση µεροκάµατων έως και στα 33 ευρώ από την άλλη, λόγω έλλειψης κι εργατικών χεριών, δεν αντισταθµίζεται από την αυξηµένη τιµή και το τρένο… περνά.

Εργατικά χέρια λέγοντας, η ιστορία µε τους µετακλητούς εργάτες έχει κι άλλα… ατυχήµατα. ∆εν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπως λένε, κατά τις οποίες οι αγρότες που κάνουν την πρόσκληση των µετακλητών χάνουν χρήµατα, διότι οι τελευταίοι ζητούν να τους προκαταβληθούν τα έξοδα για τα µεταφορικά τους κι αν στα σύνορα, όπου γίνονται τα test για το covid κάποιος βρεθεί θετικός, υποχρεώνεται να επιστρέψει στον τόπο του. Σε ένα τέτοιο περιστατικό παραγωγός από τον Έβρο είχε στείλει 1.500 ευρώ για τα µεταφορικά Βούλγαρων, οι οποίοι τελικά διαγνώστηκαν θετικοί στο τελωνείο και τα χρήµατα πήγαν υπέρ… covid. Και δεν είναι ο µόνος!  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία