BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Με κομμένα τα φτέρα

Κι εκεί που νόμιζαν οι κτηνοτρόφοι ότι θα πάρουν µια «χρηματική» ανάσα μεγαλοβδόμαδο, τους κοπήκαν τα φτερά ∆εν πρόλαβαν, σου λέει, τεχνικά να τρέξουν οι διαδικασίες για την πληρωμή των συνδεδεμένων στα ζωικά, λόγω εμπλοκής στο μηχανογραφικό σύστημα του ΟΣΔΕ και τελικά θα ξεμείνουν για μετά τις 10 Μαΐου

15
0

Τα φίδια άρχισαν να τους ζώνουν όταν η υφυπουργός, µε ανάρτησή της στο Fb µίλησε για πληρωµές συνδεδεµένων µέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, σε συνέχεια της απάντησης του υπουργού από τη Βουλή. Ξεκάθαρη η Αραµπατζή, αναφερόταν µόνο σε συνδεδεµένες φυτικής παραγωγής και σε συµπληρωµατικές πληρωµές µετά από ενστάσεις και ελέγχους. Κουβέντα για τα ζωικά…..

Βέβαια, και ο υπουργός Σπήλιος, λίγες µέρες πριν, ανακοίνωσε πληρωµές και µάλιστα σε δύο δόσεις, χωρίς όµως να γίνεται σαφής. Το µόνο ξεκάθαρο ήταν ότι πιστώνονται τα de minimis στα ροδάκινα. Κατά τα υπόλοιπα, η αναφορά του ξεκίνησε µε φράσεις του τύπου «από 1.1.2021 έχουν ήδη γίνει πληρωµές 319 εκατ. ευρώ, ενώ µέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνουν πληρωµές ακόµα 352 εκατ. ευρώ».

Ακόµα πιο αόριστη η φράση «οι υπόλοιπες βασικές ενισχύσεις ξεκινούν να πληρώνονται τη Μεγάλη ∆ευτέρα και θα έχουν ολοκληρωθεί µέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη». Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε! Ίσως γιατί οι συνδεδεµένες είναι στις βασικές.

Τα εύκολα, πάντως, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα τρέχει! Για να «φτουρίσει» η πληρωµή της Μεγάλης Εβδοµάδας θα κάνουν, ανακοινώνει ο οργανισµός, επανέλεγχο στα χωράφια µε αίτηµα συνδεδεµένης που είχαν εύρηµα λόγω τηλεπισκόπησης, χωρίς να χρειαστεί ο παραγωγός να υποβάλλει ένσταση! Στην ανακοίνωση, βέβαια, λένε για την προστασία της δηµόσιας υγείας λόγω κορωνοϊού και την αποφυγή του κινδύνου απώλειας ενισχύσεων…..

∆εν κόλλησε µόνο η πληρωµή των ενισχύσεων από την καθυστέρηση στο άνοιγµα του συστήµατος των δηλώσεων ΟΣ∆Ε. Πρόβληµα εντοπίζεται και στις αποζηµιώσεις. θα µπορούσε, σου λέει, όπως έγινε µε τις ζηµιές του Ιανού, να δοθούν αποζηµιώσεις για τον παγετό της 26ςη Μαρτίου. Για να γίνει όµως αυτό, θα έπρεπε να υπήρχε η βάση δεδοµένων, η οποία για φέτος ακόµα «στήνεται», αφού οι δηλώσεις πριν λίγες µέρες ξεκίνησαν…. 

Ο υπουργός, όµως, τα είπα σταράτα: «Όλες οι ζηµιές από τους πρόσφατους παγετούς θα αποζηµιωθούν µε ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσµατικότητα» και  διαβεβαίωσε ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο µηχανισµός του ΕΛΓΑ για εξειδικευµένη καταγραφή των ζηµιών ανά χωράφι, µε προσοχή και σχολαστικότητα, ώστε αφενός να µην υπάρξει ούτε µια περίπτωση µη καταγραφής ζηµιάς παραγωγού και αφετέρου να αποφευχθούν οι επιτήδειοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν». Αυτό ζητούν και οι πληγέντες αγρότες! Για να δούµε!
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία